Румънският лов за Джеймс Бонд – още една атака срещу службите

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

От близо 24 часа почти всичко живо в телевизиите, във Фейсбук, в сайтовете търси Джеймс Бонд. Кой ли е офицерът под прикритие, кандидатирал се за президентските избори, за когото говори Траян Бъсеску? Да е (Виктор) Понта? Да е (Клаус) Йоханис? Да е (Калин Попеску) Таричану?

Аз дори не вярвам, че ще научим истината. Траян Бъсеску вече си осигури една вратичка за бягство, за да не направи това разкритие: необходимо е съдебно решение, защото в противен случай службите нямат право да деконспирират офицер.

Трудно ми е да разбера кой, с какво процесуално качество, на какви законови основания може да получи подобно решение и то в такъв кратък срок. А ако няма решение, няма да научим и истината.

Но това дори не е нужно. Траян Бъсеску хвърли един мощен фишек със 100-процентови шансове да заслепи всички. Всеки лагер има своя офицер под прикритие, пресата предъвква темата с всички кътници, а това, което заслужава да бъде обсъждано, не се обсъжда. По-добре да зашеметим народа с филми за шпионаж.

Траян Бъсеску също така беше достатъчно неясен, за да остави място за всякакви подозрения.

На първо място, говорим за румънските тайни служби или за чужди? Защото във втория случай би ставало дума за шпионаж, което е съвсем друго нещо и би трябвало веднага да се прекрати, а не да се ползва като електорален боздуган. Така че предполагам, че става въпрос за румънските служби.

И после, говорим за офицер под прикритие на тайните служби преди 89-та година или след 89-та година? Разликата е съществена. Защото едно е да си бил офицер на политическата полиция и съвсем друго е да си офицер под прикритие на тайните служби на една демократична държава, членка на НАТО.

Разбира се, двойното командване, за което споменава Траян Бъсеску, ще бъде съществен проблем, поне морален. Но той се появява само ако офицерът е все още действащ. И ако е действащ, трябва да е вербуван съвсем наскоро, защото всички потенциални „офицери под прикритие“ са заемали или заемат, назначени именно от Бъсеску, длъжности с максимална важност в румънската държава. Премиерите или министрите също са несъвместими с двойното командване. Така че, мисля, че при тези назначения двойното командване би се сторило неприемливо и на Траян Бъсеску.

Или не му се е сторило? Защо да не си помислим, че двойното командване е тъкмо елемент за шантаж? Нима ни казва Траян Бъсеску, че службите имат действащи офицери, внедрени на най-високо ниво в румънската политика? Че е знаел това и го е толерирал, докато дойде време да го използва с предизборна цел? Внушава, че службите контролират решенията в държавата? В такъв случай се самообвинява.

Що се отнася до г-н Йоханис, вярно е, че досега не е бил на подобен пост, но Траян Бъсеску го очакваше с отворени обятия в креслото на вътрешния министър тъкмо тази зима. Мисля си, че ако и тогава е бил под двойно командване, нямаше да го очаква в екипа. Или е преоценил и тази несъвместимост?

А ако става дума за бивш офицер под прикритие, аз лично, макар да знам, че ще предизвикам възмущение, не виждам нищо инкриминиращо в този факт. Не виждам защо да е престъпно в даден момент да служиш на страната си като офицер на една легитимна институция преди да стигнеш до позиция във властта, която да повдигне въпроса за двойното командване.

И тук стигаме до страната, която смятам за най-грозна, във фишека на Траян Бъсеску. Хвърляйки го, президентът разчита вероятно на рефлексите в манталитета на румънския народ, все още белязан от травмата на чаушесковата Секуритате. За много румънци „офицер от тайните служби“ все още означава офицер от Секуритате.

Експлоатирайки този манталитет, Траян Бъсеску, според мен, хвърля отново опасна светлина върху румънските служби и върху едни хора, които вършат много трудна и опасна работа. В доказването на почти всички актове на корупция, на организирана престъпност, тези хора имат огромни заслуги.

Що се отнася до деконспирирането, не се съмнявам, че Траян Бъсеску знае какъв абсурд казва. Видели ли сте някой бивш офицер под прикритие, който да напише това в CV-то си, преди да минат страшно много години от излизането му от системата? Това не може да стане, защото се нарушават всички правила на тази толкова чувствителна сфера.

Не искам да бъда разбрана погрешно. Не твърдя, че офицерите са някакви икони и че румънските служби са непогрешими. Тогава, когато законовата рамка е нарушена, санкцията трябва да бъде изключително сурова. Това, което смятам, е, че използването на това качество като обвинение само по себе си е огромна грешка, която вреди на едни институции и на едни важни за националната сигурност на Румъния хора.

Има и още нещо. Разбирам, че в качеството си на президент на Румъния, на шеф на Върховния съвет за национална отбрана, Траян Бъсеску има достъп до най-поверителните информации, включително до имената на офицерите под прикритие. Но също така е длъжен да пази съвестно конфиденциалността на тези информации. Да стигнеш дотам да ги ползваш като електорални оръжия е още един удар върху отношенията между политиката и службите.

Очаквам деня, в който румънските политици ще разберат, че тайните служби трябва да бъдат държани колкото се може по-далече от скандали и подозрения и ще спрат да ги дърпат системно в предизборните представления. Това ще бъде важно доказателство за зрялост и отговорност.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.