Другият халифат

Нигерийската групировка „Боко харам“ бързо се превръща от събрана от кол и въже шайка от бойци, извършваща спорадични набези и бомбени нападения от своите убежища; в сила, способна да завземе и задържи територия. При атаки на 1 септември нейните джихадистки бойци превзеха Бама – втория по големина град в щата Борно.

„Боко харам“ (името й се превежда приблизително като „Западното образование е забранено“), която е въоръжена с ракетни установки и бронирани автомобили, откраднати от деморализираната нигерийска армия, се придвижва извън своите скривалища в гората Самбиса и планината Мандара. През последните седмици тя превзе няколко града близо до камерунската граница, сред които Гвоза, Гамбору Нгала и Банки.

Завземането на Бама може да осигури отправна точка за атакуване на части от щатската столица Майдугури, която е на около 65 километра оттам и чието население наброява над 1 милион души. Това беше родното място на бунтовническата дейност. Две области, завзети от групировката през последните седмици, образуват стратегически полумесец около града. „Боко харам“ разруши редица мостове, включително няколко близо до Майдугури, в опит да възпрепятства достъпа на армията и да изолира части от щата.

Завземането на територия свидетелства за промяна в тактиката на „Боко харам“ на бързи набези и незабавно оттегляне. Това може би е в съзвучие със заявленията на нейния яростен водач Абубакар Шекау, че някои райони в щата Борно са „мюсюлманска територия“, и изглежда следва примера на халифата, провъзгласен в части на Ирак и Сирия от групировката „Ислямска държава“. „Боко харам“ издига знамена над градовете, които завладява, и принуждава всички останали жители да следват нейното строго тълкуване на шериата (ислямското право) или да бъдат убити.

Ако групировката завземе още територии, това може да влоши още повече тежката хуманитарна обстановка. Хиляди бежанци търсят убежище в Майдугури, а според ООН 9000 души, бягащи от насилието, са пристигнали в Камерун през последните десет дни, а 2000 са преминали през границата в Нигер – пустинна страна, която вече изнемогва под бремето на приетите 50 000 бежанци от май 2013 г.

Има съвсем малки изгледи силите за сигурност на Нигерия да отблъснат бунтовниците. Говори се, че правителствените войници са избягали от Бама, също както са направили при предишни нападения срещу други градове; цял батальон е избягал в Камерун миналия месец. Армията на Нигерия заяви, че е отблъснала атаката срещу Бама, а после удължи полицейския час в Майдугури.

Неотдавнашен доклад на лондонския изследователски институт „Чатъм хаус“ посочва, че войските в североизточната част на страната изпитват проблеми с некачествено оборудването, нисък дух, дезертиране и метежи. Въпреки голямото увеличаване на държавните разходи за армията малко от тези средства достигат фронтовите линии: много от войниците, които се бият с „Боко харам“, получават заплатите си със закъснения, а понякога въобще не ги получават.

Необходима е и промяна в тактиката. В доклада се твърди, че армията трябва преди всичко да защитава мирното население. Преди малко повече от година президентът на Нигерия Гудлък Джонатан, който се очаква да се кандидатира за преизбиране през февруари, направи донякъде смущаващото признание, че части от щата Борно вече не са под контрола на правителството.

Обещанието на Джонатан да сложи край на „сериозната заплаха за националното единство и териториалната цялост“ изглежда все по-лишено от съдържание. Обстановката в Североизточна Нигерия се влошава, войници дезертират, а една все по-дръзка терористична групировка набира сила.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.