Николай Марков: НСО e банка кадри на организираната престъпност

Президентът произвежда серийно генерали от учители по физкултура

Николай Марков. Снимки: e-vestnik

Николай Марков е 37-годишен. Завършил е Висше военно училище „Васил Левски” във Велико Търново. Гражданската му специалност е инженер в областта на телекомуникациите. Баща му и дядо му също са военни. В момента завършва второ висше образование – право. Работи в НСО от 1993 г. до лятото на 2007, когато е уволнен, след като написва доклад до президента за безобразия в службата. Живее с 16-годишната си дъщеря. Има черен пояс по карате. Бил е в екипа за охрана на президента Желев, президента Първанов и на политици от различни парии. Бил е в охраната на гостуващи чужди държавници и други гости.

– Предадоха ли правилно вестниците това, което разказахте за НСО или не се разбра всичко? Има ли неща, които не се появиха?

– Не е проблемът дали са се появили, а как. Цвятко Цветков във всички телевизии говореше зад гърба ми, излизаше след мен. Аз затова попитах в Инфо радио той каква държавна длъжност има, познава ли ме? То по вестниците повече пише за Цвятко Цветков – че тази служба трябвало да мине там, онова да отиде там, аз затова питам, в качеството си на какво се изказва по тези въпроси?

Като какъв го канят наистина? Като представител на БСП?

– А аз какво общо имам с БСП? Повдигам един чисто юридически и професионален казус. Ето това е докладът, с който ставам опасен за националната сигурност.

– Написахте този доклад на базата на някои свои наблюдения, така ли?

– На базата на неща, които са се случвали, които са факт. Първият доклад, който написах по тези въпроси беше през 2002 година.

И тогава ли станахте черна овца в службата?

– Черна овца не съм ставал никога, защото съм бил много авторитетен служител, но ако този термин трябва да се употреби, то е за десет души, наречени ръководство. Полуграмотните спортисти, за които говорим.

Докладът от 2002 година какво съдържаше?

– Уведомление за това, че в службата се извършват основни конституционни нарушения, че се принуждават служители да събират противозаконно информация и че се нарушава цялото законодателство на Република България. Към същия този доклад е депозирана и моя молба да бъда освободен от служба, поради това, че не съм съгласен с този начин на управление на НСО. В началото на развоя на събитията, те твърдяха, че този доклад не съществува и че това е измислен документ. По-късно самият президент на срещата, която се проведе при него, каза – да, има такъв доклад при мен. Но това се случи чак 5 дни, след като го бях извадил аз.

Как стана така, че тогава останахте на работа?

– Малко след това бях уволнен за първи път дисциплинарно. 4 пъти съм бил уволняван, 4 пъти са късали след това заповедите.

С какъв мотив ви уволниха дисциплинарно?

– За неотдаване на военна чест. Аз съм четвърто поколение военен. Държал съм изпит по въоръжени сили, юрист съм, би трябвало да знам кога се отдава чест. Проблемът е, че ръководството, което се състои от 10 полуграмотни хора, не знае как се отдава военна чест.

Значи мотивът беше, че не сте отдали военна чест? И тази заповед я скъсаха?

– Там се късат всякакви заповеди. То там няма контрол. Ето вижте – г-н Свинаров в интервю за вестник „24 часа“ казва, че единствената служба, която се самоконтролирала, била НСО, нямало никакъв контрол над нея от никого.

Снимки: e-vestnik

За първи път чувам, че в една военна служба под пагон може да не се води строга документация, тоест – да има заповед за дисциплинарно уволнение и след това тя да изчезне?

– Още в първия си доклад моля президента да се създаде комисия, която да извърши: „Проверка на документооборота, съхраняването му и начините за даване и изпълнение на заповеди в НСО“. Той отказа да създаде такава комисия и да провери как се отдават заповеди, съответстват ли на закона, спазват ли се нормативни документи. Примерно втория доклад съм го вкарвал 10-20 дни. Защото, за да си вкараш документ в явното деловодство (това е документ, а не донос), трябва първо началникът ти да се подпише на ъгълчето и тогава да ти ударят печат. За да може да бъде скъсано, когато си поискат. В явно деловодство всеки документ трябва да може да бъде заверен по всяко време, щом си написал името си и си го подписал – затова се нарича явно деловодство. Не е нужно някой да го гледа преди това и да преценява дали трябва или не трябва да се завери.

Другите 3 пъти за какво ви уволняваха?

– Винаги са ме уволнявали за неща, които не са свързани с професионалното ми представяне. Нищо по отношение на професията и работата ми. Както и сега не съм уволнен заради професията си. В последното обвинение примерно няма нищо свързано с охранителната дейност и преките ми задължения като охранител. Обвинението към мен е, че в почивката ми (почивен ден или когато със заповед съм изпратен някъде на работа), не съм отишъл някъде другаде. В случая – на повторен изпит по физическо възпитание. Надявам се разбирате, че щом аз заради физическото съм във военна прокуратура, ако професионално съм се издънил, къде щях да бъда?
При това тук става дума за явяване на изпит за втори път. На който съм се явил, който е завършил, подписан, заснет, протоколиран, но бригаден генерал Томчев изведнъж е казал: „Аз пък пак ще те изпитвам!“

– Имате ли някаква цел с изнасянето на тези данни пред обществото?

