Уахабитите в Босна и Херцеговина – между закона и „вярата“

Дойче веле

Най-малко 16 души, сред които и водачите на уахабитската общност в Босна и Херцеговина, бяха арестувани в голяма полицейска операция. Кои са хората, готови да жертват живота си на чуждестранни бойни полета, и каква опасност за Босна и Херцеговина са те?

Уахабизмът не е бил разпространен в Босна и Херцеговина до войните през 90-те години, когато в страната пристигат и мюсюлмански бойци от арабски държави. Смята се, че на босненска територия са воювали около 2000 арабски „муджахидини“, или „свети воини“. След войната някои от тях решават да останат в страната и получават гражданство.
С помощта на арабски дарения те започват да разпространяват уахабитското тълкуване на исляма. Техни последователи от Босна и Херцеговина, като арестувания Хюсеин Боснич от Бужим, имат изразено войнствено поведение и призовават мюсюлманите на джихад, или „свещена война“, в арабските страни. Боснич, известен с прякора Билал, е един от водачите на уахабитската общност в Босна и Херцеговина, за когото твърдят, че е призовавал младежите от страната да се присъединят към въоръжените групи на Ислямска държава.

От избухването на конфликтите в Сирия и Ирак босненските служби за сигурност събират информация за участието на босненски граждани в бойните действия там, но няма точни данни за техния брой.

В операцията на Държавната агенция за разследване и защита (СИПА) с кодовото име „Дамаск“ в сряда (3 септември) в няколко града на Босна и Херцеговина бяха арестувани 16 души, които между другото са заподозрени в тероризъм и вербуване на граждани за участие в боевете в Сирия и Ирак. Професор Владо Азинович от факултета за политически науки в Сараевския университет казва, че през последните 3 години войната в Сирия е привлякла около 12 хиляди чуждестранни доброволци от близо 80 държави.

„Предполага се, че досега от Босна и Херцеговина в Сирия са заминали между 150 и 160 мъже, двайсетина жени и още неустановен брой деца. Голяма част от тях са се върнали, около 20 са загинали, а някои изобщо нямат намерение да се връщат. Това явление трудно ще се пребори само с криминализация и полицейска репресия.

Трябва да се развие контрапропаганда, да се повиши ролята на семейството, социалните служби, образователните институции, медиите, религиозните общности, така че за един осемнайсетгодишен младеж заминаването в Сирия – страна, която вероятно не може и да покаже на картата, с конфликт, който не разбира – да не бъде по-привлекателно, отколкото да потърси място и бъдеще в своята страна“, казва Азинович за Дойче веле.

Политиците в Босна и Херцеговина са сдържани в коментарите си, защото, както твърди председателката на Комисията за отбрана и сигурност на босненския парламент Душанка Майкич, и операция „Горня Маоча“ не даде конкретни резултати. „Полицейската операция в Горня Маоча, най-голямата в следвоенна Босна и Херцеговина, трябваше да реши въпроса за уахабитите в страната, но видяхме как свърши всичко заради нямото правосъдие“, казва Душанка Майкич. Владо Азинович вярва, че операция „Дамаск“ е принос към международните усилия за прекъсване на каналите за снабдяване с пари, оръжие и доброволци на военизираната група Ислямска държава, която с дивашкото си насилие през последните месеци потресе целия свят.

„В редовете на тази група, която за ужас на огромното мнозинство от мюсюлманите узурпира правото да обяви халифат, има и хора от Босна и Херцеговина, които също участват в бруталното насилие над другомислещите и са готови да загинат за осъществяване на утопията, в която вярват. Здравият разум налага предпазливост.

Тези хора дори и не трябва да се връщат тук. Техните послания в социалните мрежи, снимките от бойните полета, които качват в интернет, вече служат като инструменти за радикализиране на младите и на неориентираните хора в Босна и Херцеговина. Те не трябва дори и да заминават за Сирия или Ирак и да се борят за установяването на халифат. Могат да останат в Босна и Херцеговина и да правят това тук, защото нашата страна, както и повечето ни съседи, вече е включена в картата на това утопично творение“, изтъква Азинович.

