Яценюк: Седемте точки на Путин са опит да заблуди Запада

Владимир Путин в Монголия. Снимка: официален сайт

Украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли мирния план на руския президент Владимир Путин за страната му, предаде Ройтерс, като се позова на негово изявление.

Това е опит на Путин да заблуди Запада в навечерието на срещата на върха на НАТО и да избегне нови санкции срещу Русия, предупреди Яценюк и заяви, че истинският план на руския президент е „да унищожи Украйна и да възстанови Съветския съюз“.

„Всички предишни споразумения с Русия – в Женева, Нормандия, Берлин и Минск – бяха пренебрегнати или безочливо нарушени от руския режим“, отбеляза Яценюк.

По-рано руският президент обяви по време на посещение в Монголия, че с украинския си колега Петро Порошенко до голяма степен са се споразумели как да бъде сложен край на конфликта в Източна Украйна. Путин изброи седем стъпки, сред които размяна на пленници и отваряне на хуманитарен коридор за бежанците и за доставка на помощ.

На сайта на Кремъл е публикуван планът на руския президент Владимир Путин за мирно уреждане на кризата в Украйна, който той съобщи по-рано днес пред журналисти в Монголия, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин призовава воюващите страни „с цел прекратяване на кръвопролитието и стабилизация на обстановката в югоизточната част“ на Украйна незабавно да съгласуват и осъществят действия по седем точки.

Седемте точки са:

– Прекратяване на настъпателните операции на украинските въоръжени сили и на въоръжените формирования на доброволците в Донецка и Луганска област;

– Изтегляне на украинските войски на разстояние, изключващо възможността от артилерийски обстрел на населени места;

– Извършване на пълноценен и обективен международен контрол за спазване на условията по прекратяването на огъня и наблюдаване на обстановката в създадената зона на сигурност;

– Изключване на използването на бойна авиация срещу мирни граждани и населени места в зоната на конфликта;

– Организиране на размяна на пленниците на принципа „всички за всички“ без никакви предварителни условия;

– Отваряне на хуманитарни коридори за придвижване на бежанците и доставка на хуманитарна помощ в градовете и другите населени места на Донбас (Донецка и Луганска област);

– Осигуряване на възможност за изпращане в пострадалите населени места в Донбас на ремонтни бригади за възстановяване на разрушените инфраструктурни обекти и оказване на помощ за подготовката за зимата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.