Посещението на Обама в Естония е сигнал към Москва

ДПА

Президентът Обама държи реч във военната академия в Уест Пойнт. Снимка: от тв екрана

Докато Украйна се изправя срещу руски войски в собствените си граници, балтийските страни гледат с притеснение към източния си съсед. Малко преди срещата на високо равнище на НАТО президентът на САЩ Барак Обама ще посети Естония, за да обещае солидарност и да изпрати ясно послание на Кремъл.

Когато Белият дом обяви посещението на президента на САЩ Барак Обама в Естония, посочи „твърдия ангажимент“ към сигурността на балтийските страни като част от Северноатлантческия съюз. Посланието за подкрепа не можеше да бъде по-ясно на фона на руската намеса в Украйна.

Когато Обама се качи на „Еър форс едно“ утре на път за Талин и за срещи с лидерите на Литва, Латвия и Естония вдругиден, той ще покаже ясно, че балтийските страни вече не са отделени от Запада от Желязната завеса на Студената война.

Посещението на Обама показва, че по време на най-голямото разделение между Запада и Русия след падането на СССР балтийските страни са част от НАТО заедно с останалата част от Европа.

„В светлината на последните събития в Украйна САЩ предприеха стъпки да успокоят съюзниците в Централна и Източна Европа и това пътуване е шанс да се потвърди твърдият ни ангажимент към член пети като основополагащ принцип на НАТО“, заяви говорителката Кейтлин Хейдън, обявявайки пътуването.

Член пети от договора за колективна отбрана на НАТО задължава членовете да считат нападение срещу един член за нападение срещу всички членове на пакта. В Естония Обама ще се срещне с президента Тоомас Хендрик Илвес и с премиера Таави Рийвас, както и с лидерите на съседните страни, президента Андрис Берзинш от Латвия и президентката на Литва Далия Грибаускайте.  Лидерите ще обсъдят регионалната сигурност, икономическия растеж и колективната отбрана.

През последните месеци САЩ засилиха военното си присъствие в региона. През април Вашингтон изпрати 600 парашутисти за съвместни учения в Полша и балтийските страни, а около 150 американски войници са разположени в естонската военновъздушна база Емари.

През юни Обама засили ротацията на войски в Европа и изпрати изтребители Ф-15 да патрулират над балтийските страни. Освен това той засили военноморското присъствие в Балтийско и Черно море. Той поиска 925 милиона долара от Конгреса за финансиране на операциите.

Трудно е да се надцени символизмът на посещението за Обама и неговите домакини. Обама ще изнесе реч само дни след 25-ата годишнина от протеста Балтийски път, при който хиляди образуваха жива верига, за да протестират срещу Москва.

Историческото събитие се помни в региона, според Хедър Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания, център за анализи във Вашингтон.  Чарлс Къпчан, високопоставен съветник на Белия дом по европейските въпроси, отбелязва, че посещението в Естония и срещата на високо равнище на НАТО „са на практика част от усилията са се изпрати послание на Русия, че поведението й е неприемливо“.  „Русия, дори не си помисляй да се бъркаш в Естония или в която и да е от балтийските страни по същия начин, по който се намесваш в Украйна“, заяви той.

Посланието на Обама в Естония ще помогне да се подготви сцената за двудневната среща на високо равнище на НАТО в Уелс в четвъртък и петък. Украйна е начело в дневния ред на срещата на държавните и правителствените ръководители, министрите на външните работи и на отбраната на 28-членния пакт и неговите партньори.

Обама се въздържа да нарече „инвазия“ руските действия в Украйна и НАТО ще бъде натоварена със сложната задача да открие подходящ отговор, без да провокира ненужно Русия. По въпроса за разширяването на НАТО Вашингтон оставя вратата отворена, отбелязвайки, че всеки, който може да допринесе за сигурността на трансатлантическия съюз, е добре дошъл.

Посещението в Естония освен това изпраща послание на други страни членки на НАТО на фона на дискусиите за бюджетите за отбрана. САЩ все още внасят лъвския дял от колективната отбрана на алианса, а Естония е една от само четирите страни, които са постигнали целта да заделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбранителни разходи.

Отдавнашният дебат за парите придоби нова неотложност заради кризата в Украйна. Балтийските страни със сигурност ще подкрепят Обама по този въпрос.  „В балтийските страни винаги е съществувал силен страх, че ако се стигне до най-лошото, те не са сигурни дали НАТО наистина ще застане зад тях“, казва Конли.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.