Доналд Туск – от фирма за бояджийски услуги до върховете на ЕС

Доналд Туск. Снимка: ЕПА/БТА

С номинирането на полския премиер Доналд Туск за поста на председател на Европейския съвет за първи път източноевропейска страна получава един от водещите постове в Европейския съюз, 25 години след разпадането на комунистическия блок и 10 години след присъединяването на повечето от страните от Източна и Централна Европа към блока, отбелязва Франс прес.

На 1 декември Туск ще поеме поста от белгиеца Херман ван Ромпой. Доналд Туск, който е на 57 години и е роден в Гданск, завършва история през 1980 г. в момент, в който стачка обхваща корабостроителницата в родния му град, припомня Ройтерс. Туск създава студентския клон на работническото продемократично движение „Солидарност“, което се разпростира в цялата страна през годините до падането на Берлинската стена.

Туск е полски премиер от 7 години и изигра водеща роля във взимането на трудни решения на национално и на европейско ниво, свързани с еврото и с международните кризи, като например тази в Украйна.
Според Херман ван Ромпой Туск е

„държавникът, от когото се нуждае Европа“

Полша, бивша страна от комунистическия блок, е част от държавите от ЕС, които са най-твърди спрямо Русия от началото на украинската криза. Изборът на Туск за водещия европейски пост е ясно послание към Москва, посочва Франс прес.

Туск е символ на политическата трансформация на Полша и избирането му начело на Европейския съвет ще промени по един впечатляващ начин позицията на Полша на международната сцена, посочва Ройтерс, като цитира полски анализатори.

Според тях с изключение на папа Йоан Павел Втори, досега поляк не е заемал толкова висш пост.
През 80-те години Туск е под заплахата за задържане заради опозиционната си дейност, посочва ДПА. Още от този период той е убеден либерал, който мисли, че Полша има нужда от повече предприятия и от по-малка роля на държавата. По време на икономическата криза, започнала през 2008 г., позицията на Туск по въпроса обаче се променя донякъде и той започва да признава, че държавата също трябва понякога да се намесва, посочва Франс прес.
Професионалния си живот Туск започва като

основател на фирма за бояджийски услуги

Това е рядкост в момент, в който икономиката в комунистическа Полша е в ръцете на държавата, припомня Франс прес. Фирмата на Туск боядисва най-различни промишлени обекти, от комини до мостове, и така той научава правилата на пазарната икономика, разказва приятелят на полския премиер Йежи Боровчак.

По онова време Туск работи по 16 часа на ден, под жарко слънце, за да изпълни сроковете на някоя поръчка, допълва дългогодишният му приближен.

След падането на комунистическия режим Туск основава с приятели от Гданск първо либерално движение в Полша,
отбелязва Франс прес. Именно тогава Туск влиза в полската политика, от която и до момента е неразривна част, допълва Ройтерс.
През 2001 г. той напуска партията Демократичен съюз, тъй като е пренебрегнат при избирането на ръководни кадри и става съосновател на дясно-центристката партия Гражданска платформа.

През 2005 г. Туск се кандидатира за президент, но изгубва битката заради атаки от страна на опонентите си. Основната нападка срещу него е това, че дядо му е бил доброволец в германската армия по време на Втората световна война. В действителност като представител на кашубското етническо малцинство в Полша, дядото на Туск е бил зачислен в армията от нацистките нашественици, които са възприемали тази етническа общност като „родственик“ на германците, посочва Ройтерс.

Доналд Туск, Херман Ван Ромпой и Федерика Могерини. Снимка: ЕПА/БТА

Туск става премиер през 2007 г. и успява да спечели втори мандат през 2011 г.
Така той се превръща в единственият полски министър-председател в посткомунистическата епоха на Полша, който бива преизбран, отбелязва ДПА. През юни правителството му оцелява въпреки скандал с изтекли в пресата записи, които водят до обвинения за нарушаване на правилата на разделение между правителството и централната банка, отбелязва Ройтерс.

През годините на власт като премиер Туск успя да подобри връзките с Германия до безпрецедентна степен, посочва Ройтерс. Днес Туск и германският канцлер Меркел се смятат за добри приятели, допълва ДПА. Меркел, както изглежда, беше една от първите, подкрепила кандидатурата на Туск за председател на Европейския съвет, припомня Ройтерс.

В партията си пък Туск се проявява като умел посредник между съперничещите политически лагери и това умение може да му послужи за постигане на компромиси между лидерите на 28-те в ЕС, допълва Ройтерс. Някои анализатори обаче критикуват това, че Туск успя да консолидира властта в собствената си партия, да елиминира потенциалните конкуренти, както и това, че той възприе твърда линия срещу Русия заради Украйна, отбелязва Ройтерс.

От началото на кризата в Украйна Туск настоява за по-силно присъствие на НАТО в Източна Европа, припомня ДПА.

Някои критици на Туск се опасяват,

че все пак тази твърда линия спрямо Русия може да го постави в конфликт с Рим, Берлин и Париж, които са притеснени за цената, която ще трябва да платят техните икономики, и за руските газови доставки, ако връзките с Москва се влошат още повече, отбелязва Ройтерс.

По време на управлението на Туск като премиер полската икономика се превърна в шестата в ЕС. Полша бе единствената страна членка на ЕС, която през 2009 г. избегна рецесията, допълва ДПА.

Критици на икономическата политика на Туск обаче казват, че той не е успял да се справи със специалните привилегии, на които се радват групи, като миньорите, фермерите и учителите и е посял семената на бъдеща финансова криза, като не е намалил социалните осигуровки, посочва Ройтерс.

В допитванията до общественото мнение Туск се ползва с най-голямо доверие.

Поляците го възприемат като представителен и интелигентен, рационален и спокоен, отбелязват ДПА и Ройтерс.

Туск се възхищава на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър. В Полша той бе последовател на Лех Валенса, а синът на Валенса – Ярослав, пък е член на партията на премиера, припомня Франс прес.

Туск е женен за Малгожата, също историк като него. Двамата са родители на две деца. Дъщеря му има моден блог, а синът му е специалист по връзки с обществеността, посочва Франс прес.

Туск говори немски, но има проблеми с английския, според обкръжението му, посочва Франс прес. По повод критиките в тази насока той обаче обеща, че ще усъвършенства английския си. Туск е и страстен почитател на футбола, допълва агенцията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.