Наводненията и тока като политическа вина и предизборен пиар, или защо сме в блатото

„Няма държава!” – провикна се кметът на Варна неотдавна при наводнението там. Изстрадалият народ го чу по телевизията и изпъшка след него – „Прав е човекът”. Оказа се, че кметът не знае какъв е евакуационният план на общината при такива бедствия и само кряка пред медиите. Това е школата на ГЕРБ.

Сега дойде ред на Бургас, наводнението пак взе жертви. Никой не се провикна „Няма държава”, тв репортажите не бяха агресивно насочени към министри, премиер, нямаше угодническо поднасяне на микрофона пред опозиционни политици, загрижени коментарни предавания. Защото сега правителството е „наше”. Не може да го атакуваме. Дори Борисов се изказа „Стига с това „няма държава”.

Използването на природни бедствия за политически обвинения или за политически пиар е едно от най- долните качества на политиците.
Преди месеци в e-vestnik писахме, че е някаква параноя да се търсят виновни, когато се излива пороен дъжд. Винаги търсят виновен и да заклеймят някого и вместо  организация пред бедствието, от медиите се носят само обвинения и вайкане.
Сега обаче не беше съвсем така, именно защото медиите не искат да атакуват правителството. И Борисов побърза да употреби наводненията за предизборната си кампания – надмина и Сидеров по безсрамен популизъм и демонстрации за загриженост към пострадалите.

Но по правило всякакъв въпрос, дори метеорит да падне, политиците ще го превърнат в политическа вина или ще извлекат изгода. Най-уникални в това отношение са Борисов и Цветанов. Оправданията на Борисов с „предишните” се превърнаха в негова запазена марка. Неотдавна Цветанов обясняваше по телевизията, че при ГЕРБ имало по-малко катастрофи по пътищата, а при управлението на Орешарски се увеличили. Цветанов внушава политическа вина за катастрофите. Да се смееш ли да плачеш ли. Дали един бивш милиционер е способен на подобен анализ? Идва една партия на власт, настъпва някакъв разгул и отпускане на дисциплината, и хората повече се блъскат с колите по пътищата. Може би това е анализът? Дали някой съпартиец на Цветанов няма да му подскаже, че може би има отслабване на кризата и хора повече пътуват с коли в годината след тяхното управление? И това е обяснение.

И чисто статистически, например разкриваемостта на престъпленията спада непрекъснато от 2009 г. насам. Тогава е била 45,4%, през 2013 г. – 37% (данни от МВР, пуснати при сегашния служебен министър). Защо големите медии не размахват тези цифри, да обвинят управлението на ГЕРБ? Защото Борисов е „техен“ или по-скоро те са негови. Няма друго обяснение.

Същите примери могат да се дадат с финанси, външен дълг, фискален резерв, кой колко взел, похарчил. Тотална, безогледна пропаганда, манипулация с цифри. Премълчаване на едни факти, преувеличаване и манипулиране с други.

Така е и с проблема за тока. Той не е партиен, няма да го реши сама нито една партия. За това трябва да има консенсус. Но вместо това Борисов агресивно стоварва вина върху „предишните”, дори своята собствена вина.

Ако някой си мисли, че по този начин България може да мръдне напред, лъже се. Който и да спечели изборите, страната ще затъва в блато.
И промяна може да започне само от медиите. Когато журналистите слагачи и невежите започнат да се осъзнават.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.