– Моето е кауза, не цел – Националната служба за охрана да се раздели завинаги с УБО (б. р. – Управление за безопасност и охрана – името на службата по времето на Тодор Живков). И с методите на УБО. Това, което 50-60 години се е правило в България, начините, по които се е правило и хората, които са го правили, просто да си отидат в пенсия. Да не се измъчват повече стари хора с неща, които просто не влизат вече в представата за законова държава. Те не познават законодателството. Не са компетентни. Те не знаят как се управлява нещо със закони. Те нямат ценз. Ще ви дам само един пример. Прекият ръководител, който мен ме командваше, е бил личната охрана на Пенчо Кубадински.

Кой друг от УБО все още е на работа в НСО?

– В ръководството са хора само от УБО. Няма други.

Не ви ли е страх, че нещо може да ви се случи, когато говорите за проблемите на НСО, докато всички други мълчат?

– Чисто човешки страх имам, защото аз чисто човешки съм толкова уязвим, колкото и вие. Безумие е да разчиташ, че човек чисто физически може до такава степен да бъде защитен, още повече, че това ми е било професия. Но ако толкова години са ми давали да пазя държавното ръководство и съм го запазил, дали съм отишъл на война с пушка без патрони?

Генерал Владимиров ли беше шеф на НСО, когато писахте първата докладна? Той как реагира?

– Ето тук съм написал (показва копие от докладната)– срещу екипа и лично срещу генерал Владимиров ще повдигна обвинение по всички горепосочени причини (това щеше да се случи, ако бях освободен). Защото аз като офицер съм силно ограничен в търсене на права. И аз затова исках да бъда освободен. Значи същият този екип на генерал Владимиров, цитиран в началото, е сегашното ново ръководство на НСО. За което президентът каза, че е реформирано.

Да разбираме ли, че не са ви уволнили първия път, за да не направите тези разкрития?

– Това е ваше тълкуване. По-скоро под пагон по-лесно те манипулират.

Генерал Владимиров срещна ли се с вас след първия доклад?

– Ген. Владимиров винаги се е срещал с мен, защото в общи линии, аз тогава му бях основната цел. Той нямаше по-голяма заплаха от мен, защото бях единственият, който е останал да се бори да се изкарат фактите наяве. Както и бях един от хората, който достойно застанах срещу него и казах – има хора, които са свързани с организираната престъпност и вие знаете това. Няколко месеца по-късно излезе докладът за служителите на НСО, свързани с организираната престъпност. След това той беше освободен за връзка на служители на НСО с организираната престъпност. Включително и срещу него имаше такива обвинения.

Вие как искате да се промени НСО? Какъв ред бихте въвели?

– Президентът да отговори пред цялото общество, не пред мен, на всичките ми 29 въпроса (б. р. – от доклада) и в службата ще се сложи край на тази система. В тези 29 въпроса се съдържа рамката на всичко, което се случва в НСО. Бъдете сигурни, че ако това се случи, моята кауза е завършена.
Например – как ще отговори на въпроса: „Какви езици владеят ръководителите на службата, ако за обикновения служител това е задължително?“ Ето ви друг въпрос: „В полза на държавата ли е служител, назначен като охрана на обект, роден през 1938 година? Той част от завършената реформа ли е?“ Въпросите ми са изчистени. Вие ми кажете – как си представяте офицери със средно образование? В НСО ги има – на действаща служби, старши офицери и полковници, и то не един.

Копие от първата докладна на Марков до президента.


Имате ли поддръжници на идеите си в НСО?

– 850 души в НСО мислят това, което казвам. Но нямам право да говоря от тяхно име. Казвам ви го като човек, който има авторитет вътре.

Тази информация, която охранителите събират, на кого и за какво служи?

– Тук става дума за противозаконно събиране на информация, която се отнася до лични данни. Има закон за защита на личните данни в България. Когато се събира информация и не е законово регламентирано тя каква е и по какъв начин се събира, за какво се използва? Нали разбирате, че контрол няма? И всяко нещо може да бъде ползвано по всякакъв начин. Зависи кой я консумира. Що се отнася до директно обвинение на президента, аз не съм отправял такова. Казах само, че имам официално въведен при него документ и отговорът на този документ от него е дисциплинарно уволнение. От това съдя, че информацията вероятно отива при него. След като аз го уведомявам с официален документ какво се случва и той не реагира, вие какъв извод бихте си направили?

На срещата ви с президента какво си говорихте?

– Бях поканен на среща с него, но там се случиха много интересни неща. Бяха събрани всички шефове на служби бивши и настоящи, Свинаров и президента да ме разпитват. Там се случи нещо уникално. Аз лично не мислех, че ме виждат на такова ниво, но явно така изглежда. Има стенограма (пълният текст на стенограмата е на http://www.president.bg/news.php?id=2900, тя е официален съдебен документ за това какво се е случило в президентството. Сценарият беше в общи линии такъв, че те са се събрали да обсъждат закона и бюджета за НСО и някакви много специални неща за НСО, които 15 или 17 години никой не е обсъждал, но просто точно този е моментът, в който това трябва да се случи. Това не е заради мен. Нито заради медиите. Те просто са се събрали да си обсъдят НСО. И понеже са ме видели да си играя на фонтана отвън, са решили – защо не дойде този човек да каже какво мисли.

