Как Борисов става телохранител и доверен човек на Живкови

Кой пази парите на фамилията?

Продължение. Виж „Борисов – таен проект на живковистите – от конспирациите до действителното

Бойко Борисов и Жени Живкова, по времето, когато той е бодигард на семейството. Снимка: в. Уикенд

Наистина, не може случаен човек да стане телохранител на сваления Живков. Нито на бившия цар Симеон. И в двата случая някой е препоръчал бодигарда Борисов и неговата фирма „Ипон”. Кой?
Няма как Жени Живкова и съпругът й да го наемат случайно или да е избран като някакъв по-евтин вариант пред други. Жълти вестници, още преди Борисов да се издигне в политиката, пускат клюка, че телохранителят на Живков Борисов е имал интимни отношения с внучката Жени. Те имат навика да пишат статии по снимка – попада им някаква интересна снимка и съчиняват клюка по нея. И тази е илюстрирана с една много показателна снимка. Възможно е да е имало нещо между Борисов и Живкова, но не е толкова важно. Допреди да стане телохранител на Живков, двамата не се познават.
Жени Живкова в някои интервюта казва, че наели Бойко Борисов като охрана едва ли не случайно. Избрали го измежду други. Но в едно интервю пред вестник „Ретро” през септември 2010 г. казва повече. Когато я питат как Борисов е станал охрана на Живков, тя отговаря: „През 1994 г., когато свалиха държавната охрана на дядо ми, близки хора на Бойко Борисов ни предложиха неговата фирма да поеме тази дейност. И така стана.”
Кои са тези близки хора на Бойко Борисов, които са предложили на семейство Живкови да ги охранява Борисов? Като се съди по близките хора на Борисов от онова време, това може да са само Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата – най-авторитетните хора в СИК тогава. Има версия, че е Валентин Златев. Той е от фамилията Златеви, която управлява родното място на Тодор Живков Правец още от комунистическо време, и досега, когато вече почти го притежава. Борисов, вече като премиер, казва, че двамата със Златев се познават от 20 години, а Златев за него – че са приятели от 30 години. Тоест – отпреди той да стане охрана на Живков. Към онзи момент през 1994 г. бодигардът и неговата „Ипон” още не охраняват „Лукойл”. И Златев още не е прочут, освен с подвизите на фамилия Златеви в Правец.
Със сигурност хора от БСП и семейството, свързани със СИК, са се консултирали кой да пази Живков. Да го пазят хора от СИК не върви. По-скоро хора от периферията на СИК – каквито са Борисов и неговите фирми „Ипон”.

Венци Стефанов и Пашата предлагат Борисов на Живков

По този въпрос съвсем конкретен отговор дава Иван Славков в едно от последните си интервюта от януари 2010 г. пред вестник „Шоу” (и сайта „Блиц”). По неговите думи, когато била свалена държавната охрана пред дома на Живкови, на място дошли лично двама от босовете на СИК да предложат услугите си да осигурят охрана. „Аз бях там, когато дойдоха Венци Стефанов и Румен Пашата. Венци каза: “Другарю Живков, ние при вас сме яли доста, и от вас сме видели много добрини. Сега нямате охрана, дайте ни една стаичка и ще имате 24 часа денонощна охрана на дома”, разказва Славков (записът на този момент от разказа му е във видеото тук).

 

И така на „Секвоя” се появил Бойко Борисов – момчето на сикаджиите. Няма никакви причини Славков да съчинява, а и никой не го е опровергал за това твърдение.
Охраната на „Ипон” е денонощна, лично Борисов се редува, макар и не всеки ден. Но той идва винаги, когато Живков пътува из страната или до София.
„Не сме искали охрана, защото си имахме частна – разказва от своя страна Жени – Нормално е да се охранява бившият държавен глава. По-скоро имахме притеснения, когато разстреляха семейство Чаушеску. В крайна сметка в България разумът надделя – не се стигна до подобни неща. Дори когато започна натискът срещу дядо ми, аз имах среща с тогавашния лидер на СДС Желю Желев. Той каза, че ако не освободят Тодор Живков до шест месеца, когато изтича срокът, за който е задържан, те ще предприемат някакви политически действия.”
Кой какво е предприел остава загадка. Но е факт, че съдиха Живков, той живя под домашен арест, а после го пуснаха да прави обиколки из България, БСП тихомълком го реабилитира и отново го прие за член през 1998 преди смъртта му.

