Руски войници умират в несъществуваща война

Франс прес

Изпратен, както твърдят близките му, да се бие в Украйна, парашутистът Николай Козлов днес е инвалид за цял живот: подобни истории се разказват от близките на руски войници, станали жертва на една война, която така и не беше обявена и която за повечето руснаци не съществува.

Родителите на Николай Козлов се гордеели с него, когато бил изпратен в Крим, за да помогне на Русия да поеме контрол над този украински полуостров. Шест месеца по-късно той е в болница и близките му решават да проговорят.

„Баща му ми се обади вчера и ми каза, че Колка е бил ранен в Украйна и е загубил единия си крак (или и двата, не попитах)“, писа на Франс прес Сергей Козлов, чичо на войника, който е малко над 20-годишен и вече е в болница.

От няколко дни в социалните мрежи има все повече свидетелства на близки на убити или на изчезнали войници. Сайтовете в интернет, които ги регистрират като www.lostivan.ru, се появиха, след като руската преса разкри, че е имало погребения на руски войници, загинали в Украйна.

Според неправителствената правозащитна организация Комитет на войнишките майки около 15 000 руски войници са били изпратени да се бият в подкрепа на проруските сепаратисти, а в момента в Украйна вероятно се намират 7000 – 8000 руски военни.

Олександър Данилюк, съветник на украинския министър на отбраната, обяви в профила си във „Фейсбук“, че около 2000 руски войници са били убити в Украйна.

Въпреки всичко двама от трима руснаци не вярват, че Русия е във война с Украйна, става ясно от изследване на независимия център „Левада“. Впрочем, намалява броят на онези, които подкрепят войната с Киев: пред юли те са били 41 процента, докато през март бяха 74 процента.

Москва изпрати много войници в Крим, преди да го присъедини през март, като отначало отричаше присъствието им там. Това отричане напомни за съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., когато СССР в продължение на няколко месеца също отказваше да признае, че е във война с тази страна.

Но този път е по-трудно да се пази тайна, при това не само заради разкритията на някои комитети на войнишки майки, на които много се обръща внимание след войните в Чечения.

Вълната на патриотичния подем, която последва присъединяването на Крим през март, спадна, за което свидетелства и появата на страници във Фейсбук, където се иска Владимир Путин да бъде съден „за масови убийства на украинци и руснаци в сегашната война срещу Украйна“.

„Не трябваше да се намесваме в работите на друга държава“, съжалява Ирина Щейнман, московчанка на около 60 години, която твърди, че е готова да излезе на улицата, за да протестира срещу „братоубийствената“ война.

Но улиците на Москва остават празни. В неделя петнадесет активисти застанаха поединично на различни места в руската столица. Те носеха плакати с лозунги като „Войната с Украйна е срам и престъпление!“, но минувачите не им обръщаха внимание.

Според хумориста и журналист Виктор Шендерович, който беше един от тези активисти, два от трите милиона московчани са против политиката на Кремъл в Украйна, но не смеят да излязат на улиците след репресиите срещу демонстрациите през зимата на 2011 – 2012 г.

„Отношението към тази война ще се промени, тъй като хората ще осъзнаят действителността, дали заради увеличаването на цените, дали заради пролятата кръв, както чичото на този парашутист, който е загубил краката си“, уверен е той.

Бащата на парашутиста обаче казва, че е горд с това, че синът му е защитил политиката на своя президент. Синът ми е „положил клетва и е изпълнил дълга си с чест“, настоява Владислав Козлов по радио „Ехото на Москва“. „Няма значение какво е извършил, извършил го е добре.“

„Ако войната не може да бъде спряна, тя поне трябва да бъде обявена“, казва обаче журналистът Валерий Панюшкин, известен с антикремълските си позиции.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.