Това е официалната стенограма, която е чудо на чудесата (разлиства). Давам ви няколко примера. Ето тук г-н Първанов казва: „Няма предварителен сценарий за това събиране“. След като няма сценарий на тази среща, моят естествен въпрос, който възникна е – какво правят тук пенсионираните генерали – ген. Миланов и ген. Владимиров? Те имат ли отношение към бюджета на НСО?
Тук ген. Владимиров казва пред президента следното: „Темата, която сигурно накрая само ще маркирам, само ще я поставя, винаги е съществувала“ – забележете – „темата“ е дали се събира такава информация за политическите опоненти.
Как става така, че аз поставям тази тема, след като ген. Владимиров казва, че винаги е съществувала в НСО? Това не се говори пред мен, а пред президента. След това ген. Владимиров казва – „Службата трябва да свиква да работи по законному“. Има думата „свиква“, значи трябва му време и т.н.
Аз питам: А тя как работи?

И сега онова, на което вие търсите важния отговор. В доклада си аз питам: „Защо 17 години няма закон за НСО, при положение, че закон за частната охранителна дейност беше написан и приет за 2 месеца“? И сега ген. Владимиров му отговаря на президента на този въпрос: „Един нормативен акт като закон веднага те ограничава“. Според мен, законът е норма, която трябва да те ограничава. Но аз мисля, че това изречение много ясно показва защо няма закон. Защото те мислят, че трябва да са неограничени.
Искам да подчертая, че президентът отговаря: „Благодаря Ви, господин генерал“. Аз ако бях президент, щях да кажа: „Станете и напуснете залата“, защото това е единственото нормално, което може да се случи, след като ми каже такова нещо.

Николай Марков. Снимки: e-vestnik


Ето сега друго. Владимиров казва в прав текст на президента същото нещо, заради което аз ставам нарицателно в държавата: „Казвам го и от собствения си опит. При трима президенти съм бил през годините и нито един от тези президенти не е проявявал никакъв политически подход или да ползва службата за политически цели. Докато за съжаление, в някои правителства това го е имало“.
И сега идва естественият въпрос от мен: Как се е ползвала за политически цели службата за охрана? Кой механизъм го спря да не се ползва и по коя технология са се опитали да я ползват тази служба за политически цели? Освен с информация, подсетете ме по какъв друг начин може да се ползва.

Ето го официално: „В някои правителства това го е имало“. Не че са се опитали, а че се е ползвала за политически цели. И президентът пак отговаря: „Благодаря, господин генерал“.
Тук пише как срещу мен трябва да се вземат крути мерки и аз питам това цивилизовано ли е, какво значи това крути мерки? По-нататък аз декларирах официално, че НСО е банка кадри за организираната престъпност и в това са го превърнали некомпетентното и полуграмотно ръководство. То не се е променяло никога. Владимиров ме оборва, че не е така, с думите: „От 1993 година бяха назначени в службата 200 човека и гора-долу толкова бяха освободени“.
Аз питам – къде са те сега? Защото аз казвам – няма организирана престъпна група и няма икономическа групировка в България, в която да не са офицери от НСО. Ние служба за национална охрана ли сме или банка кадри на организираната престъпност и кой е отговорен за това?

Хайде да ги изредим по-известните?

– Няма какво да ги изреждаме. Сещаш се за някъде, казваш НСО и това е. Какво да изреждаш? Всичко.

– Поне по-известните.

– Нямам право да казвам. Всички!

Говорим за сега действащи ли?

– Сега действащи, да. То и в момента е така. За 7 години имаме 130% текучество. Влизат хората, с държавни средства се обучават и ограмотяват какво трябва да правят, и отиват. Държавната охрана е първо авторитет, след това е много други неща и най-накрая е физическа саморазправа. Физическата саморазправа, това, което сте гледали във филма с Кевин Костнър, е най-последната част на охраната. Държавната професионална охранителна дейност има много други неща, които не се виждат и не трябва да се виждат.

Тези хора директно се имплантират в организираната престъпност, както на мен ми предлагат високо възнаграждение сега да отида.

Какви са тези специфични качества, умения и познания, които се получават в НСО и са приложими в организираната престъпност? С какво те са полезни там? Защо са търсени от организираната престъпност? Какво научават и получават?

– Държавната охрана е много сериозно нещо. В САЩ тази служба се нарича Secret service – тайните служби. Вътре хората не се учат само да стрелят. Когато тези хора стоят зад гърба на правителства и държат правителства по някакъв начин и чрез някаква система, много сложна, ако са отишли вече от другата страна на барикадата, те продават всичко това, чрез което контролират държавата, само че в полза на организираната престъпност.

Давам ви пример сега с нещо конкретно. Бяха се събрали към 60 медии пред военна прокуратура (б. р. – когато Марков излиза от разпит) и изведнъж се появява един зад гърба ми, който ми задава въпроса: „Какво е това на ревера ти?“. Забележете – аз излизам от военна прокуратура с гръб към него. Той откъде вижда какво имам на ревера си?

А какъв беше този?

– Това попитаха и журналистите, но по-важното е какво имам на ревера си – значка на Интерпол. Но когато един човек по такъв начин поднася въпроса, за мен е ясно, без да се обръщам, че този човек е изпратен и подставен там нещо да свърши. Вследствие на което този човек тръгва да се бие с мен пред всички. Те го снимат. Аз не съм го виждал никога. Питам ви аз – дали моята професия досега не е била свързана с такива хора, само че не насочено към мен, а към другите, с които съм бил, за да бъдат компрометирани те? И ако аз нямам подготовката, това е най-лесният начин да бъда злепоставен. Всички очакват да го ударя този човек, защото ме обижда, а нали разбирате последствията за мен какви биха били, ако го направя? Схемата първо започва с лудите, със ситуации, предизвикателства, всичко. И ако не стане, не мине номера, пак се почва отначало, докато стане, докато ти издържи психиката. И тези умения, които тези хора ги имат придобити, те трябва ли да отидат в организираната престъпност или държавата трябва да си ги съхрани, това е въпросът.

