Мондиал 2018 и менюто на руските топмениджъри – под удара на санкции и контрасанкции

От руските контрасанкции срещу Запада пострада специалният бюфет, обслужващ ръководството на държавната петролногазова компания „Роснефт“, разказва „РБК дейли“. Омарови опашки от Канада, лобстъри от Испания, френски пачи филенца от гърди – такива продукти от забранителния списък за внос в Русия имало досега на сайта за държавни закупки.

„Роснефт“ купува стотици видове хранителни продукти за своето ръководство и мениджърите; съответното техническо задание подробно описва наименования, страни на произход и търговски марки. „Но след забраната от август за внос на храни от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия нещата няма да са толкова лесни“, иронизира бизнесизданието.

Нов западен пакет от санкции може да засегне спорта в Русия, тревожи се „Комерсант“. Според негови източници Европейската комисия предлага да бъде ограничено участието на Русия в спортни състезания и като най-сурова мярка се обсъжда временно изключване на федерацията от двете челни футболни организации – Международната футболна федерация (ФИФА) и Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА).

Ако това стане, ще бъде нанесен „много силен удар по Русия, сред чиито приоритети се нареди през последното десетилетие и спортът. Страната стана един от лидерите в провеждането на спортни прояви на топ равнище“, предупреждава вестникът, напомняйки олимпиадата в Сочи и насрочените в Русия в близките години световни първенства в различни дисциплини.

Основния удар от евентуалните санкции в спорта ще понесе световното по футбол през 2018 г. По своята стойност, мащаб и влияние върху икономиката на страната събитието надминава дори олимипийските игри. Русия предвижда за него радикално обновяване на инфраструктурата в 11 града и инвестиции от неколкостотин милиарда рубли, обяснява изданието.

Руски отбори обаче може да пострадат според него още в близките седмици, когато би трябвало да участват в европейски мачове.

Пресслужбата на УЕФА призна, че „знае за съобщенията за санкции, но не може нищо да коментира“. Руски спортни дейци заявиха с увереност, че е нереално да бъдат наложени. Министърът на спорта Виталий Мутко напомни, че всички основни международни спортни институции, включително ФИФА и УЕФА, са неправителствени и независими от политически решения. Санкциите според него са „против принципите на спорта“, пише „Комерсант“, цитиран от Би Би Си.

Членството на Русия във ФИФА и УЕФА може да бъде замразено само при сериозни нарушения на уставите им, каквито федерацията не е допускала, коментира Вячеслав Колосков, бивш президент на Руския футболен съюз.

„Комерсант“ обаче напомня, че политически мотивирани санкции са налагани неведнъж. МОК например реши да не кани на олимпиадата от 1920 г. в Антверпен страните, започнали Първата световна война – Германия и съюзничките й Австрия, Унгария, България и Турция. През 1964 г. на ЮАР бе забранено да участва в олимпиадата в Токио, а през 1970 г. страната дори бе изключена от МОК и членството й бе възстановено едва през 1992 г. Във връзка със санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Югославия от 1992 г. ФИФА и УЕФА наред с други федерации бяха принудени да я изключат от европейски и световни първенства, посочва всекидневникът.

С подготвяния нов вариант на военната си доктрина Русия ще даде симетричен отговор на новата концепция на НАТО в контекста на влошените отношения със Запада, смятат експерти на „Ведомости“.

Русия ще извърши преоценка на заплахите за сигурността на страната с оглед събитията в Украйна и плановете на НАТО да засили присъствието си в източноевропейските членки на алианса, цитира вестникът Михаил Попов, заместник-секретар на руския Съвет за сигурност.

Новите оценки ще залегнат във военната доктрина на Русия от 2010 г., която предстои да бъде обновена до края на годината. Ще се вземат предвид и „арабската пролет“, конфликтът в Сирия, нуждите на федерацията да замести спрения внос от Запада „в сферите на машиностроенето, суровините и комплектовъчните изделия“, посочи Попов във връзка с антируските санкции на САЩ и ЕС, наложени заради действията на Москва в Украйна.

Русия демонтира по-рано основната част от своята военна инфраструктура по границите със страните от ОНД – включително с Украйна, и повери сигурността им на граничарите, напомни той. Според Попов военната доктрина на Русия, споменаваща вече като заплаха изгражданата ПРО на САЩ и НАТО, трябва да отчита и „създаването на хиперзвуково оръжие“.

От 2010 г. насам се промени цялата военностратегическа и военнополитическа обстановка в света, както и структурата на руските въоръжени сили – те вече включват примерно войски за въздушнокосмическа отбрана, обяснява мотивите за преразглеждане на документа бившият началник-щаб на руските стратегически ракетни войски Виктор Есин.

„Силите за ядрено възпиране трябва да останат приоритет и е необходимо разумно да се модернизира техният потенциал“, добавя експертът.

Военната доктрина на Русия не посочва конкретни „вероятни противници“ и начини за противодействие срещу тях. Обновяването й обаче ще бъде ответна мярка, след като НАТО преразглежда политиката си спрямо федерацията – отношенията в сферата на сигурността между Москва и Запада вече няма да са същите, както през последните 23 години, резюмира „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.