Първанов, Златеви и Борисов… Откъде започва всичко

Продължение. Виж „Как Борисов стана телохранител и доверен човек на Живкови

2011 г. Премиерът Борисов открива голф игрището в Правец на фамилия Златеви, заедно с Васил Златев, довереният човек на Тодор Живков. Същата сутрин Борисов е бил на конгрес на репресираните от комунизма. Снимка: от видео

Първанов, Валентин Златев и Борисов – президентът, олигархът и тяхното протеже… В такава конфигурация са ги подреждали в миналото, но протежето наля мускули и излезе от гнездото, в което го отглеждаха. Тази тройка е дала достатъчно основания за конспиративните теории кой и как издигна Борисов начело на държавата.
Доколко във всичко това има истина?
Най-напред двамата – Борисов и Валентин Златев – дават основания да се мисли, че се познават доста преди фирмата „Ипон” да поеме охраната на „Лукойл” към 2000 г. Борисов, вече като премиер, казва, че двамата се познават от 20 години, а Златев, на една пресконференция след отнемането на лиценза за склад на „Лукойл”, каза, че са приятели от 30 години. Това означава, че Борисов и Златев се познават от времето между 1980 и 1990 г. Как? Откъде? Двамата не казват нищо по въпроса.
Но със сигурност между тях може да се говори за приятелството по-късно – след като Борисов става телохранител на Живков. Двамата неведнъж ходят заедно до Правец. Днес, както казват местните, това е частен град на фамилия Златеви. Семейството притежава почти всичко наоколо. Бащата Васил Златев е станал председател на общинския съвет на Правец (това означава кмет по тогавашната терминология) през 1968 г. и остава на този пост до падането на Живков. Несъмнен негов приближен. За него казват, че влизал при Живков когато си поиска – това е изключително право за онова време. Тодор Живков издига много свои земляци в йерархията на държавата като министри, членове на Политбюро. Но Златев за всичките тия години си е все кмет на Правец. Нещо като резервния коз в ръкава, който ще се използва за други цели във важен момент.
Над Правец вали златен дъжд от националния бюджет по време на 33-годишното управление на Живков.

Борисов и Златев в кръчма. Снимка: неизвестен автор от Фейсбук

Някогашното село става град, с една каменна главна улица и площад, каквито няма и в далеч по-големи градове. Привилегията засяга и съседния Ботевград. Там е разположено компютърното производство на България, първият български компютър (копие на първия „Макинтош”), се казва „Правец”. Тук произвеждат и първите електронни часовници с вносни чипове, които народът на шега нарича „Тейко” – комбинация от Тато и „Сейко”. Има и химическо производство, фабрики и т. н. Шефът на фабриката за тапети в Ботевград Петко Данчев, приближен и роднина на Тодор Живков, е известен сред местните като Петко Тапета. В духа на земляческата си кадрова политика Живков го прави министър на химическата промишленост в края на 80-те години.

Златният Правец и златният Златев

Златев баща обаче не остава неизкушен от златния дъжд върху Правец при комунизма. През 1990 г. срещу него започва разследване и е осъден за злоупотреби за по няколко хиляди лева, извършени през 80-те години. И после изчезва от общественото внимание. И изведнъж преди няколко години попадна в топ 5 в класацията на най-богатите българи, направена от вестник „Пари”. Класацията е съвсем сериозна, изчислявана по активите на притежаваните фирми и имотите. Така след Цоло Вутов („Геотехмин”), Митко Събев „Петрол холдинг”, тимаджиите Иво Каменов и Марин Митев („Химимпорт” и др.), на пето място сред най-богатите се нарежда и Васил Златев, като собственик на „Агрохолд“ с 286.7 млн. лв. В холдинга влизат няколко фирми, хотели и др.

Тодор Живков на гости в дома на свой другар в Правец. Домакинът е вляво на масата, до Живков е кметът на Правец и младият Борисов. Вляво до Живков извън кадъра са Златев баща и Златев син (виж ги на другата снимка по-долу). Снимка: от мемоарната книга на Христо Христов – Референта

Холдинга го свързват повече със сина Валентин Златев, макар той да има нищожен акционерен дял в „Агрохолд”, а бащата смятат само за фасада. Но как толкова бързо направени пари? Заплатата и годишните премии на Валентин Златев не стигат да се създаде такъв бизнес, чак холдинг. Като стар кадър от социализма бащата едва ли е постигнал сам този успех в бизнеса. За пример може да послужи производството и дистрибуцията на „Пепси Кола” в България, която години наред е била в ръцете на Златеви чрез тяхната фирма „Агрима”. Докато в повече страни по света „Пепси кола”, отнесена към лидера „Кока кола”, представлява 30 към 70 процента като продажби, а в някои страни е достигала дори до 50 на 50, в България марката почти я няма. Пазарният дял, отнесен към този на „Кока Кола” е незначителен. Очевидно „бранд мениждмънтът”, рекламата и модерният пазар не са по силите на хора като Златеви. Но да придобиват имоти от държавата и да търгуват с петрол от монополно положение им е лесно и успяват добре.