Операция „Дамаск“ се проведе по нареждане на съда и прокуратурата на Босна и Херцеговина, чиито представители твърдят, че в рамките на разследването е постигнато „значително международно сътрудничество“. Говорителят на прокуратурата Борис Грубешич казва, че полицейските служби ще продължат да следят организациите и хората, които може да са свързани с терористични дейности.

При операцията са арестувани и хора, които финансират или подпомагат по друг начин терористични действия, но „в интерес на разследването“ по-подробна информация не е съобщена. Така босненската общественост остана неосведомена дали под „международно сътрудничество“ се подразбира и следене на уахабитските центрове в Босна и Херцеговина и други страни.

Ислямската общност в Босна и Херцеговина няма информация за евентуални връзки на уахабитите от страната с уахабитски или ислямски центрове в други държави. Помолен от Дойче веле да коментира участието на босненски граждани в конфликти в чужбина и насилието, което се прилага в Сирия и Ирак в името на исляма, ръководителят на канцеларията за връзки с обществеността на Риасета висшия управителен орган на Ислямската общност в Босна и Херцеговина Екрем Туцакович заяви, че „всяка форма на насилие и застрашаване на живота на невинни хора е неприемлива“.

Туцакович припомни и думите на лидера на Ислямската общност в Босна и Херцеговина Хюсеин Кавазович. „Нека мюсюлманите си помислят в чии фаланги са се впрегнали и чие оръжие държат в ръцете си. Слушам как някои наши хора на нашия хубав босненски език безотговорно и с гняв държат възпламеняващи речи, мислейки, че с това помагат на онези, които според тях са на правилната страна. Братя и сестри, нужна ни е вода да гасим пожара, а не бензин да го разгаряме още повече“, каза по-рано Кавазович.

Той се обърна и към представителите на различни организации, действащи в Босна и Херцеговина. „Призовавам представителите и служителите на организациите от мюсюлмански страни, на които сме оказали гостоприемство в нашата родина, да се въздържат от действия, с които се отплащат зле за това гостоприемство“, каза лидерът на Ислямската общност в Босна и Херцеговина.

Туцакович припомня, че още в Прокламацията за кръвопролитието в Сирия от 2013 г. Риасетът най-остро е осъдил „злоупотребата с принципите на исляма за постигане на политически или някакви други интереси и цели“. Още от военната 1993 г., когато в Босна и Херцеговина започнаха да пристигат „муджахидини“ от арабските страни, Ислямската общност в Босна и Херцеговина многократно е изтъквала мнението си за уахабитското движение в страната.

„Ние продължихме да държим на традиционното тълкуване на вярата и традиционните институции на Ислямската общност и никой отвън не трябва да ни говори какво е права и какво крива вяра. Ислямската общност и мюсюлманите в Босна и Херцеговина са граждани на тази страна и спазват босненските закони. Никой не може да нарушава закона, а да се крие зад вярата“, каза Туцакович за Дойче веле след полицейската операция в крепостта на уахабитите Горня Маоча през 2010 г.

Анализаторите твърдят, че много членове на така нареченото уахабитско движение в Босна и Херцеговина са известни с необичайните си, агресивни методи на пропаганда на собственото си тълкуване на исляма. По мнението на професор Решид Хафизович от факултета по ислямски науки в Сараевския университет последователите на уахабизма, или салафизма, в Босна и Херцеговина са главно „хора от селските среди“ или „хора, които в живота винаги са оставали някъде на кръстопът, по средата на пътя“. „Това са главно хора, които нямат особено добро духовно или светско образование“, каза професор Хафизович в едно от интервютата за Дойче веле.

Тази сряда (3 септември) сараевските уахабити не бяха особено настроени за разговор за участието на босненски граждани в конфликтите в Сирия и Ирак. При условие да останат анонимни някои от тях осъдиха насилието, което се прилага в името на вярата в Близкия изток. Някои от тях проявяват разбиране към участие в бойните действия, за да се помогне на „братята в неволя“, но не и към престъпленията и безчинствата, извършвани от членове на Ислямска държава над пленници и безпомощни цивилни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.