Лозунги на първия неформален митинг на 18 ноември 1989 г. Снимка: Иван Бакалов

На първия конгрес на БКП след промяната, работна група беше написала доклад, който и досега съдържа верни оценки за Живков. Сега има хора, които си спомнят с носталгия за комунизма от 70-те и 80-те, но тогава, в края на 80-те, реалността беше пазена в тайна – България беше докарана до национална катастрофа. Държавата буквално беше във фалит още преди падането на Живков. Фалитът се материализира още 1990 г. и принуди първото правителство на Луканов да спре плащанията по външният дълг. Живков беше натрупал близо 12 млрд. долара външен дълг, който е похарчен за стопански експерименти, не донесли никакъв положителен ефект. Всички данни за фалита се съдържат в материалите по „Дело №4”, с документи и показанията на живи участници в събитията, хора от висшето ръководство.
Но разочарованието на хората от тежкия преход и беззаконието, ги накара да погледнат със симпатия на Живков. Тогава е било добре, сега стана зле…
Живков, като ловък стар демагог, веднага използва това и започна да пуска интриги, също като тези, които прави Борисов срещу политическите си опоненти. От интервю на интервю, от изказване на изказване, пусна теорията, че хората, които са го свалили, са откраднали авоарите на държавата. Например Живков се провиква пред журналисти, като го водят на разпити: „Аз като напуснах, в банката имаше 1,6 милиарда, къде отидоха?”. Теорията на конспирацията се развихря с пълна сила. България обаче не е износителка на петрол като Либия или Ирак, където хора на режима имат дебели тайни сметки в чужди банки. България в онзи момент е една фалирала държава. А да бъдат изнесени милиарди от БНБ или от сметки на държавата, без за това да останат следи и свидетели, е невъзможно. Най-малко, държава в състояние на фалит няма как да има налични милиарди.

Тодор Живков и Андрей Луканов 1989 г. След година Живков ще обави Луканов за главния си враг, който го е свалили то власт с интриги. Снимка: архив на Владимир Гаджев

Има още една конспиративна теория – че не Луканов и хората му, а Живков е изнесъл милиарди. Друг журналист – Георги Ифандиев – в свои предавания, статии и др. обяснява как Живков е осигурил всичките си наследници от фамилията, имало свидетел – зам.-външен министър, който видял с очите си, че над 1,2 млрд. долара отишли по сметки на Живкови. И т. н.
Тази конспиративна теория днес е изведена дотам, че сега фамилията на Живков е надделяла над тази на Луканов, и страната се управлява от едно тайно политбюро, което седи зад Борисов, в което важна роля играе Жени Живкова…

Парите на фамилията и Жени като лице

Едно е сигурно – фамилията Живкови, макар да изтъква за себе си, че е скромна и бедна, има достатъчно пари. Наистина, Живков не е глупак да управлява 33 години и да не си подсигури семейството, да се подготви за момент, когато ще го детронират. Такъв инстинкт е заложен във всеки среден селянин, всеки среден българин, макар и издигнал се до лидер на държава. Грижите за родата му приживе, изградената система от привилегии, имоти и т. н. подсказва, че Живков не е оставил семейството си без нищо.
Затова най-малкото, което може да си позволи фамилията на детронирания едноличен властник, е частна охрана.
И взаимоотношенията на Живков и Жени издават, че семейството не е безпарично. Жени Живкова е най-прочутата внучка на България. Родена през 1965 г., още като ученичка и студентка кара бял мерцедес – рядкост за София по онова време. Живее в кокетна нискоетажна къща с ограда на ул. „Сан Стефано” срещу Докторската градина. Брат й кара спортно БВМ и други коли, като успява да потроши някои от тях с катастрофи. Тогава се носят легенди за неговите пиянски изпълнения. Историята на Живкови заслужава цяла отделна книга и сигурно ще се намерят ентусиасти да я напишат.

