Украйна се рекламира – сега е времето да се инвестира

Ройтерс

Руснаците засилват опасността от разцепване на Украйна, доставките на газ, идващи отвъд границата, са спрени, а корупцията остава проблем. Задачата на Андрий Кузменко обаче е да убеди британските инвеститори, че сега е най-доброто време да се инвестира в Украйна. „Трябва да мислим за бъдещето“, заяви Кузменко, шарже д’афер в украинското посолство в Лондон.

„Историята показва, че след сътресения, дори след военен конфликт, подемът в икономиката винаги идва“, отбеляза той на конференция за инвестициите в Украйна, на която присъстваха около 50 души.

Кузменко и други представители се надяват, че инвеститорите ще се успокоят след подписването през юни на споразумение между Украйна и Европейския съюз, което ще обвърже още повече страната със съюза, докато междувременно се отдръпва от Русия.

По-належаща грижа е ситуацията в източната част на Украйна, където конфликтът с подкрепяните от Русия сепаратисти ескалира и заплашва да разпокъса страната. Русия отрича силите й да помагат на бунтовниците.

Преди кризата Украйна получаваше пречки чуждестранни инвестиции от 8 милиарда долара средногодишно, според данни на Конференцията на ООН по търговия и развитие (ЮНКТАД). Миналата година обаче тази сума намаля над два пъти до 3,7 милиарда долара и почти сигурно се изпари по-нататък през 2014 година със задълбочаване на конфликта с Русия.

Всъщност, докато участниците говореха на конференцията (за инвестициите) в сряда, останалите в залата проверяваха смартфоните си, за да четат водещите заглавия за възможно прекратяване на огъня, което подсили допълнително усещането за несигурност.

„Почти невъзможно е чуждестранни инвеститори да бъдат убедени да дойдат в страна, в която е нахлул най-големият й съсед“, коментира Андре Кусвек, високопоставен служител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Само че комбинацията от финансова подкрепа от международни кредитори като Международния валутен фонд (МВФ) и ЕБВР и дългоочаквани реформи за подобряване на бизнес климата би следвало да помогнат за привличане на частни инвестиции в дългосрочен план, допълни той.

Още конференции „Инвестирай в Украйна“ се очаква да бъдат организирани в Ню Йорк през ноември, както и в Дубай и Хонконг догодина. Мениджър от частен инвестиционен фонд, който присъстваше на конференцията в Лондон, изрази опасения, че несигурността над страната може да не бъде преодоляна скоро.

„На границата има 800-фунтова горила (един фунт е близо половин килограм – бел. прев.) и тя няма да си тръгне“, коментира мениджърът, пожелал анонимност, тъй като компанията му има политика да не се появява в медиите. „Би било страхотно да видим промяна в руската политика, но (президентът Владимир) Путин изглежда здраво се е окопал“, добави той.

Тимъти Аш, оглавяващ отдела за изследване на нововъзникващите пазари в Standard Bank, заяви, че очаква Украйна да остане в дълбока рецесия догодина, отхвърляйки официалните прогнози, че икономиката ще се стабилизира и ще започне да нараства през 2015 година.

За някои чуждестранни компании в страната обаче бизнесът процъфтява. GESS Consulting Ukraine отчита скок на търсенето на своите специализирани услуги – да съветва компании как да намалят енергийното потребление. Това е нещо, което събужда особени чувства в Украйна, силно зависима от спрените в момента газови доставки от Русия.

„Те се стремят да намалят употребата на газ до възможно най-ниското количество“, казва Шуан Ли, директор в GESS. „Занимавам се с енергийна ефективност от 18 години и никога не съм виждал по-голям финансов потенциал за растеж“, заключава той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.