Засенчена от „Ислямска държава“, Ал Каида удря в Южна Азия

Франс прес

Ал Каида обяви създаването на нов клон на радикалното ислямистко движение на индийския субконтинент, но няма да може да разчита на подкрепата на индийското мюсюлманско население, за да си върне влиянието, смятат експертите.

В момент, когато друга мрежа – „Ислямската държава“, печели територии в Сирия и в Ирак, ръководителят на Ал Каида Айман аз Зауахири заяви в публикуван в сряда запис, че този клон ще има за цел да „изтрие изкуствените граници“, които разделят мюсюлманите на индийския субконтинент.

Новият клон на Ал Каида, който вече е активен в Афганистан и в Пакистан, иска да възстанови халифата (територията под властта на халиф, наследник на мюсюлманския пророк Мохамед, бел. АФП) в Бирма, Бангладеш и в някои части на Индия.

Основана от Осама бин Ладен, който беше убит от американски командоси в Пакистан през май 2011 г., Ал Каида настоява от дълго време, че има власт над джихадистите, които се борят за възстановяването на халифат върху земите, считани за мюсюлмански.

Но след смъртта на Бин Ладен този проект беше засенчен, първо от действията на мрежата в Африка и на Арабския полуостров, а после от обявяването на халифат от групировката „Ислямска държава“ в територии, простиращи се в Сирия и Ирак.

Индийските сили за сигурност обявиха, че проучват изявлението на Аз Зауахири, но експертите го смятат преди всичко за опит на Ал Каида да просъществува, изправена пред конкуренцията с „Ислямска държава“.

„Това е опит за печелене на популярност, което показва отчаянието им, защото отсега нататък „Ислямска държава“ е истинската световна заплаха“, смята Аджит Кумар Сингх от центъра за анализи „Справяне с конфликти“ в Делхи. „Това е борба за надмощие между Ал Каида и „Ислямска държава“.

От щатите, изброени във видеозаписа на Аз Зауахири, Кашмир, единственият индийски щат с мюсюлманско мнозинство, отдавна е разкъсван от сепаратистко движение, но сепаратистите подчертават, че джихадистката организация с неясна структура не играе никаква роля в тази територия.

„Те нямат никакво влияние тук. В Кашмир има местен политически конфликт и Ал Каида няма нищо общо с това“, заяви пред АФП Аяз Акбар, говорител на сепаратисткия лидер Сайед Али Гилани.

Милиони мюсюлмани избягаха от Индия през 1947 г. към районите, които след това влязоха в състава на Пакистан, продължава и напрежението между останалите в Индия мюсюлмани и индуисткото мнозинство.

Насилието отне живота на до хиляда души, предимно мюсюлмани, през 2002 г. по време на религиозни сблъсъци в щата Гуджарат, тогава управляван от Нарендра Моди, станал премиер на Индия през май. Но индийските мюсюлмани, 13 на сто от общия брой, традиционно са умерени.

Без индийски новобранци за Ал Каида

Все още смятана за заплаха от западните страни, Ал Каида никога не повтори атентати като тези от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, при които загинаха близо 3000 души.

Обявявайки новия клон на организацията в запис, на който говори отчасти на арабски и отчасти на урду, без съмнение за да се обърне към поддръжниците в Пакистан, Зауахири се опита да се върне под светлината на прожекторите.

Той призова мюсюлманската общност („уммата“) да се обедини около „таухида“ или единобожието, „за да започне свещена война срещу враговете си, да освободи земите си, да възстанови суверенитета си и да създаде отново своя халифат“.

Новият клон е наречен „Каедат ал Джихад на Индийския субконтинент“ („Ал Каида в свещена война на индийския субконтинент“).

Новата организация е съставена чрез прегрупирането, осъществявано от две години, на бойци, които ще бъдат под ръководството на пакистанеца Асим Умар, който на свой ред е подчинен на лидера на афганистанските талибани, молла Мохамед Омар.

Но, както разкриват експертите, няма никакви примери за млади индийци, които да са се включили в редиците на организацията.

„Досега не ни е известно за клетка на Ал Каида или нейни членове в Индия“, обяснява за АФП Рахимула Юсуфзай, специалист по джихадисткото движение.

„Това е жест на отчаяние. Вместо да се концентрират върху Близкия изток, арабските страни, те се целят в регион, където нямат истинско присъствие“, казва той.

В Бирма, друга територия, посочена от Зауахири, мюсюлманите са малцинство, но страната не познава никакво ислямистко насилие.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.