Ердоган иска да бъде епоха в историята

ДПА

Президентството на Реджеп Тайип Ердоган вещае нова ера за Турция, с очаквано по-силно управление. Ердоган обаче ще бъде изправен пред нарастващи политически и икономически предизвикателства, които заплашват бъдещето на страната.

Независимо от оплакванията на опозицията, че е нарушил конституцията и това, че депутати напуснаха парламента по време на церемонията, Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент на Турция, ознаменувайки началото на нова ера в политическия живот на страната.

60-годишният Ердоган се погрижи да почете Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на модерна Турция, като посети неговия мавзолей преди да влезе в президентския дворец като държавен глава за пръв път в четвъртък. Поддръжниците на новия президент се надяват, че идващата епоха ще принадлежи на Ердоган също толкова, колкото предишните десетилетия бяха белязани от наследството на Ататюрк за светска република.

След общите избори идната година управляващата Партия на справедливостта и развитието ПСР , движение с ислямистки корени, ще поиска да промени конституцията с цел президентът да получи повече правомощия. За да промени конституцията, Ердоган ще трябва да има мнозинство от две трети в парламента. В противен случай ПСР може да се опита да изпрати предложените поправки на референдум.

Това превръща изборите през 2015 г. в повратен момент за Ердоган и неговата ПСР, която избра бившия външен министър Ахмет Давутоглу за свой нов лидер и премиер.

На Давутоглу е трудно да събира много хора по митингите, нещо, което Ердоган прави с лекота, както се видя в сряда, когато двамата лидери използваха партийната сцена за официалното предаване на постовете. Ердоган бе този, който завладяваше делегатите, докарвайки мнозина до сълзи и няма съмнение кой държи властта. Един опозиционен лидер нарече Давутоглу „марионетка“.

ПСР никога не е губила избори или референдум, откакто за пръв път дойде на власт през 2002 г. след годините на военни преврати, хаотични коалиционни правителства и икономически колапс. Давутоглу ще трябва да работи усилено, за да запази тази линия.

Освен че е харесвана от консервативните турци, които се чувстваха сякаш са били лишени от граждански права в миналото, ПСР получава подкрепа и благодарение на годините на поддържане на постоянен икономически растеж.

Има обаче признаци на слабости в икономиката, с които според много финансови анализатори правителството не се справя адекватно. Инфлацията се увеличава, а нарастването на БВП се очаква да се забави в предстоящите месеци. Опозицията предупреди за авторитарния характер на правителството през изминалата година и сега обвинява Ердоган, че е нарушил конституцията, като остана премиер допълнителни две седмици след като бе избран за президент този месец.

Реджеп Тайип Ердоган съзнателно и целенасочено наруши конституцията, заяви Кемал Калъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия.

Опозицията в Турция обаче е слаба. Тя се опитва да се съвземе от последователните поражения на изборите и е разделена на няколко лагера, неспособна да се справи със силата на ПСР.

Голямата поляризация в турската политика до голяма степен бе в полза на ПСР, отчасти и защото опозицията няма силни харизматични лидери с ясен дневен ред за страната.

Народнорепубликанската партия, най-голямата партия след ПСР, ще проведе извънредно заседание идната седмица в момент на боричкания за лидерския пост. Крайнодясната Партия на националистическо движение от друга страна остава статична и не е сменила лидера си от повече от 15 години. Извън парламента опозицията на улиците бе смачкана заедно с протестите в парка Гези миналата година, докато съперническопо движение на пропроведника Фетхуллах Гюлен е в дефанзивна позиция.

Независимостта на съдебната система, последната част от управлението, която не е под контрола на ПСР, е под заплаха, след като миналата година властите предприеха чистка на прокурори и полицаи.

Има признаци, че битката не е свършила, особено като се има предвид, че Ердоган има правомощия да назначава съдии в Конституционния съд, с който той спори в последно време по въпроса за отмяна на забраната на Туитър.

Ердоган обаче обеща, че като президент няма да разделя обществото, заявявайки след като спечели изборите: „Искам да подчертая, че аз ще бъда президент на всички 77 милиона души“. Това е нещо, в което критиците му, свикнали с неговата шлифована и саркастична реторика, трудно могат да повярват.

Както и да е, една от първите задачи на Ердоган като президент ще бъде да задвижи мирния процес с кюрдското малцинство след три десетилетия на въоръжен конфликт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.