Балканите въвеждат по-нисък ДДС, за да подобрят жизнения стандарт

С по-ниски ставки се облагат храни, лекарства, книги, вестници и туризъм

На Балканите ДДС-ставката за вестници вече е намалена в Хърватия, Сърбия, Черна гора, Кипър, Румъния и Гърция. В България тя все още е 20 на сто. Снимка: p-w-p.de

За да подобрят жизнения стандарт на населението, балканските държави облагат с по-нисък данък върху добавената стойност (ДДС) основните хранителни стоки и продуктите от широка необходимост. За да са по-достъпни за хората, с ниски ставки по ДДС на Балканите се облагат и туристическите услуги, вестниците, списанията, компютрите, билетите за кино, театър, спортни прояви, зоопаркове. В балканските страни не е изключение редуциран ДДС да се прилага и върху не толкова често използвани стоки и услуги. Така например, в Македония за стимулиране на използването на слънчевата енергия като алтернативен енергиен източник, слънчевите батерии се облагат с пет процента ДДС.

Освен че прилагат диференцирани ставки по ДДС, балканските страни си приличат и по това, че именно тази година много от тях извършиха промени в данъчната си политика, като увеличиха броя на стоките и услугите, които се облагат с редуциран данък върху добавената стойност.

В ХЪРВАТИЯ от август са в сила поправки към закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), според които ставката по ДДС за вестници и списания вече е десет вместо стандартната за страната от 22 процента. „Тези промени в данъчната система, заедно с преди това въведения ДДС от 10 процента за туристическите услуги, допълнително ще подобрят жизнения стандарт на хърватските граждани и ще направят вестниците по-достъпни за обществото“, заяви хърватският премиер Иво Санадер.

Данъкът върху добавената стойност е косвен данък, при който данъчно задълженото лице по ЗДДС може да „прехвърли“ данъка върху потребителя чрез включването му в цената на стоката или услугата. Така тежестта от облагането с ДДС се понася от потребителите, а не от производителите или търговците. С данъка се облага потреблението на всички стоки и услуги на определена територия, с изключение на тези, освободени от облагане със закон.

От началото на юни потребителите в ТУРЦИЯ почувстваха 10-процентно намаление на цените в магазините за хранителни стоки, след като тогава влезе в сила понижаването от 18 на осем процента на ДДС за хранителните продукти. С осем процента ДДС от догодина в Турция ще се облагат и шоколадите, шоколадовите изделия и газираните напитки.

От 1 януари 2008 година данъкът върху добавената стойност за туристическите услуги ще бъде осем, вместо сегашните 18 процента. Експерти в Анкара смятат, че намаляването на ДДС с десет пункта може да доведе до нарастване на търсенето в туризма с над 20 на сто. Международният валутен фонд (МВФ), под чийто надзор се намира турската икономика, изказва несъгласие с това решение, опасявайки се, че то ще има негативни последици и ще предизвика спад на постъпленията в хазната.

Турският министър на финансите Кемал Унакътан заяви, че понижаването на коефициента на ДДС не е в разрез с депозираната от правителството в МВФ програма за стабилизиране на икономиката. Министърът определи решението на правителството за намаляване на ДДС в туризма като естествена реакция, за да може Турция да бъде конкурентна на другите държави.

За да са достъпни за повече хора, с по-ниски ставки ДДС в повечето от балканските страни се облагат и компютрите, компютърните части и софтуера. Снимка: Ройтерс

Един от плюсовете, които бяха посочени по повод 100-те дни от работата на сръбското правителство миналия месец, е премахването на ДДС при покупка на първо жилище и намаляването на ДДС при компютърното оборудване от стандартната ставка за страната от 18 процента на осем процента. С 8 процента ДДС в СЪРБИЯ се облагат и хранителните продукти, някои лекарства, протези и ортопедични помощни средства, средства за диализа, медицински продукти като имплантанти. С редуцираната ставка от осем процента се облагат и учебниците, вестниците, хотелските услуги, комуналните услуги. От облагане с ДДС са изключени образователните, медицинските, културните услуги, даренията, наемите, финансовите услуги на банки и застрахователни компании, земя, услуги при организиране на лотарии и залагания, транспорт. Очаква се пълното премахване или най-малко намаляване на данъка върху добавена стойност за бебешките храни, дрехи и стоки.

