Издателските блянове и биографията на Туве Янсон

У нас доста хора бива да я ползват като учебник

„Туве Янсон. Думи, образи, живот” на Буел Вестин фокусира между 2 корици всичкото дивене пред скандинавската култура на книгата и четенето (изд. „Жанет 45”). Биография на голямата шведска писателка и илюстраторка. Авторката е неин изявен познавач и спечелила като човек доверието на героинята си приживе. Без което този труд нямаше да е възможен, признава Вестин. А доверието на Янсон не било лесно достъпно, излиза от биографията.

Феноменът скандинавско четене сигурно е обясним и психологически. Общуването с книгата е самотно занимание, а при тях уединението е поведенческа ценност. Но феноменът е по-впечатляващ в социален план. Чете не просто скандинавецът, чете обществото, чете държавата.

Биографията на Янсон казва и това: браншовият хленч, характерно български, за държавното безхаберие към книгата е неадекватен на проблема. Парите се обезценяват като капитал, ако отсъства същностният за книгопроизводството капитал: читателят.

Той се трупа бавно. У нас – от Възраждането до печалния ни преход. И се съсипва бързо. У нас – за има-няма десетилетие с активното участие и безучастие на сега хленчещите за държавно безхаберие.

Бляновете на някои български книгоиздатели да богатеят, произвеждайки книги за богатите български читатели са белег на необразованост. И това се разбира между редовете на тази биография.

70-годишният творчески път на Янсон и личният й успех биха били невъзможни извън ревностното отношение към традиции и общност. Съвместяване на културата на уединение с отсъствие на мирогледа „спасяване поединично” не е парадокс, а безценен урок.

Забележете спокойствието и търпението в работата на Вестин с житейските и литературните факти. Тези хора държат да се слушат. Умението да се разкажат и най-интимните биографични моменти като нищо повече от нормалност е друг урок.

От какъв зор биография на Янсон на български в 500 страници с върховно за нашенските условия полиграфско изпълнение? Не е важно колко души ще я купят. Книга е това, не телевизия.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.