Грейс Мугабе готова за политическата власт в Зимбабве

Грейс Мугабе. Снимка: от тв екрана

Въпреки че миналия месец президентът на Зимбабве Робърт Мугабе беше посрещнат като звезда на червения килим в Пекин, беше наречен от Китай „стар приятел“ и „признат лидер“, имаше опасност той да бъде засенчен от колоритното и харизматично присъствие до него на Грейс Мугабе.

Първата дама, която се появи накипрена с няколко ярки тоалета по време на официалната визита в Китай, някога беше низш служител в машинописния отдел на президентството на Зимбабве, преди да хване окото на Мугабе. Сега жената, която е по-известна от заглавията на вестниците като „ДизГрейс Немилост или Първата купувачка, излиза изненадващо на политическата сцена и както се говори, тя може да е централна фигура в плановете на авторитарния й съпруг да установи династия.

Четиридесет и девет годишната Грейс неотдавна беше номинирана за лидер на женската лига към управляващата партия в Зимбабве Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт ЗАНУ-ПФ . Тя зае място и в централния комитет на партията. Грейс Мугабе твърди, че е готова за политиката. „Настъпи времето да покажа на народа какво представлявам“, каза тя пред множество в град Мазоуе. „Хората трябва да се научат да чакат да настъпи тяхното време. Никога не съм мечтала да вляза в политиката, но вие се обърнахте към мен и аз съм готова да го направя“, добави тя.

На практика е гарантирано, че на партийния конгрес през декември Грейс Мугабе ще заеме място в политическото бюро на ЗАНУ-ПФ. И след това съпругата на Мугабе ще бъде недосегаема. Тендай Бити, бивш министър на финансите на Зимбабве, предполага, че Грейс Мугабе ще оглави ЗАНУ-ПФ. След години на спекулации относно приемника на Мугабе някои са убедени, че следващият лидер е пред очите им.

Възходът на Грейс може да отразява и увереността на съпруга й, че на 90 години той е по-влиятелен от когато и да било. Най-възрастният лидер на Африка си е осигурил партийната номинация за изборите през 2018 г. в момент, в който в опозиционното Движение за демократична промяна ДДП цари пълна бъркотия. Неотдавна Мугабе беше избран за председател на регионалния блок от 15 южноафрикански страни и почти е сигурно, че ще стане председател на Африканския съюз. Западните сили отмениха повечето от санкциите си срещу Зимбабве. Както изглежда, Мугабе може да си прави, каквото си поиска.

Възходът на Грейс беше като бомба, хвърлена в ожесточената битка за наследяване на Мугабе, която се води в партията ЗАНУ-ПФ, която Мугабе разедини и управлява в продължение на десетилетия. Но дори и той, както се предполага, не може да живее вечно. Според една теория неговата жена е оръжие за изваждане от релсите на президентските амбиции на друга жена- вицепрезидентката Джойс Муджуру, която се е впуснала в истинска битка за власт с министъра на правосъдието Емерсън Мнангагуа.

Родената в Южна Африка в зимбабвийско семейство Грейс беше 20-годишна разведена жена, когато получи секретарска работа в президентската канцелария. Първата жена на Мугабе – Сали, починала през 1992 г. от бъбречна недостатъчност, беше жива, когато Мугабе започна любовната си афера с Грейс.

В интервю за южноафриканската телевизия миналата година Мугабе защити по доста странен начин извънбрачната си връзка.

„След като Сали си отиде, ми беше нужно да се огледам за някого и дори когато Сали преживяваше последните си дни, въпреки че на някои може да се стори жестоко, аз си казах: Добре, не само аз се нуждая от деца. Майка ми през цялото време повтаря, че ще умре, без да е видяла внуците си. Така че реших да спя с Грейс. Случи се така, че тя беше най-близо до мен и освен това беше разведена. Така се случиха нещата. Първото ни дете се роди, когато майка ми беше все още жива“.

Двойката се венча през 1996 г. на католическа церемония и сватбата им беше наречена сватбата на века. Мугабе беше на 73 години, когато Грейс роди третото им дете. След това Грейс се захвана с бизнес и пусна на пазара своя марка сладоледи и кисели млека, а после създаде училище, но демонстрира малък апетит към дипломацията.

През 2009 г. тя удари британски фотограф пред хотел в Хонконг. За този инцидент тя си спомни неотдавна през смях по време на телевизионно интервю. Интервюирана от Дали Тамбо, основател на организацията „Творци срещу апартейда“ и син на южноафриканския лидер на движението против апартейда Оливър Тамбо, Грейс Мугабе отрече също така слуховете, че има афера с управителя на централната банка на Зимбабве и заяви по адрес на съпруга си: „Знам, че той ми вярва“. Грейс Мугабе отхвърли също така твърденията, че харчи много пари по време шопинг турове до магазина Хародс в Лондон.

„Това е едно от местата, от което не съм си купувала дори една дреха. Единственото нещо, което съм си купила от Хародс, бяха бадеми, защото ям много бадеми и искам да се храня здравословно“, каза тя.

Внезапната поява на Грейс Мугабе на политическата сцена изненада мнозина. Винс Мусеуе, зимбабвийски политически коментатор, описва това като класическа тактика на Мугабе да прикрие задълбочаващите се проблеми на страната.

„Наистина мисля, че това е театър“, казва експертът. „Този майстор на политиката преиначи проблема и така отклони вниманието от неуспехите си. Сега ние имаме 90-годишен лидер, който няма нито енергия, нито идеи накъде да върви страната и който не успя да подготви свой приемник“, посочва експертът.

„Мисля, че Грейс е просто пионка. Няма начин тя да бъде някой след смъртта на Мугабе. Тя не е образована. Тя не разбира сложността на процеса за извеждане на Зимбабве по пътя на напредъка. Тя не разбира нищо дори от проблемите на жените. Тя е част от елита, но няма абсолютно никакъв начин момчетата от силите за сигурност да я приемат като президент. Тя няма необходимата тежест, за да управлява Зимбабве“, казва анализаторът.

Мусеуе е наясно със слуховете, че Мугабе, който е на власт от 34 години, иска да издигне жена си до вицепрезидентския пост идната година.

„Това означава, че през идните няколко години никой не може да й направи нищо, но когато Мугабе свърши и с нея ще е свършено“, добави експертът.

Това мнение се споделя и от Пиърс Пигу, директор на програмата за Южна Африка в мозъчния тръст „Международна кризисна група“.

„Просто не мога да си представя Грейс Мугабе да осигури каквото и е сериозно доверие в ръководството на ЗАНУ-ПФ. Ако тя застане начело на партията, това ще я превърне в още по-голямо посмешище за някои среди, отколкото беше досега“, казва експертът.

Политическите опоненти са също скептични относно плановете на президента Мугабе. Нелсън Шамиса, секретар на ДДП, казва: „Ако анализирам какви са шансовете на Грейс Мугабе да стане президент, по-лесно ще бъде мъж да забременее, а Европа да бъде сменена с Африка или Африка да бъде сменена с Европа, отколкото Грейс Мугабе да стане президент“.

Но Грейс си има и един фен – Дали Тамбо. За нея той казва: „Тя е бизнесдама и млекопроизводител. Тя е жена със значителна красота, която говори честно и открито, която е самоуверена и която има постоянно чувство за хумор. Тя е млада първа дама, която лесно се смее и е много активна.“

Запитан дали Грейс Мугабе може да бъде президент, Тамбо се замисля, а после отвръща: „Защо не? Тя има всички необходими качества. Но политиката е сложно нещо и не мисля, че аз трябва да коментирам това. Народът на Зимбабве трябва да вземе решението.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.