Социалната сигурност може да реши референдума за Шотландия

Франс прес

Важната за британците Национална здравна служба (НЗС) е основен фактор в референдума в Шотландия: сепаратистите искат да я защитят от приписвано на Лондон намерение за приватизацията й, което британските власти отхвърлят като невярно.

На 18 септември жителите на този северен британски район ще направят исторически избор: дали Шотландия да остане в състава на Великобритания, или да стане независима държава.

Валута, петролни ресурси, армия, има много източници на дебати между поддръжниците и противниците на независимостта. Малко обаче пораждат толкова страсти, колкото НЗС, смятана за „част от шотландската национална идентичност“ от лидера на сепаратистите Алекс Салмънд.

НЗС е същинска институция във Великобритания. Създадена е през 1948 г. от тогавашното лейбъристко правителство.

66 години по-късно това е огромна машина с 1,35 милион служители, сред които лекари на държавна заплата, организирана в четири регионални клона (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия). Според британската администрация в света само китайската народна армия, индийските железници и американската верига супермаркети „Уолмарт“ имат по-голям персонал.

НЗС гарантира безплатно лечение на всички живущи във Великобритания, от преглед за обикновена настинка до сложна сърдечна операция, затова и британците са толкова привързани към нея въпреки редовните критики за сроковете на чакане, финансовата тежест върху държавния бюджет и качеството на лечението, смятано за по-ниско от това в частния сектор.

„В Англия въпреки протестите основните принципи на НЗС са подкопани и предадени от правителствата в Уестминстър“, обвинява Салмънд, който ръководи шотландската регионална изпълнителна власт в Единбург.

През последните месеци редица служители и потребители на НЗС протестират в Англия. В централното графство Стафордшър недалеч от Нюкасъл търг за лечение на рак, до който бяха допуснати частни фирми, предизвика гневни реакции.

Салмънд предлага конституцията на Шотландия, подготвена в случай на победа на сепаратистите в референдума на 18 септември, да узакони следните принципи: държавна собственост, управление по медицински, а не финансови критерии и безплатно лечение за всички.

Официалната кампания на привържениците на независимостта охотно драматизира въпроса и дава думата на обикновени хора като 77-годишната пенсионерка от Бърнам Мери Кълънс.

„Когато неотдавна си счупих крака в планината, ме закараха в болница и разбрах, че ми трябва пейсмейкър. Беше болезнено изживяване, но през цялото време нямах никакви критики към лечението, което получих от НЗС“, разказва тя.

Особеност на здравното осигуряване в Шотландия, с която жителите й много се гордеят, е, че хората от третата възраст могат да получават безплатни медицински грижи у дома при необходимост.

Сниманата усмихната и с чаша чай в ръка Мери Кълънс казва, че „много я е страх, че наблюдаваната в Англия постепенна приватизация може да отслаби или дори унищожи НЗС“ в Шотландия.

Подобно развитие автоматично би намалило бюджета, който Лондон отпуска на НЗС в Шотландия, твърдят привържениците на независимостта.

„Това е срамна лъжа“, отвръща бившият премиер на Шотландия лейбъристът Джак Макконъл. Той посочва, че Единбург управлява напълно автономно здравния си бюджет достатъчно отдавна и е редно да поеме отговорността си.

Факт е, че съгласно споразуменията за прехвърляне на правомощия именно създаденият през 1999 г. шотландски парламент ръководи регионалната здравна политика със средства, които се събират от държавата, а тя после ги прехвърля на Шотландия.

Така например Единбург е получил от Лондон 12 милиарда лири (15 милиарда евро) за разходите си за здравеопазване за фискалната 2014-2015 година.

Централната администрация подчертава, че този бюджет клони към нарастване и че годишният разход за здравни грижи за всеки шотландец надхвърля с 1200 лири средната сума на национално ниво.

Плащанията от НЗС на частни лекари са били само 6 процента от общите разходи на системата за 2013-2014 година, което е само един процентен пункт повече от 2010 г., изтъква тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.