На следващия ден след това съвещание при президента казахте конкретни имена?

– Бареков ме попита да дам някаква формула, някакъв пример, по който служители стават зависими и не че са лоши, но просто нямат избор да не обслужват интересите на някои хора. И аз тогава дадох само формулата. Казах следното – ето една формула, тръгнете след един конкретен човек и вижте дали той трябва изобщо да е в службите.

Кой беше този?

– Росен Николов. Той в момента е при Доган (б. р. – охрана). Става въпрос, че той е зависим. Не може свободно да управлява волята си, защото винаги може да бъде уволнен от службата за секунди.

Има простъпки в службата си ли?

– Има. Каквото и да е направил, той не трябва да е там. В момента Военна прокуратура работи по този случай. Проверили са вече, работят и нямаме право да коментираме, когато има производство. Обаче самият факт, че той е там и стои, значи има нещо, което го държи.

Аз ако бях на мястото на Доган, щях да се страхувам, че такъв човек са ми сложили в къщата?

– Господин Доган може да приема, че това е политическа атака към Първанов в момента. Защото те се стремят сега това да изкарат, че съм свързан с ДСБ, че съм бил пазил не знам кой. Дори сега чух за себе си невероятни неща, свързани с Екатерина Михайлова. Това е много грозно, но не към мен. Това става дума за дискриминация, която службите правят в момента. Има много жени в политиката, които се охраняват и много ще има, това е нормално. Когато има един такъв компромат – че аз едва ли не съм имал някакви лични взаимоотношения с нея – за мен чисто професионално е нормално службата за охрана да излезе с официално изявление, че НСО остро реагира срещу това нещо. Защото тук става въпрос за морална чест на един народен представител. Аз ли съм човекът, който трябва да излиза и да оборва това твърдение? И да го опровергавам, след като НСО има ангажимент към нея в случая? То по тази логика, ако не бях охранявал жена, нямаше и да извадят това. Ето това е още едно доказателство, че службата манипулира и политиците. Само заради това, че е жена, трябва ли да я петнят? Това е полова дискриминация и службата е длъжна да реагира професионално. Защото държавната охрана е задължителна, не тя е решила да има такава. Има комисия, преценили са, видели са. Или аз виновен ли съм, че съм служител на НСО, изпратен със заповед при нея? Аз да не съм отишъл по желание? И изведнъж, хвърляме петно върху човека. За мен това е още по-голямо доказателство, че това е непрофесионална организация под шапката на президента.

Може ли да се каже, че тази организация вече до такава степен се е интегрирала с организираната престъпност, че вече не се налага прехвърляне на кадри?

– 100%. Казвам ви го отговорно. Сега обаче предстои, знам къде са документите, знам всичко как може да се докаже.

Но не можете сега да кажете имена?

– Имената 90% излязоха по вестниците. Дори и вие споменахте едно име на ключова длъжност, назначено с указ на президента. В момента всички вестници изкараха как СИК са влезнали в службата – за Владимиров, сина му. Как и чрез какво са влезли, излезе, че бригадният генерал Томчев е бил назначен с указ на президента, че е бил охрана на Маргините и е обучавал екипите му. Това не го казвам аз, а журналистите. Затова казвам – има компетентни хора, които трябва да извадят документите, аз знам, че има и знам къде са тези документи.

Аз мисля, че няма такива документи?

– Напротив, взаимоотношения с престъпност може да имаш, само ако има документи. Казвам „документи“ в кавички, защото това са и видеоматериали, и снимки, и писмени, и много други неща.

А сега колко време след втората докладна до президента ви уволниха?

– 5 или 7 дни след завеждането на докладната в службата. Аз не очаквах, че ще бъда уволнен, това не съм го и помислял. И това – за физическото възпитание, измислената ситуация, дори тогава аз не съм мислел, че ще бъда уволнен, защото за физическо възпитание, каквото и да се е случило, това не може да бъде основание за дисциплинарно уволнение на старши офицер. Мислел съм, че ще има по-сериозна схема за отстраняването ми.

След като вкарах доклада обаче – успях, там една служителка ми даде печат, същия ден, един час след това дойде цялата военна прокуратура в службата. Без да има инцидент, без нищо, само една заверка на втория доклад. И се чудят какво да направят, за да не излезе този доклад.

– Те дойдоха да ви разпитват ли?

– Те дойдоха да разговарят с ръководството на службата във връзка със завеждането на доклада, да обсъдят какво да се прави.

Значи са обсъждали с ръководството как да замажат историята, така ли?

