Производителите на лавандула са против европейски разпоредби

Асошиейтед прес

Лавандула. Снимка: Херба уеб

Ароматът на лавандула е пропит с горчивина тази година в Южна Франция, тъй като фермерите, които берат цвета, протестират срещу европейските разпоредби, свързващи растението с химични токсини.

Билбордове с надписи „Лавандулата не е химикал“ изпъстрят полетата, насадени със синьото злато, както в Прованс наричат лавандулата – лавандуловото масло струва над 100 евро килограма. Растението се отглежда от около 1500 производители, предлагайки на 30 000 души заетост на пълно работно време, включително и в обслужването на милиони туристи в Южна Франция, които идват заради живописния пейзаж на лилавеещите полета.

За мнозина Прованс е синоним на лавандулата, както за обикновената, която се използва за парфюми, козметика и аромотерапия, така и за хибридната лавандула, наричана лавандин. Лавандинът е по-евтин и се използва за сапуни, перилни препарати и освежители на въздух.

Производителите на лавандула се страхуват, че правилата на ЕС, които бяха приети миналата година и трябва да влязат в сила до 2018 година, ще застрашат поминъка им. Според регулаторните органи, това че лавандуловото масло може да предизвиква алергии твърдо го регламентира с разпоредбите, отнасящи се за химическите токсини. Това означава, че лавандуловите продукти трябва да бъдат с етикети с дебели, черни и червени предупредителни надписи от рода на „Може да бъде смъртоносно, ако бъде погълнато или вдишано“.

Производителите посочват, че правилата са твърде крайни. Те отбелязват, че алергиите от лавандулово масло обикновено предизвикват само обриви, а освен това разпоредбите излизат прекалено скъпо на дребните фермери.

Производителите на лавандула сега се борят за оцеляване, посочи Франсис Видал, почетен президент на APAL, организацията на производителите на лавандулово масло. Освен билбордовете групата е организирала онлайн петиция, подписана от над 15 000 души.

„Последиците от тази разпоредба, в краткосрочна перспектива, ще бъде съсипване на нашите насаждения и изчезване на лавандулата от Прованс,“ пише APAL в писмо до президента Франсоа Оланд и други политици.

Защитниците на лавандулопроизводителите посочват, че лавандуловото масло е било използвано като антисептик до началото на 20-ти век и дори днес е възхвалявано за лековитите и успокоителни свойства, които притежава. „Лавандулата е използвана хиляди години,“ посочи Видал.

„Никога не сме чули за сериозни проблеми. Напротив, чували сме, че лавандуловото масло е помогнало за спасяването на десетки хиляди човешки живота,“ допълни той.

Дори Европейската комисия признава, че всяка субстанция, чието съдържание зависи от количеството слънце, което получава и вида почва, от която произхожда, е трудно да бъде определена като химичен продукт.

„Натуралните субстанции, чийто състав е променлива величина, изискват повече усилия и познания, за да бъдат внесени в регистъра, в сравнение с „класическите“ промишлени химикали. Други продукти, при които също има естествени изменения, като виното например, не са обхванати от директивата за химикалите, а се регламентират от съответстващи правила за безопасност на храната и санитарни разпоредби,“ посочва Еврокомисията в документ, предоставен на АП.

Представителите на ЕС се срещнаха с производителите на лавандула през април и сега търсят начини да помогнат на фермерите да се съобразят със закона. Тази есен ще бъдат направени предложения, според документа на Комисията. Производителите са на мнение, че лавандулата просто трябва да премине в друга категория при селскостопанските продукти.

Френските производители нямат нищо против да бъде споменаван евентуалният риск от алергия върху продуктите им, посочи Видал, но са твърдо против зловещите етикети, които могат да се видят върху химикалите, използвани в промишлените процеси като солната киселина и препаратите за почистване.

„Има риск да бъдат свързвани с химикалите и може да доведе до объркване на потребителите,“ посочи Емили Самора, която отговаря за връзките с обществеността в PPAM (латински букви), съюза на производителите на етеричномаслените растения и растенията с приложение в медицината.

Освен това самите производители ще отговарят за осъществяването на химическия анализ. Много от тях са дребни фермери, които не могат да си позволят скъпата процедура, посочи Видал.

Производителите на лавандула бяха подкрепени от Реймон Шайен, французина, който е помогнал за създаването на ароматите на Opium, Anais Anais и Parfum d’Hermes.

Тази нова директива ще обрече на смърт насаждения от лавандула, хибридна лавандула и салвия в Югоизточна Франция, селското стопанство на сухите планини, пише Шайен в изявление, подкрепящо производителите на лавандула. „Това ще свие допълнително палитра на парфюмите, ограничавайки техния творчески заряд,“ посочва той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.