Турция в позиция „шах и мат“

Турското правителство е подложено на все по-голям натиск, както вътрешен, така и външен, заради използването на турската територия от радикалната сунитска военизирана групировка Ислямска държава (ИД).

Когато през юни бойци от Ислямска държава завзеха северния иракски град Мосул, дипломатите от турското консулство в този град проявиха нерешителност. Джихадистите обкръжиха представителството и заплашиха, че ще го нападнат. Малко след това турците се предадоха – 49 дипломати, работещи в консулството, и членовете на семействата им, сред които и няколко деца, станаха заложници на Ислямска държава.

За да се предотвратят публичните дискусии за заложниците, турското правителство въведе информационна блокада. Сред обществото обаче все пак изтича информация. Според твърденията на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) отвлечените турски граждани са разделени на три групи, за да се затруднят опитите за спасяването им. Правителството на премиера Ахмет Давутоглу изтъква, че знае къде се намират заложниците, но не очаква те да бъдат освободени скоро.

Анкара гледаше на Ислямска държава като на група, която се бори в Сирия срещу президента Башар ал Асад, както и срещу кюрдските борци за автономия, но не я възприемаше особено сериозно, пише журналистът от в. „Ватан“ Рушен Чакър. В рамките на турската подкрепа за противниците на Асад спечелиха групировки като ИД, чиито действия на границата със Сирия турските служби не следяха внимателно.

Ето защо през последните години бойци от Близкия изток, Кавказ, но и от Запада, можеха през Турция да стигнат до Сирия и там да се присъединят към ИД или други ислямистки групи. По същия път в Сирия, където бушува гражданска война, пристигаше и оръжие.

Отговорността за присъединяването на нови бойци към Ислямска държава носи и Западът, казва добре осведомен източник от Анкара за Дойче веле. При 30 милиона туристи годишно турските служби не са в състояние да контролират кой е дошъл на почивка, а кой иска да воюва: бойци от ИД често влизат в Турция напълно легално, с паспорти на страни от Европейския съюз, а после на малки групи се прехвърлят в Сирия. За това говори още в началото на годината валията на окръг Хатай Джелялеттин Лекесиз. Миналата седмица един двайсетгодишен германски гражданин бе задържан при опит да се прехвърли от Турция в Сирия като боец от ИД.

И докато оръжието и войниците пристигат от Турция в Сирия, огромни количества дизелово гориво се пренасят контрабандно в Турция от райони, контролирани от ИД. Турската армия съобщи, че само за две седмици е заловила в пограничните райони над 15 тона тона дизел от Сирия. Медиите посочват, че с тази контрабанда Ислямска държава реализира месечни приходи от 15 милиона долара.

Междувременно турското отношение към Ислямска държава се променя. Една от причините е, че напредването на джихадистите в Ирак вреди значително на турския износ. Наред с това все по-силни стават критиките на западните партньори заради нерешителното отношение на Турция към ИД. При това правителството се опасява, че ИД може да започне терористични нападения и в Турция, коментира неотдавна Синан Юлген, ръководител на истанбулския институт ЕДАМ Център за икономически и външнополитически изследвания .

Затова Анкара засили контрола на 900-километровата граница със Сирия. Юлген добавя, че правителството разшири списъка на хората от чужбина, за които се подозира, че са джихадисти. В началото на годината те бяха около хиляда, а шест месеца по-късно – 5300. За тях бе издадена забрана да влизат в страната.

Специалисти като Юлген препоръчват по-близко сътрудничество на турските и западните тайни служби. Но когато става дума за военни действия срещу ИД, Анкара е в позиция „шах и мат“ заради заложниците, които екстремистите държат в Мосул, пише журналистът Чакър.

Ислямска държава използва заложниците, за да откаже Турция от военни действия. „На Турция са й вързани ръцете“, казва за Дойче веле експертът за Близкия изток Сердар Ердурмаз от университета „Хасан Калионджу“. „Една грешна стъпка на Анкара, и заложниците могат да пострадат.“ След публикуването на видеозаписи, на които екстремисти отсичат глави на журналисти, нито един политик в Анкара не желае да рискува.

С дългата си граница със Сирия и Ирак Турция би могла да играе решаваща роля в международната борба срещу Ислямска държава. Но грижата за живота на заложниците, както и дългогодишното толериране на групи като ИД, пречат на Турция да поеме тази роля. „Управляващите политици в Турция дълго време бяха сигурни, че държат под контрол организации като ИД“, казва за Дойче веле западен дипломат в Турция.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл, който в понеделник (8 септември) разговаря в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, определи Турция като неизбежен партньор в борбата срещу ИД. Хейгъл обаче очевидно не получи от Ердоган конкретни обещания. Според медиите Турция одобрява използването на нейната база Инджирлик, намираща се на стотина километра от сирийската граница, за невъоръжени разузнавателни полети на САЩ над Ирак. Анкара не позволява военни операции от своя територия, пише „Вашингтон пост“. Както подчерта Хейгъл след срещата, САЩ предполагат, че Турция и занапред ще остане доста въздържана в оказването на активна помощ. Всяка страна от алианса срещу ИД има свои лични „ограничения“, каза Хейгъл. „Трябва да уважаваме това.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.