„Файненшъл таймс“: България може да е следващата в „хибридната война“ на Русия

След като НАТО съобщи за 1000 руски войници в Украйна, а Путин поздрави бунтовниците в Украйна за „спирането на украинската военна операция“, тайната война, водена в Крим, Луганск и Донецк поставя нов еталон, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Мащабната операция показа слабостите на закостенялата концепция за военно възпиране на НАТО и доведе до началото на дебат за конфликтите в бъдещето. Когато лидерите на НАТО се срещат в Уелс идната седмица на най-важната среща на Пакта от 20 години насам, действията на Москва срещу нейната съседка ще заемат централно място в мислите им, смята изданието.

Основно понятие в западната мисъл – идеята за глобализиращ се свят, в който нарастването на просперитета води до нарастване на стабилността – е поставен под въпрос. Оказа се, че национализмът, геноцидът, анексиите и военната агресия не са изчезващи, а намират начин да бъдат използвани в Украйна и извън нея.

„Хибридната война“ в Украйна, комбинираща военни и невоенни средства, реално може да е започнала преди години с действия в киберпространстовото и в газовата сфера, убедени са западни разузнавателни служби, цитирани от в. „Файненшъл таймс“.

Кризата заплашва статуквото и може да се повтори и на територията на Европа, особено в балтийските страни и Източна Европа, предупреждава изданието. България е дадена като пример, припомняйки че е разкрита предполагаема намеса на „Газпром“ в създаването на закони в България. Българското правителство е най-корумпираното в Европа, пише „Файненшъл таймс“, като припомня заключението на доклад на Европейската комисия от тази година.

Освен това европейски разузнавателни агенции, включително германската БНД, се опасяват че цялата политическа система в България е свързана с разузнаването на Москва и с престъпни организации, свързани с Русия, отбелязва вестникът.

„В много случаи, при всички тези ситуации руснаците търсят проблеми“, казва Джонатан Еял, директор на британски център за военни анализи. „Те се опитват да открият малки искри, които да създадат пожари“.

Съобщенията за 100 загинали руски войници в Украйна съвпаднаха с момента, когато войната навлиза в опасна нова фаза, отбелязва британският в. „Телеграф“. Русия предизвика осъждането на международната общност с новото си навлизане в съседната държава. САЩ заявиха, че обмислят различни варианти за действие, включително засилване на санкциите, отбелязва изданието.

Руснаците вече се питат дали са в състояние на война, отбелязва в. „Гардиън“. Руски военни умират в Украйна, но са погребвани тайно, а медиите практически не отразяват тези събития, посочва британският вестник. Само пет на сто от руснаците биха подкрепили изпращането на войски в Украйна, въпреки че обществената подкрепа за проруските сепаратисти е много по-висока, припомня изданието.

Руските войски превзеха стратегически град на пътя към Крим след навлизането си в Украйна. Посоката им на движение засилва опасенията, че те имат задача да превземат сухопътен коридор към Крим, отбелязва в. „Лос Анджелис таймс“. Изданието цитира и бригаден генерал Нико Так, който смята, че целта на руските действия е да „замразят“ конфликта и да изправят Украйна пред постоянна криза на сигурността. Ситуацията вероятно ще завърши с патово положение, при което сепаратистите не са победени, смята той.

Въпреки че представителите на Киев са се обърнали за помощ към западните столици, реакцията на САЩ и Европа е да изразят притеснението си – но не включва непосредствена помощ, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“. След разговор между Обама и германският канцлер Ангела Меркел стана ясно, че Западът обмисля финансови санкции. Самият Обама заяви, че няма да има военно решение, подчертава изданието.

Последните действия на Русия сочат, че санкциите засега не са били достатъчни като възпиращо средство, въпреки че са тласнали икономиката й към рецесията, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“. Ако заплахите с още санкции не възпрат Москва, Киев вероятно ще бъде принуден да приеме прекратяване на огъня, при което сепаратистите и руските им ръководители ще контролират значителна част от Украйна, Това ще е драматична загуба за подкрепяното от Запада правителство на Петро Порошенко и тежък удар за вече свиващата се украинска икономика, както и заплаха за амбициите й за по-тесни връзки с ЕС и САЩ, подчерта изданието.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.