– Вероятно, предполагам, че да. Но въпросът е, че Военна прокуратура работи по документи, те са прегледали документите, там за физическото, някакви неща, за които могат да се хванат, но са видели, че това са пълни глупости. Въпросът беше, че аз го завеждам доклада чрез началника на НСО до президента на Република България, аз не се крия, аз исках това нещо да се случи, докато съм служител вътре. Както и първият ми доклад. Аз исках всичко това да излезе от мен като служител отвътре и не съм предполагал изобщо, че ще бъда уволнен за това нещо. Вследствие на което, аз бях на работа 5 или 7 дена денонощно без почивка във Варна, не си спомням точно, началник на голямо мероприятие бях, без спане, без нищо и се върнах тук и получих световъртеж, отидох при лична лекарка, взех си 7 дена болнични за почивка, прегледа ме жената, написа ми 7 дена, заведох го в деловодството и си тръгнах, изобщо не съм предполагал, че нататък ситуацията ще се развие по този начин. Дисциплинарно. Има разни други наказания, викания, но дисциплинарно уволнение не съм мислел, че ще има. И тогава вече дойдоха в Драгалевци на улицата да ми вземат картата и пистолета. Казаха, че президентът бил казал. Аз им отговорих, че не е това начинът. Комисия била подписала моето уволнение, защото съм заплаха за националната сигурност. Имаше свидетели отстрани. Върнах им пистолета и картата. Оттам-нататък, на следващия ден – при Коритаров. Аз не съм очаквал такава неадекватна реакция. За да те уволнят дисциплинарно за каквото и да било, трябва да има някаква сериозна причина.

Вижте сега протокол за извършена служебна проверка (показва копие на документа, който е послужил за основание за неговото уволнение, подписан от трима началници в службата). Началникът на службата – борец и учител по физическо възпитание – Димитър Димитров назначава проверка във връзка с моето физическо възпитание и спорт, което е станало в зала. Петър Андонов, главен кадровик на службата, 15 години партиен секретар по линия на ЦК в УБО, старшина, станал с ПУЦ офицер. Драгомир Маринов, футболист. Само да покажа някои неща, за да стане ясно защо говоря за полуграмотни хора. Ето констатация на комисията: „Бригаден генерал Томчев се обръщал към подполковник Марков, използвайки учтива форма за второ лице единствено число, а подполковник Марков към него – на „ти“, на малко име“. Значи, второ лице единствено число, доколкото аз знам, е „ти“. Излиза, че той ми е говорил в учтива форма на „ти“, а аз съм му отговарял на „ти“. Ето, подписано е и това отива в съда. Това е нивото на компетентност. Аз неслучайно говоря за полуграмотни хора на върха на службите.

Отгоре на службата – борецът Димитър Димитров, завършил ВИФ, специалност „учител по физическо възпитание“. Бригаден генерал Томчев, пак назначен с указ на президента – боксьор от ВИФ, специалност „учител по физическо възпитание“. Военен съвет – алпинист, учител по физическо възпитание, волейболист и футболист. Двама генерали и трима полковници военен съвет – учители по физическо възпитание. Които трябва да управляват национална служба със закони. Да защитават бюджети и да внасят законодателство, проектозакони. Затова говоря за некомпетентност. Затова зададох въпроса пред медиите – може ли обущар да дирижира виенската опера и какъв звук ще се получи? И това е с укази на президента. Първи указ за тяхното назначаване като началници на службата, втори указ – за произвеждане в генералско звание. Без Военно училище, без Военна академия, без особени заслуги към държавата. Фрас пагоните и това е. И Димитър Димитров излиза пред медиите и казва: „Аз съм завършил курс в Америка (там са били още 50 души на тоя курс) и курс във Военна академия тук“. И никой не го пита курсът образователен ценз ли е или какво е? Има закон за въоръжените сили. Там пише – първо средно военно образование се придобива във Военно училище. След това висше военно образование се придобива във Военна академия с пълен за академично образование диплом. След това ти казват какви са ти особените заслуги към държавата, слагат ти пагона и готово. Затова аз пиша в моя доклад до президента – произведени ли са правилно тези хора по закона за въоръжените сили в длъжност генерали? Спазен ли е редът, законът спазен ли е? Мълчание.

Значи за едно неявяване на изпит по физическо ви уволняват дисциплинарно?

– Аз съм се явявал вече на такъв изпит. Всичко е заснето, протоколирано и подписано. Трябва ясно да се разбере, че аз не съм отказал. Сега цитирам техния протокол: „Разпореждането (б.а. – да се яви на физическа подготовка) не противоречи на Конституцията и на законите, и на международните договори, по които Република България е страна.“ Разбирате ли за какво става въпрос? „Бригаден генерал Томчев е установил нарушение на заповед 11/25, от дата 25 септември 2007 година“ (б. р. – към онзи момент тази дата се пада няколко месеца след случая, в бъдеще време). Това е пророк Исай. За мен не е гордост в съда как ще мине този протокол. За мен това е срам. И затова казах – Вие, господа генерали, сте националния срам на държавата. Това е позиция, а не обидна квалификация. Аз съм готов да си отстоя думите. Забележете сега това изречение – 60 адвокати го четоха, подчертавам – 60, досега никой не разбра какво значи. „С разпореждането за явяване на повторен изпит за проверка резултатите от първия, по какъвто и да било начин не се налага на подполковник Марков да извърши очевидно престъпление“. Тук не можа да се разбере точно какво искат да кажат, но сега отиваме в съда. Тук са се подписали вследствие на всички неща, които прочетох, ето тук комисията се е подписала и предлага – за виновно извършени нарушения (неизпълнение на заповед) да бъде наложено дисциплинарно наказание – уволнение. Това добре. Второто е по-интересно. „При проверката се установиха някои признаци на извършени престъпления (в Наказателния кодекс няма такова нещо като признаци – или има престъпления, или няма, но тук има признаци по глава тринадесета, това са големи престъпления от НК), поради което да бъде уведомена Военната прокуратура“ – и с това аз ставам военнопрестъпник. Аз ли имам сбъркана ценностна система, това нормално ли ви се вижда от чисто човешка гледна точка и какво изобщо се случва?