Гербът на Правец, измислен от Златев баща по времето, когато е бил кмет на града, съдържа цитат от Живков и родната му къща.

Има конспиративна хипотеза дали Златев баща не е пазител на богатството на Живков, той да му е предоставил за управление някакви „заделени” милиони.
По времето на соца Златев баща остава сравнително незабелязан, като доверен човек на Живков. Тато често посещава родния си дом. Златев измисля герб на Правец – къщата на тодор Живков и цитат от него (виж илюстрацията).
След като Живков е изхвърлен от властта, той пак ходи на гости в Правец. В мемоарите си един друг жител на Правец, дългогодишен шеф на ловната резиденция Кормисош, е публикувал снимки на Златеви баща и син, които са му на гости, заедно с Тодор Живков. На масата с тях е и младият Борисов. Като случайност или изключение са поканили и бодигарда? Старо партийно величие като Живков като правило държи настрана шофьорите и охранителите. Тук го е пуснал сред близките.

Аникомунист предиобед, комунист следобед…

По теория на конспирацията или не, но семейство Златеви е близко на Живков и това е достатъчно. Борисов се е срещал много пъти с тях.

На същата маса се виджат Златеви Баща и син (вдясно), Борисов е извън кадъра вляво. Снимка: от мемоарната книга на Христо Христов – Референта

Само няколко дни, след като става главен секретар на МВР през септември 2001 г., Борисов се появява на откриването на паметника на Живков в Правец. Това става за 90-годишнината от рождението му. Фотоапаратът е запечатал Борисов как гледа с недоверие към фотографа иззад тогавашния лидер на БСП и бъдещ президент Първанов, сякаш се чуди дали тази снимка няма да го компрометира, току що назначен на важен държавен пост, в дясноцентристко правителство (виж снимката в предишна част).
Десет години по-късно, през май 2011 г., Борисов, вече като премиер, изпада в смешно положение заради близостта си с фамилия Златеви. Сутринта като министър председател е гост на конгреса на Съюза на репресираните от комунистическия режим. От трибуната на конгреса казва, че няма да им се даде на комунистите. Дори казва: „Децата на тези същите доскоро, ако не бяхме ние да ги свалим, управляваха!” и призовава да сме … безпощадни!
Същия ден следобед, същият министър председател, отива на откриването на голф клуба в Правец, собственост на комунистическата фамилия Златеви… И, както може да се очаква, прерязва лентата, заедно с бащата Златев и с някакъв поканен международен шеф от голфа. Голф игрището на Златеви по официална информация струва около 60 млн. евро, а Борисов, в духа на демагогията, казва, че то щяло да открие много работни места.

Тройка на лов

Президентът Първанов също е близък със Златев. За два мандата президент той непрекъснато се заиграва с т. нар. олигарси. В един или друг момент приближени около него са били банкерът Кюлев, Васил Божков, Валентин Златев, Георги Гергов. Има и други приближени по-дребни милионери като Людмил Стойков и Марио Николов (вторият беше осъден на 10 години за присвояване от фондовете по САПАРД). Когато друг олигарх – Христо Ковачки – започна през 2007 г. да прави партия (ЛИДЕР), със съдействието на Доган, веднага се усети, че се заиграва и с президента. Непрекъснато Първанов се опитва да се прави на партиен строител, да съставя коалиции, формации, правителства и т. н. Малко преди да изтече мандатът му, направи движение АБВ, което по-същество беше квазипартия и сега вече се явява на избори като партия.