След 10 ноември Жени се захваща с мода. Тя, както и мнозина поклонници на Живков и социализма, години наред развиват тезата, че Живков нямал никакви пари, никакви сметки в чужди банки и т. н., не оставил нищо в наследство. Но най-малкото сметките на Живков в български пари със законно получени хонорари за безкрайните томове на съчиненията си, го правят милионер. За това свидетелства ревизорът Кирил Лалов, който издаде книга с резултатите от проверките, възложени му по „Дело №4” и др. дела срещу бившите властници („Власт, пари, комунизъм”, изд. „Труд”, 2007 г.). В тях най-подробно са описани всички хонорари, които е установила ревизията. Само през 80-те години Живков е получил хонорари от 1,23 млн. лева за издаване на негови речи и доклади. Оказва се дори, че е получавал хонорари от десетки хиляди левове само с разписка, без да ги обложат с данъци. По това време един 3-стаен апартамент в София струва около 15 000 лв. Милионер тогава не е като милионер сега, когато подобен струва 150 000 лева.
Живков е събирал в томове всичките си речи и доклади, някои от които писани от други хора. Те са издавани на загуба и за тях той, със специални секретни заповеди, е получавал хонорари далеч надхвърлящи тогавашните ставки за авторско право. Това разбива мита за скромния Живков, който си отишъл гол и бос от властта.
Лалов е ръководил група от ревизори, която в един момент достига 400 души. Те вадят документи отвсякъде. Ревизията установила, че през 1985-1989 г. тогавашното Управление “Безопасност и охрана” (5-о управление на Държавна сигурност, известно като УБО) е доставило на фамилията Живкови 6 автомобила и 2 мотоциклета Общо всичките разходи само за Жени и Владко Живкови са близо милион лева за периода 1985-1989 г., установил ревизорът Лалов – за валута при пътувания в чужбина, за строителство на вили (което по онова време е 20 пъти по-евтино от сега), за подаръци, автомобили и др.
Самият Живков за същия период по специалната си сметка към УБО е похарчил за валута, подаръци и др. 434 хил. лв., установила ревизията. Така той няма как да е похарчил много от спечелените си хонорари. При такива представителни разходи сигурно и заплатата му е оставала непохарчена…
Всичко това съвсем не показва скромност и аскетизъм у бившия държавен глава.

Кой пази парите на Живков?

Очевидно, че семейството, което има добри съветници и сътрудници, е обърнало тези пари навреме във валута и др. Най-вероятно е Живков да е притежавал и други средства на името на далечни роднини и подставени лица – нещо обичайно за България. Не става дума за откраднато от държавата, а за щедри подаръци от чужбина за различни услуги, каквито може да направи един държавен лидер.

Жени Живкова разглежда експозицията в къщата музей на дядо си Тодор Живков в Правец, посветена на неговата 100-годишнина. Снимка: Булфото

Самата Жени демонстрира успешна кариера на моден дизайнер, изкуствено преувеличавана от клюкарски издания. За нея подхвърлят квалификации, че тя диктувала модата в България, а реално почти никой в елита не разчита на нейните дрехи – има световни имена в модата, каква ти Живкова. В магазина й на бул. „Патриарх Евтимий” в София дълги години влизат по двама-трима души на ден. Той е само витрина с името Jeny Style. Дори държавните поръчки, които печели – за тоги на съдии и прокурори, (които се възмутиха от качеството им), за облекла на българските олимпийци за поредна олимпиада и др., не са достатъчни да издържа такава модна къща. По-скоро тя е фасада, както мутренската агенция за модели „Визаж” на Жени Калканджиева.

През 2001 г. Жени е избрана в 39-ото НС за депутат от Коалиция за България, без да е член на БСП. Изкарва и още един мандат в следващото Народно събрание. Малко преди изборите за 41-вото НС обаче Живкова отказва да се кандидатира отново за депутат и уж обръща гръб на политиката. Този отказ неофициално се обяснява с това, да не попречи на победата на Борисов на предстоящите избори и да не се окаже в отбора срещу него в парламента. Борисов въплъщава идеала на живковистите – прекланя се пред Живков и същевременно е против ръководството на БСП, онези, които първо свалиха Живков и го разобличиха, а после тихомълком го реабилитираха.
Живкова демонстрира постоянна близост с Цветелина Бориславова, дори след като тя официално се е разделила с Борисов. Цветелина прави изложби в памет на Людмила Живкова, на откриването се появяват двете.

Самият Борисов говори с преклонение за Живков. Като премиер допусна гаф, който стигна до Европейската народна партия – направи възторжено изказване за Тодор Живков пред телевизията и дори употреби думите “Една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, …би било огромен успех за всяко едно правителство.” Това предизвика десните партии да излязат с декларация, в смисъл, че не може десен политик да възхвалява бившия комунистически владетел.

Ключова фигура сред приближените на фамилията Живков е бащата на Валентин Златев, Васил Златев. Той прекарва тихо живота си по време на комунизма, като 20 години е бил кмет на Правец – родното място на Тодор Живков. След това изведнъж се оказва един от най-богатите хора в България, според официална класация, направена от в. „Пари” по активите на притежавани фирми и имоти. Пак конспиративна теория твърдят, че Златев е пазител на парите на Живкови.
Борисов е запечатан на снимки как гостува в Правец с Живков, заедно със Златеви баща и син.

(Следва – Борисов, Златеви и Първанов – откъде започва всичко)

В материала са използвани и части от книгата „В сянката на Борисов“ (E-press, С. 2011 г.) от същия автор.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.