Факсимиле от документа, с който тричленна комисия установява нарушенията на Марков. В него пише, че разпореждането да се яви повторно на изпит по физическа подготовка не противоречи „на Конституцията и международните договори, по които България е страна.“


Генерал Димитров е признал пред парламентарната комисия, че службата НСО събира лични данни за хората, които охранява?

– Това е началникът на НСО ген. Димитър Димитров, който е декларирал, че не само има лични данни, но и специална инструкция, по която се събират. Аз не съм я виждал тази инструкция, нито съм я подписвал, нито съм наясно за какво става въпрос, но той щом твърди, че има…

Освен лични данни, вероятно събират и други неща – видеозаписи, информация кой с кого се среща, която може да бъде ценна на някого. Първоначално в медиите въпросът се насочи натам, че тази информация отива при президента?

– С доклада си аз съм го уведомил, че това се случва, но той не взима никакво отношение по въпроса.

Може би информацията отива при организираната престъпност?

– Аз казах, че хора, които са компрометирани пред медиите и са на ключови места в НСО, не могат свободно да упражняват волята си, защото са зависими от тази организирана престъпност. Защото е много вероятно да имат информация в организираната престъпност, която да е компромати за самите тях и те по този начин не могат свободно да управляват волята си на професионалисти.

Те са зависими, защото са имали връзки с организираната престъпност в миналото, така ли?

– В медиите излезе информация, че докато са били служители са имали връзки с организираната престъпност. И си припомнете, че много служители на НСО са уличени в това. Имаше само един уволнен – ген. Димитър Владимиров. След това не мина Военна прокуратура на пълна ревизия в службата. Затова аз казвам, че не трябва да се приема нов закон за службата и не трябва да има спешна реформа, докато не се ревизира напълно службата как е работила досега и какви хора са вътре в момента, защото един спешен закон и спешна структурна реформа, каквато президентът на Република България иска, биха прикрили тези улики и свидетели, които съществуват и могат да докажат, че в НСО са се извършвали престъпления по смисъла на НК на Република България и са умишлено прикрити. Включително и смърт. Казвал съм го и пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и не разбирам защо комисията казва, че нищо не съм им казал. А аз декларирах и стоя зад това, че в НСО са се извършвали и в момента се извършват противозаконни неща по смисъла на НК и трябва пълна ревизия на службата.

– В момента информация за охраняемите политици отива ли в организираната престъпност?

– Напълно възможно е да отива, ако на ключовите места в служба стоят лица, които са зависими от самата организирана престъпност.

Да се върнем пак на стенограмата (б. р. – от срещата в президентството). Обсъждат проектозакона и всеки казва: „И аз не съм го чел този проектозакон“. Но го обсъждат. Даже и ген. Миланов казва: „Това е най-добрият проект“. 3 минути преди това казва: „И аз не съм го чел този проектозакон“. И президентът на всички казва: „Благодаря ви, господин генерал“.

Аз казвам, че това е най-кокошкарският закон, който някога съм чел и това никога няма да мине през Народното събрание, защото вътре, същото така наречено ръководство, са писали, че НСО трябва да има оперативно-издирвателна дейност и трябвало да има възможности за подслушване. Питам ви – ако те са го писали и твърдят, че сега трябва да го има, от което Народното събрание изпадна в ужас, като го видя тоя проектозакон, и го върна, естествено, те досега как са управлявали и каква мисъл са имали в главата си? Дали са събирали информация или не са събирали и какво са правили досега изобщо?

Друго нещо – вменили са задължение в същия този закон на служителите по охрана, офицерите, ако бъде отвлечен ВИП от терористи, да преговарят с терористите. Вие ми кажете дори по филмите къде сте виждали охрана и терорист да преговарят? Това е законова норма. Задължават те да преговаряш. В САЩ, за цялата 250 милионна нация, има само 3-ма души, които преговарят с терористи. И те казват, че тяхната успеваемост при преговори с терористи за отвлечен ВИП, е 30%. Как тогава всеки служител от НСО ще преговаря с терористи? И това е вписано в проектозакона. Аз казах – този проектозакон е не само смешен, не само направен от напълно некомпетентни хора, но и той никога няма да види бял свят в този вид, защото народните представители или поне хората, които имат елементарна правна грамотност, ще кажат, че това е върхът на глупостта.

Няма ли някаква стратегия или документ за управление на службата?

– Каква стратегия, те повечето не са ходили войници. Това ръководство и генералитет не са ходили войници. Те са били в спортно училище, в спортни роти. Играли са футбол.

Били са войници в спортни роти, така ли?

– Едно време системата беше такава, че когато си спортист и имаш връзки и ако леля ти е партизанка, те взимат някъде да продължиш да си играеш футбол и да се боксираш, но реално поделение и истински войник ти не си виждал. И автомат Калашников не си виждал, освен на снимки.

