Кристалина е идеален компромис за премиер. За външен министър на ЕС беше шум за нищо

Балонът Кристалина Георгиева – външен министър на ЕС се спука. След като западни медии я споменаха като вариант за еврокомисар по външната политика, у нас настъпи политическа истерия. Постът й бил едва ли не сигурен, а само Станишев като шеф на европейските социалисти нещо пречел. Такава политическа инфантилност демонстрираха мнозина, начело с със служебния премиер Близнашки, който прати специално писмо до Станишев в европарламента.

Болезнената истина е, че постът външен министър на ЕС е въпрос на разпределение между политическите сили в европарламента. Социалистите подкрепиха за председател на ЕК Жан Клод Юнкер от Народната партия, без той да има мнозинство, съответно постовете за еврокомисари се разпределят като квоти според представителството в парламента и тъй като този пост се падна на социалистите, Кристалина Георгиева няма как да го заеме.

Тя обаче е идеален кандидат за премиер на България, най-добрият компромис, който политическите сили в страната могат да приемат в тази трудна и вътрешна, и международна ситуация. Колкото и да се пъчи Борисов, Западът му няма доверие, дори когато го потупва по главицата, че той е силният човек и го подкрепят. Няма да е така с Кристалина Георгиева – ще бъде приета и от САЩ, и от ЕС. Това в момент, в който поради новата Студена война България е под напрежение.

Вътрешното напрежение е не по-малко. Никоя партия няма да има пълно мнозинство, каквото и да приказва Цветанов, както и да се заканва Борисов. При една дясна коалиция Кристалина Георгиева е най-подходящият кандидат. Никакви Лилита, Десита и др., каквито отглежда Борисов в партията си, не могат да бъдат убедителни за тоя пост (защото Борисов и такива идеи има).

Реформаторския блок даде заявка, че не иска Борисов за премиер, което предизвика гнева му и заплахите, че ще остане в опозиция, а те да правят коалиция с БСП.
Тъй като ГЕРБ очевидно няма да има мнозинство, още отсега трябва да се говори за коалиционен премиер. А Борисов се ослушва и очаква, че пак той ще стане. И предрича катастрофа за България, ако не стане той. Катастрофата ще дойде точно с него.

Затова най-мъдрото, което може да направи е да предложи Кристалина Георгиева за премиер. Така БСП предложи още преди изборите Орешарски за премиер, с пълното съзнание, че няма да има мнозинство и ще се прави коалиция. Левите предложиха десен премиер.
Сега десните имат възможност да предложат просто подходящ премиер, а не ляв (а за служебен те предложиха точно ляв, при това комунист, но враг на БСП).

И Кристалина Георгиева е идеалният компромис. Борисов няма да може може да си разиграва коня чрез нея, останалите десни няма да имат нещо против такава кандидатура.
Може би затова Борисов непрекъснато гръмогласно я предлагаше за комисар, за да не му мъти водата тук.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.