Трудно ли се реже глава?

Снимката от екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули е извадена от видеото, заснето от ислямистките главорези. Главата на Фоули е леко замазана от e-vestnik, за да ограничи натуралистичното въздействие.

Това е колега фотожурналист, чиято глава е отрязана и сложена на гърба му, върху проснатия му по корем труп. Всичко се вижда ясно. Социалните мрежи отхвърлят такива снимки, блокират профили на хора, които ги качват. Но в сайтовете няма как да ги спрат. Тях пък Гугъл ги наказва, ако пускат често такова съдържание.
Но живеем в тази реалност и не трябва да се правим, че я няма. Опитах се да пикселизирам отрязаната глава на колегата, за да омекотя малко шока от гледката.

Трудно е да се приеме, че отрязаната глава е на колега, а човекът, който я е отрязал, е живял в цивилизован Лондон, обличал се е в размъкнатите дрехи от GAP или Mark & Spencer и т. н. Ислямизмът, развиващ се спокойно в толерантното лондонско общество, го е превърнал във варварин и главорез.

Аз съм вегетарианец. Не ям месо откак падна Тодор Живков. Но ми се случи веднъж на Гергьовден да отрежа главата на едно преди това вече заклано и одрано агне, защото нямаше как да оставя това да го правят жени. С остър нож. И е ужасно трудно и отвратително. Затова имам представа какво е да си главорез.

В тоя ред на мисли си спомням как подскачаха от радост в Палестина и някои ислямски страни, когато кадрите от т. нар. 9/11 в Ню Йорк обиколиха света. И у нас някои подскачаха от радост, макар и не по телевизията.

И на двама българи отрязаха главите в Ирак преди време. Но това не пречи у нас да се намират симпатизанти на ислямисти, които искат да изтребят израелците и американците.
Глава се реже трудно, трябва да си голям дивак.
И затова разгледайте тази снимка.

Аз не съм много толерантен към исляма и опитите да налага правила в обществото.
Да, и намирам смешна идеята например 36-годишен палестинец емигрант да се кандидатира за кмет на Берлин, както се очертава. Не че не трябва да му разрешават, ама ако го изберат, ще е от някаква глупава толерантност, а не защото има качества. И това го казвам не от религиозна нетърпимост и ксенофобия.
А не ми стана много смешно, като чух преди време в моя квартал „Изток“ в София, в двора на иракското посолство блееха няколко овце или агнета, приготвени за клане там, на място, според обичая за курбан байрама. Щото не може какво да е агнешко, трябва да е заклано по правилата.

Един харвардски професор, вече покоен, написа цяла теория за сблъсъка на цивилизациите. Сигурно и него някой го е обвинявал в нетолерантност.
Но сблъсъкът е съвсем реален и политическата коректност не може да го предотврати.

Вчера отрязаха главата на втори колега журналист.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.