Високата цена, която Русия плаща заради Украйна

в. Вашингтон таймс

В момента действа примирие между украинското правителство и направляваното от Русия сепаратистко движение, окупирало части от две украински провинции и Крим. Малцина очакват то да е продължително, защото нито една от страните не е готова да се примири със статуквото. Украйна трябва да поднови боевете, за да попречи на Москва да установи траен контрол върху окупираната от сепаратистите Украйна.

Москва се нуждае от подновяване на боевете, за да продължи да осъществява териториалните си амбиции в Украйна. И още – ако руският президент Владимир Путин бъде спрян в Украйна, това ще усложни намеренията му относно териториите на Казахстан, Беларус, Молдова и други части на бившия СССР. Какво е най-вероятното развитие на нещата?

Въпреки острия тон на Запада икономическият и военният натиск за възпиране на Кремъл предстои да се материализира. В резултат мнозина на Запад изпращат сигнали, че след като ръководството в Киев се провали в усилията си да задържи своята суверенна територия, то ще трябва да удовлетвори някои от териториалните амбиции на Москва. Те се мотивират с това, че положението на Украйна, лишена от външна подкрепа, е неспасяемо.

Все пак нито негодното въоръжение, нито големият брой жертви ще откаже украинците от боевете. Данните от анкети и публичните прояви на патриотизъм показват днес, че Украйна е прегърнала думите от XIX век, станали част от текста на националния химн: „Още не е загинала славата и свободата на Украйна. Душа и тяло ще пожертваме за нашата свобода“.

В съответствие с това правителството на Порошенко се готви за дълга битка. Фабрики екипират със зимни дрехи украинските войници. Енергийният сектор полага усилия да преведе Украйна през зимата, която може да бъде белязана от орязване на доставките от руски газ. Акцентът върху енергийна ефективност, увеличеното производство на електроенергия от АЕЦ и повече добив на украински петрол са сред мерките. Да се осигури на населението отопление и храна през зимата не е лесна задача, но украинското правителство изглежда решено да устои.

Междувременно позицията на Русия е по-неблагоприятна, отколкото изглежда. Вероятно Путин е бил прав, когато каза, че Русия би превзела Киев за две седмици. А после какво? Москва ще бъде принудена да се справя със засилваща се международна изолация, продължително въстание и разходите по издръжката на 200 хиляди войници на украинска земя – войници, чиято мотивация да продължат да се бият ще става все по-съмнителна.

Войниците, които по заповед биха нападнали Украйна, скоро ще разберат колко много ги е лъгало руското правителство. Украинците не са фашисти. Рускоезичните не са под заплаха. Когато излязат наяве фактите, дали руските войници ще желаят още да се бият? Дали руските семейства ще желаят да изпращат синовете и братята си да загиват в Украйна? А дали Москва наистина иска да разбере това?

Дългосрочната мотивация на нейните войници не е единствената слабост на Русия. Вече разклатена от изтичането на капитали, крехката икономика на страната няма да устои на едно рязко намаляване на европейския внос на руски природен газ особено ако такъв ход бъда комбиниран с икономическите санкции, които са в сила или се обсъждат. Ефектът от западния икономически натиск ще се усеща все повече и повече с течение на времето.

Освен това авантюрата на Русия в Украйна може да се прояви като стимул за бюджетите и стратегиите за отбрана на страните от НАТО. Съюзът обяви плановете си за пет нови бази в Европа като преграда срещу руската агресия и създаването на нов петхиляден експедиционен корпус по същата причина.

Едва ли руснаците гледат на това надграждане като на политическа победа и Кремъл може да няма икономическата мощ да финансира отговора на това предизвикателство – особено след като разходите за войната с Украйна вече доведоха да отменянето на мащабни вътрешни проекти (сред които система за контрол на язовирна стена в Якутия заради ежегодните наводнения там).

Накратко казано, ако Западът запази хладнокръвие и стои твърдо, независимостта на Украйна – включваща Луганск и Донецк, но вероятно не и Крим – може да бъде запазена. А ако Западът продължи сегашния си курс на колебание и двусмислие, скоро руски войски може да посетят и други сега независими страни

БТА

* Авторът е президент на Съвета за американска външна политика.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.