Борисов се кани да управлява сам и с по-твърда ръка. Да, ама…

Забележително изказване на Борисов показа намеренията му за след изборите. „Ако имаш милион и половина гласували за даден тип управление, това, че ще излязат после 5000-10 000 на улицата, не е притеснително”. Това казва той в интервю пред „Преса”.

Вече не го е страх от протести като през февруари 2013 г., кани се да управлява с по-твърда ръка.

Само че през 2009 г. Бойко Борисов спечели изборите с 1,6 млн. гласа. През 2013 г. ги спечели с 1 млн. гласа. И се отказа да прави правителство.

Сега колко гласа си мисли, че ще получи? Как ще се върнат при него повече от половин милион изгубени гласове? Въпреки, че медии и политици непрекъснато предпоставят, че Бойко Борисов печели изборите, той няма как да постигне успеха си от 2009 г.

Дори тогава не му достигаха депутати за да състави сам правителство и беше подкрепен от ДСБ, сините и „Атака” – четворна коалиция, в която само ДСБ успя да си уреди няколко души в изпълнителната власт.

Сега Борисов напразно се надява да вземе над 120 депутатски места. И пресмята трескаво всякакви варианти – да управлява с Реформаторския блок, да управлява с ДПС, а може би и с двете партии заедно.

И той пак премиер. Малко е вероятно да се получи. При сегашното съотношение на силите, коалицията, която предстои, ще бъде дори не от две партии, а от три. ГЕРБ плюс РБ едва ли ще надминат 120 депутати в парламента. Ще трябва да включат и ДПС в коалиция или да си напазаруват няколко депутати. То и това не е изключено, но ще бъде нестабилно правителство.

Така че, манталитетът на Борисов ще се сблъска сериозно с реалността. Когато РБ постави въпроса, че не иска премиерския пост да се заема от хора, които досега са го заемали, Борисов избухна гневно, че щял да остане в опозиция и Радан Кънев да си правел коалиция с БСП.

Този манталитет на Борисов коства нестабилност в държавата. Защото неговата самоизолация, неговата агресивност, направиха така, че на миналите избори той да не състави правителство. Получи най-много гласове и върна мандата за правителство на президента в мига, в който го взе.

Не иска да управлява в коалиция, иска сам. Ако не ми дадете мнозинство, наесен ще гладувате, каза неотдавна той. Рекет над обществото.

Някога бившият бодигард Борисов се е движил в средите на рекетьори и манталитетът му е обясним. Сега пренася рекета върху обществото и политиците. И не само върху тях, както показа първото му управление като премиер.

В цяла страна среден и дребен бизнес сега е настръхнал, че ГЕРБ може да се върне на власт. За това медиите мълчат. А същите медии преди обилно показваха как управлението на Борисов рекетира едрия бизнес. Пълнеха новините с арести и разпити на Огнян Донев, Гриша Ганчев… Измислени обвинения, рекет за едно или друго.

И сега Борисов обещава, че сега няма да се съобразява с протести.

Е, това нещо искат да го изберат отново мнозина българи.

Харесало им е изглежда управлението 2009-2013 година. Времето на безпаричие, съкращения, фалити. За полицейщина и подслушване пък да не споменаваме.

Но няма как да се повтори – този път гласовете за Борисов ще бъдат по-малко от 2009 г. и в евентуално коалиционно правителство няма как да си разиграва коня като преди.

Дори е възможно той пак да се фръцне обиден и да поиска нови избори още тази есен, като види, че не може да управлява сам.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.