Татяна Дончева ми казва: „Дай ми доказателства за нещата в този доклад“. Нямал съм доказателства. Господин Свинаров казва: „Доказателствата по доклада комисията има право да ги изисква, без той да ги носи“. И аз затова я попитах вътре в комисията: „Госпожо Дончева, в доклада си съм попитал – колко коли за стотици хиляди долари трябва да изгорят с пияни шофьори? Пияният шофьор ли да ви донеса тук, в Народното събрание за доказателство, или изгорялата кола, кое от двете?“

Тя се правеше на прокурорка. Чете там нещо: „Колко пенсионирани служители работят в НСО?“ и пита: „Кажете ми трите имена на всички тях“. И аз й казвам – „Вие ги изискайте. Има списъци. Вие имате права като комисия“, а тя ми отговаря: „Ами значи нямате доказателства, като не им знаете трите имена“. И разговорът премина в това как аз нямам доказателства за тоя доклад. Аз дипломите на тези, които са учители по физическо възпитание, в джоба си ли да ги нося? Да ги изиска комисията и да види – имат ли образование, да сравнят според закона за въоръжените сили тяхното образование основание ли е за произвеждането им в генералско звание от президента, да ги видят тези неща, те имат правомощията. Предавам им празна бланка, на която отгоре пише: „Ако се попълни, е секретно“. Ако аз извадя секретна бланка и им дам, разбирате, че попадам под ударите на закона. Логично е да й дам празна. И й казвам – тази бланка аз съм я попълвал. Моят подпис стои долу. И ако след 30 години вие извадите бланките, които аз съм попълвал, аз ще стана най-големият доносник в държавата, без да съм знаел. Това ви го казвам в прав текст на всички. Те казват: „Ами предаде ни само една празна бланка“.

Кой според вас е възможно да е написал тази инструкция? Кой е първоизточникът и на устните заповеди?

– Единственият нормативен документ в правова държава, който може да регламентира такава дейност, е законът. Няма друг начин. С устна заповед и с инструкции е противозаконно. И тогава някой трябва да носи отговорност. Защото аз казвам, че такава информация изтича и то не от мен. Когато искаха да ме замесят в политически взаимоотношения, аз им казах, че има свален министър чрез изтичане на информация от НСО и те почнаха да гадаят жълт ли е, син ли е, защото всички десни партии ме били подкрепили. Министърът е червен и се казва Любомир Начев. И е силов на всичкото отгоре. И всички си спомнят как падна Любомир Начев.

Значи НСО тогава е съдействало от БНТ да снимат министър Начев в компанията на Жени Калканджиева и други манекенки, за да го компрометират?

– НСО го охранява. Понятието държавна охрана предполага, че не може човек с камера и екип да отиде при него в пияно състояние в бар и да го снима в компания на хора, които го компрометират. Питам – ако не НСО, а някой друг е замесен в случая, как са стигнали до Начев? Къде е охраната?

Значи тя е съучаствала?

– Къде е охраната в момента, когато влизат да го снимат? Ами ако бяха терористи? Не камери, а терористи влизат при министъра и няма охрана. Как става това, без охраната да се задейства? Ако тя не се дръпне настрани, за да влезеш, как ще стигнеш до министъра? Нали работата е да не може да стигне до теб всеки. Екипът влиза, снима го в тази компания и след 3 дни го освобождават от длъжност, защото имало застрелян полицай, а той е с еди кои си. Професионалният въпрос е как стигнаха до него?
Това е само един пример. Но той показва, че щом с такава информация може да се отстрани силов министър, представете си какво друго може. (Б. р. – Любомир Начев, който беше министър на вътрешните работи в кабинета Виденов, след като беше освободен работеше като адвокат няколко години и след това се самоуби).
Доколкото разбирам, се правят и много постановки?

– Да, и въпросът е кой носи отговорност. Аз затова им казах, професия бодигард означава „лични данни“. Естествено, че имаш лични данни. Всеки ги има. И навън ги има. Те се правят на интересни, че нямало. Има и не е страшно това, че знам за теб едно, друго или всичко. Страшното е тези лични данни, ако се ползват от определен кръг от хора в определено време и за определена ситуация. А групировките, ако имат интерес да отстранят някой силов министър, надявам се, разбирате, че им е къса връзката. Обаждат се и готово. Ще кажете – елементарно. За мен не е елементарно! И сега остава въпросът – защо за първи път вътрешният министър сега не е с охрана от НСО? Вие си отговорете защо.

Как се охранява в момента той?

От МВР. Никога не е било това. Досега министъра са го охранявали от НСО. Всеки да си прави изводите. Но много важно е да се разграничи ръководството от служителите. Служителите са подложени на невероятна сеч от всички страни. Смачкани са. Потопили са ги в заеми, имат издънки и ги държат, но всеки може да бъде освободен по всяко време на денонощието, за каквото и да било. Един човек като го натиснеш от 5 страни, нямаш проблем. Ако за вас е нормално един човек да се върне от работа и да си остави колата, да се качи върху сградата на НСО и да се хвърли долу, сигурно не е без нищо. Гробът не говори. Аз като жив обаче съм длъжен да задам въпроса. Въпросът е, че държавата е в опасност, защото то не е само при нас. Както виждате, и в НРС става същото. И трябва да се раздели кое е secret и кое е service.

Да, секретна е работата на разузнаването като механизми и действия, но това, че там има толкова самоубийства, вече не е секретно. Това е проблем. И обществото трябва да знае за това. Тук не говорим за изнасянето на данни за работата на НРС. Защото обществото плаща заплатата на тези хора. И ако те са подложени да работят при условия, така че да се самоубиват и да са зависими, обществото трябва ли да получи отговор, ако то плаща? НСО с авторитета на държавата ли трябва да се свързва или трябва да припознавате в нея някакви лакеи на организираната престъпност или някой си?

