Делауеър – данъчен рай в сърцето на САЩ?

Франс прес

Арестът на Виктор Бут в Тайланд. Снимка: АП/БТА

Малък американски щат, в който има повече компании, отколкото хора, и чиято склонност към тайната му е спечелила репутацията на данъчен рай. Това е Делауеър и той е подложен на засилен натиск в САЩ заради практиките си.

Близо две трети от 500-те най-големи американски компании (Google, Coca-Cola, WalMart…) са регистрирани в този малък щат на атлантическото крайбрежие, където понякога те имат само пощенска кутия, за да се възползват от „мекия климат“ за компаниите и едни от най-благоприятните търговски закони в страната.

Делауеър обаче има и по-мрачна страна: той разрешава да се учредяват за няколко минути и срещу няколкостотин долара компании без да се изисква името на действителния им бенефициент. Казано по-ясно – анонимни дружества, гарантиращи почти пълна тайна на собствениците си.

„Повечето компании използват системата, за да правят добри неща, но други имат скрити мотиви“, заявява пред АФП конгресменът демократ от Делауеър Джон Ковалко, изказвайки съжаление, че „за да се запише човек в библиотеката, са необходими повече документи“, отколкото за да учреди компания в щата.

Известният трафикант на руско оръжие Виктор Бут, наречен „търговеца на смърт“, бе създал редица компании-паравани в Делауеър, за да заличи следите си, също като бившия американски лобист Джак Абрамоф, осъден през 2006 година на шест години затвор за корупция. Измамници на застраховки за болест последваха същия път.

„Анонимните дружества са общият знаменател на финансовите престъпници, които ги използват, за да преместват пари, създадени с корупция, за да укриват данъци или да търгуват с дрога или пък за други измами“, резюмира Стефани Остфелд от неправителствената организация, която се бори срещу корупцията, Global Witness.

Властите се опитват да проследят мръсните пари, но в крайна сметка се сблъскват с непреодолима стена.

„Когато сме имали запитвания от чужди страни, не сме могли да направим нищо, ако става дума за замесена компания-параван, регистрирана в САЩ“, твърди пред АФП Джон Касара, бивш следовател от отдела за борба с финансовите престъпления към финансовото министерство на САЩ.

„Дори не сме си правели труда да предприемаме някакви действия, защото това означаваше загуба на време“, допълва той.

Вятър на промяна

Лек вятър на промяната все пак започва да духа в САЩ, в момент когато големите сили, надигнали се срещу укриването на данъци, настояват за прозрачност по „действителната собственост“ на компаниите.

Проектобюджетът 2015 година на правителството на президента на САЩ Барак Обама поставя акцент върху този въпрос и в Конгреса бе внесено двупартийно предложение за закон, с който да се сложи край на тази практика.

„САЩ в момента са една от страните в света, която нарушава повече от другите правилата в областта на създаването на анонимни дружества“, според един от авторите на текста, сенаторът демократ Карл Левин.

Нов факт тази година – въпросното предложение за закон неотдавна получи подкрепата на 31 избраници от Делауеър, които в общо писмо призоваха да се гарантира, че федералните власти „са достатъчно подготвени“, за да разследват финансовите престъпления.

„От компаниите не се иска да разкриват търговски тайни или патенти. Иска се само да кажат кои са техните собственици“, обясни Ковалко, един от подписалите това писмо, в което се призовава да бъде създаден национален регистър на компаниите.

Американските делови среди продължават да бъдат „дискретни“ по този въпрос, оставяйки властите в Делауеър да защитават репутацията си и (…) и да бранят приходите, които получават от таксите за регистрацията на дружества.

„Всички искат да подкрепят усилията на силите на реда, за да се води борба срещу финансовите престъпления. Въпросът е да разберем как ще бъде постигната тази цел“, каза за АФП Ричард Гайзенбергер, помощник на генералния секретар на Делауеър, твърдейки, че решението трябва да бъде намерено на федерално равнище.

Гайзенбергер подчертава, че самото регистриране на дружествата не се поставя под въпрос. Ударението, допълва той, трябва да се сложи върху контрола, упражняван от финансовите институции.

„Самото регистриране на едно дружество не означава пускане на пари в оборот. Най-добрият начин да се борим с прането на пари в действителност е да се изисква хората, които виждат доларите в обращение, да знаят с кого си имат работа“, настоява Гайзенбергер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.