МАКЕДОНИЯ, където стандартната ставка по ДДС е 18 процента, реши през август да намали данъка върху добавената стойност на лекарствата и на медицинските и ортопедичните помощни средства, включително инвалидни колички, на пет процента. „Решението на македонското правителство е съгласувано с МВФ“, каза премиерът Никола Груевски. Според него намаляването на ДДС на лекарствата ще намали приходите в бюджета с 11 милиона евро.

От края на август с редуцираната ставка от пет процента ДДС в Македония се облагат и компютрите, компютърните части, софтуер и слънчеви батерии. Според македонското правителство крайният ефект от намаления ДДС за компютрите е понижаване на цената им и повишаване на тяхното използване от гражданите. Намаляването на данъчната ставка за слънчевите батерии ще стимулира използването на слънчевата енергия като алтернативен енергиен източник. По-ниското облагане на компютрите ще струва на бюджета около 156 милиона денара (2 милиона и шестстотин хиляди евро), а на слънчевите батерии – 49 милиона денара (близо 817 хиляди евро).

В края на август правителството на Македония реши да намали и ДДС за обществения транспорт от 18 на пет процента.
В ЧЕРНА ГОРА стандартната ставка по ДДС е 17 процента. В страната има и редуцирана ставка от 7 процента, с която се облагат основни хранителни продукти, туристическите услуги, лекарствата, учебниците, книгите, транспортните услуги, вестниците и списанията, входните билети за изложби, театри, зоологически градини, спортни прояви.

На 1 юли 1996 година АЛБАНИЯ въведе данък върху добавената стойност със стандартна ставка от 20 процента. Продажбата на книги в страната обаче не се облага с ДДС.

Стандартната ставка по ДДС в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА е 17 процента.

Данъкът върху добавената стойност се прилага във всички страни от Европейския съюз. Според директивите на ЕС задължителната минимална ставка за ДДС е 15 процента.

КИПЪР прилага допустимата най-ниска стандартна ставка – 15 процента. В страната се прилагат и две редуцирани ставки – от пет и осем процента, за хранителните продукти, книгите, вестниците и транспортните услуги. С пет процента ДДС се облага и туризмът.

ГЪРЦИЯ се стреми да следва гъвкава данъчна политика по отношение на прилагането на данъка върху добавената стойност. В страната стандартната ставка е 19 процента, но храните и лекарствата се облагат с 9 процента ДДС, а книгите и вестниците – с 4,5 на сто. Въпреки опитите на гръцките власти да търсят пътища за намаляване на данъчната тежест, бягството от налози продължава да е национален феномен и две от всеки пет фирми продължават да не си плащат ДДС. Според данни от местния печат размерът на санкциите заради неплатен ДДС само за последната година е надхвърлил шест милиона евро.

В СЛОВЕНИЯ стандартната ставка е 20 процента, но страната има и редуцирана ставка от 8,5 процента ДДС. Годишните приходи от ДДС в Словения са в размер от близо девет на сто от БВП и възлизат на 22 на сто от общите постъпления от данъци в бюджета.

Стандартната ставка по ДДС в РУМЪНИЯ е 19 процента. С девет процента ДДС обаче се облагат лекарствата, хотелските услуги, вестниците, книгите, ортопедичните помощни средства, билетите за кината и музеите. Неотдавна румънската опозиция призова ДДС за хляба, млякото, месото, олиото и захарта да бъде намален на пет процента. Финансовият министър на Румъния Варужан Восганян заяви, че намаляването на данъка върху добавената стойност на основни хранителни продукти е възможно, но че първо трябва да се анализира въздействието от въвеждането на подобна мярка. „В бъдеще ще работим за намаляване на ДДС на продуктите за широко потребление“, обеща Восганян.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.