Службата се е прочула с потрошаването на коли?

– Ама защо? Защото кадровите назначения се случват по телефона. Това наше момче от село Буново давай да го назначим да взима заплата. 380 лева взима шофьор в НСО. Кара кола за 350 000 евро и носи материална отговорност за нея плюс за един ВИП. Хайде сега вие ми кажете това нормално ли е и психиката на този човек каква му е, той спокойно може ли да работи?

При една катастрофа щеше да загине президентът на Малта. Заради несъобразена скорост ли се случи този инцидент, каква беше причината?

– Един кортеж от 20 коли е невъзможно да кара несъобразено бързо. Има си скорост, която се отдава със заповед, за да може да стоят колите събрани и да не се разкъсват. Заради този случай началникът на НСО трябваше да влезе в затвора. Защото там бяха взети 3 некомпетентни решения, заради което се случи това. Едно от тях е, че предишното денонощие, шофьорът, при който се случи това, изобщо не е спал и направо се е качил на колата.

Значи нещата опират до непрофесионализъм в службата?

– Непрофесионализъм на ръководството.

Как може човек, който цяло денонощие не е спал, да вози президента на Малта?

– Това се случва постоянно. При случая с шофьора на Жорж Ганчев, който загина, как беше? 45 дни беше работил без смяна и без сън. В предизборна кампания. Катастрофира и загина. Жорж Ганчев не е бил в колата. Тъкмо са го оставили. Охраната със счупена глава, шофьорът на място, 45 дни без сън. Когато казвам, че при нас е война и цинизъм, надявам се да разбирате за какво става въпрос. И за това не са виновни момчетата, защото шофьорите и охранителите, ако ги видите в професионализма им, ви е бедна фантазията да си представите колко са добри. Но има някакви граници на човешките възможности.

Нито един случай ли няма служителят да е виновен?

– Няма. Или ще са с употреба на алкохол, или ще са заради безсъние.

Тези случаи с алкохола разследваха ли ги, правиха ли им проверка?

– Аз съм задал същия въпрос на президента: „Колко коли, купени с пари на данъкоплатците, трябва да изгорят с пияни шофьори на президента?“ При такива случаи проверката не я прави службата, а КАТ, има закон за движение по пътищата. Но ако има проверки, според мен трябва да има хора в затвора. Дали ще са от ръководството или от служителите, трябва да има хора в затвора. Досега няма никой.

Силно ли е все още руското влияние в тези служби и може ли да се каже, че на него се дължат именно методите, по които се работи?

– За мен това е цинизъм. Аз затова го нарекох национален срам и срам за българското войнство. Сега същите хора, които са били в УБО, са в ръководството на НСО и на НРС. Те са ходили на курсове в Русия. Те и в момента са там в службите и са на ръководни постове. Как може да управляват, като те хем нямат квалификация и образование, хем са възпитавани с методите на страха и на униженията. Те не са свикнали с методите на закона, нито го познават. В последните 50 години България никога не се е управлявала със законови средства. Това е моята борба. Да покажа на хората, че работи една и съща система от 60-70 години и ако те се чудят защо няма държавност, да видят какво има зад гърба ми. И да не се чудят защо живеят в несигурност и страх. Защото този метод на страха, насилието и манипулациите е метод, който не е спирал. Защо в Европа хората не се страхуват? Никой не мисли, че полицаят ще го прецака. Всеки мисли, че той ще му помогне, ще му съдейства, същевременно, ако направи нарушение, всеки знае, че ще бъде санкциониран, но полицаите са част от техните служби, които гарантират ценностите, моралните устои, всичко.

Какви средства може да се използват, за да се упражни натиск нещата да се променят, извън вашата лична борба и кауза?

– Официално беше казано от сградата на Дондуков 2, че това е буря в чаша вода. Аз нямам друг инструмент, освен медиите, аз нямам властови позиции. Генерал Владимиров, генерал Миланов, всички те изкарват по медиите структурата на системата в квадратчета, всичко, както си е, колите, коя е бронирана, каква марка са, пистолетите ни какви са, какви бронирани жилетки имаме, какви радиостанции ползваме, каква система, всичко е във вестниците, схеми на охрана, всичко. Това не са ли неща, които трябва да бъдат секретни?

Какво възнамерявате да правите в личен план, след като вече не сте служител на НСО?

– Вместо да взимам 1000 лева като охрана на президента, мога да стана шофьор в градския транспорт. Ще взимам 1200 лева и още 1000 лева от нафта. Ще имам право да стачкувам, да псувам, няма да ме изследват некомпетентни хора дали съм добре и каква ми е ценностната система. Ще имам 6 часов работен ден и много екстри, за да си издържам семейството. Второ, мога да стана адвокат. Предстои ми държавен изпит, завършвам право. Мисля, че ще има хора, които да ми се доверят, че ще защитя личния им интерес. Що се отнася до насъщния хляб, ще се справя. Не се притеснявам от това.

Някоя от опозиционните партии не ви ли е направила вече предложение да станете неин член или пък да се е опитала да използва вашата позиция за свои цели?

– Питаха ме ще ставам ли депутат или народен представител, но аз имам 1 декар лозе, което трябва да се копае, да се пръска и не знам дали ще ми остане време да се занимавам сериозно с политика (смее се).

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.