Еркюл Поаро възкръсва под перото на Софи Хана

Дейвид Сушей на премиерата в хотел „Блоксъм“. Снимка: официален сайт

След близо четиридесет години отсъствие, най-добрият детектив на всички времена прави своето грандиозно завръщане. Еркюл Поаро се впуска в разплитането на мистериозна загадка, развиваща се в Лондон през 1920 година.

Диаболично-хитрият пъзел, излязъл изпод перото на Софи Хана, със сигурност ще впечатли както почитателите на Агата Кристи, така и читателите, които не са имали удоволствието да се запознаят с историите й.

Тъй като това е първата история за белгийския детектив, написана от друг автор и подкрепена изцяло от наследниците на Кристи, от Harper Collins се постараха да превърнат представянето в литературното събитие на сезона.

Самия Еркюл Поаро се появи на премиерата на Monogram murders (Убийства с инициали) в хотел „Риц“, който за вечерта на 8 септември 2014 година се беше превърнал в хотел „Блоксъм“, мястото, където се разиграва действието на романа.

Интерактивната театрална група RIFT потопи гостите на събитието в атмосферата на историята, придърпвайки ги в стаята, където бе намерен трупът. Друга част от актьорите пък обслужваха ролетната маса и сервираха напитките, а накрая и самият Еркюл Поаро (Дейвид Сушей, който играе ролята му в сериала, излъчван 25 години) се появи за да разплете случая.

Възстановката на измисления хотел „Блоксъм“ е част от масираната маркетингова кампания на книгата. Уебсайт на хотела разкри мрачната му история, а издателят, с помощта на сайтовете Trivago и Secret Escapes разпространи измислени ревюта за престоя в хотела.

Внукът на Агата Кристи, Матю Причард, казва: „Агата Кристи би била поласкана при мисълта, че толкова много хора по света се радват на новата история с Поаро и съм убеден, че всеки, който прочете романа на Софи Хана ще се сети за гениалния персонаж, създаден от баба ми.

Авторката Софи Хана коментира: „ Говорейки от позицията на огромен фен на Агата Кристи, за мен да се върна към всичките ѝ невероятни романи и да създам собствена мистерия с Поаро бе невероятно преживяване. Не мога да ви опиша, колко се вълнувам да съм част от тази история.“

Софи Хана е родена в Манчестър, но живее в Кеймбридж със съпруга си и двете си деца. Била е студентка по изобразителни изкуства в колежа Тринити, Кеймбридж между 1999 и 2001 година. Била е и младши изследовател в колежа Уолфсън, Оксфорд преди да се отдаде изцяло на писателска кариера.

Макар че Софи Хана е написала множество поеми и детски книжки, тя е най-известна с осемте си криминални романа – някои от които са адаптирани за телевизията. Романът от 2008 The Point of Rescue се превърна в драма от две части, Case Sensitive, която се излъчи от ITV. Романът Kind of Cruel е номиниран за националната награда за криминален трилър на Specsavers за 2013 година.

В България „Убийства с инициали“ ще излезе през октомври с логото на издателство „Ера“.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.