Борисов, Първанов и Златев на благотворителен баскетболен мач в Бургас. Снимка: 7 дни спорт

Златев е свързал президента с Борисов. И като главен секретар на МВР, Борисов се е срещал с президента. Но отношенията надхвърлят служебните. Тримата са забелязвани заедно на лов, дори в района на Правец и Етрополе. Тук трябва да се отвори една скоба. Край Етрополе има две ловни стопанства и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Преди да стане депутат той е просто бизнесмен, най-големия дистрибутор на цигари в България, занимава се и със земеделие на едро, приятел с Христо Стоичков, често попадат в обща компания с Борисов. Ловното му стопанство е пълно с развъждан дивеч, като резервата Серенгети. Димитров се прочува и с международен скандал заради лова през 2006 г. Купува от австрийски парк питомен елен, хранен с хормони и др., с огромни рога, и го пуска в стопанството си на известен германски благородник (барон Еберхард фон Геминген-Хорнберг) да го гръмне. Германецът плаща 63 000 евро за трофея. Рогата му са световен рекорд, но когато се появяват на снимки в западни ловни списания, от Австрия ги разпознават и световният рекорд е отнет. Реномето на ловния туризъм в България пострада. Та в това ловно стопанство са ходили Златев, Първанов и Борисов. Също и в правешкото, което пък е на Златеви.

Кметът Борисов и президентът Първанов на мач. Снимка: Ани Петрова

Емил Димитров е също така братовчед на ген. Димитър Димитров, вече бивш шеф на Националната служба за охрана и приближен на Първанов. Както казваше един бивш премиер – Иван Костов – в България всички сме братовчеди. Накъдето и да се обърнеш, ще попаднеш на роднини или роднина на роднината.
Между Първанов и Борисов се създават някои връзки, които в крайна сметка неминуемо водят към политиката. Двамата с Борисов, по времето, когато е бил кмет, са в отлични отношения. Виждани са заедно на разни рождени дни и др. празненства да се усамотяват и да водят дълги разговори. А насаме и на лов какви планове са чертали – само те си знаят.
Неминуемо Първанов се е опитал да омотае по някакъв начин в общи политическите проекти набиращия медийна популярност главен секретар на МВР, а по-късно избран с лекота за кмет на София. Дори идеята Борисов да влезе в политиката може да е дошла точно от Първанов. Най-малкото го е подсетил, че има потенциал за партиен лидер.
Очевидно в някакъв момент Борисов се е почувствал достатъчно силен да си прави партия сам, без да се ангажира с Първанов.

Кметът Борисов, президентът Първанов и вътрешният министър Румен Петков на мач. Снимка: Ани Петрова

Вероятно Борисов отначало е поел някакви ангажименти пред Първанов, но очевидно после му е обърнал гръб, като е разбрал, че може и без „да дели” с него каквото и да е. Но взаимните симпатии остават, и досега партията АБВ на Първанов се смята за потенциален партньор на Бойко Борисов, ако влезе в парламента. Не са случйни комплименти от страна на Борисов, че „Калфин е класа” (любим негов израз, така се е изразявал и за Цветелина Бориславова).

Руските енергийни проекти

Зад публичните ритници, които Борисов и Първанов в някакви моменти са си отправяли пред публиката, се крият по-близки отношения, отколкото изглежда. И това личи по руските енергийни проекти. За тяхната история и как Борисов лавира между далаверата, Русия и САЩ може да се приказва дълго.
Около тях Борисов завъртя сложни игри. Отначало ги замрази. После подписа за ускорено изграждане на газопровода, и започна активно да лобира за АЕЦ Белене, стигайки до абсурдни изказвания, че ако не я построим, токът ще поскъпне 18 пъти. В един момент Борисов стана главен защитник на руските проекти (като се изключи петролопроводът, който беше спрян). Борисов надмина дори президента Първанов в усилията си да прокара проекти, които със сигурност са в интерес на Русия, а доколко са в интерес на България има спорове, които скоро няма да приключат.
След това, явно под натиск на Запада, Борисов спря строителството на АЕЦ „Белене” (и добре направи, трябва да му се признае). Но сега, при натиска да се спре „Южен поток”, Борисов без смущение заяви, че ще го строи „по европейските правила”.

Всъщност, трудно е да се правят каквито и да е заключения за взаимоотношенията на Борисов в политиката. Днес той говори едно, утре друго.
Жаждата му да стане отново премиер се вижда от всяко негово изказване. Иска отново да запее любимата си песен: „Направих магистрали и стадиони”. „Давам ви Ломско шосе” – каза той в своя стил, като откриваше неголям участък от булевард в София.
Така неусетно излезе виц „Тодор Живков е построил две Българии, а Бойко Борисов – три”.
Щом излизат вицове, значи положението вече отново е като при Тодор Живков.

В материала са използвани и части от книгата „В сянката на Борисов“ (E-press, С. 2011 г.) от същия автор.

(Очаквайте – Къде и как Борисов е газил закона като бодигард, и като премиер)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.