Централната банка – предизвикателство за независима Шотландия

Ройтерс

Шотландските националисти може би ще трябва да добавят създаване на централна банка и валута към плана си за изграждане на нова страна, ако идната седмица спечелят референдума за независимост.

План „А“ на Шотландската национална партия на Алекс Салмънд отдавна е за независима Шотландия, която да споделя Bank of England с това, което остане от Великобритания, както и британската лира като съвместна валута.

Трите големи политически партии на Великобритания обаче твърдят, че не блъфират, когато изключват възможността за подобен валутен съюз.

Какви пари ще използва независима Шотландия е най-големият спорен въпрос преди вота на 18 септември, който според допитванията до общественото мнение има твърде голяма вероятност да доведе до отделяне.

Освен ако британските лидери не направят обратен завой и не се съгласят на валутен съюз след гласуването, Шотландия ще бъде изправена пред избора или едностранно да въведе британската лира, или да създаде валута, управлявана от нейна собствена централна банка.

Да се поеме по втория път е твърде късно, според някои икономисти. Страната, която може да се похвали с добив на петрол, ще трябва да се бори за натрупване на достатъчно валутни резерви въпреки надеждите на Салмънд за създаване на суверенен фонд по примера на Норвегия.

Използването на британската лира без споразумение с останалата част от Великобритания ще повдигне големи въпроси за способността на Шотландия да подкрепя банките си и да управлява икономиката си.

Бивш високопоставен представител на Европейския съюз предупреди миналата седмица, че това ще унищожи и шансовете на Великобритания за присъединяване към Европейския съюз – нещо, което има централна място в плана за независимост на Салмънд.

Оли Рен, който бе еврокомисар по паричната политика до юли, каза, че Шотландия ще трябва да се ангажира да се присъедини към еврозоната като условие за включване в ЕС. Според него страната няма да може да направи това, ако няма собствени парични власти. Салмънд пък заяви, че независима Шотландия няма да се присъедини към еврозоната.

Британското правителство използва думите на Рен, за да поднови атаките си срещу предложенията на националистите.  Мнението на Рен обаче бива оспорвано. Андрю Хюс Халет от Шотландския управляващ съвет от икономически съветници твърди, че Шотландия може да създаде собствена централна банка, натоварена с елементарни функции, която да прехвърля на Bank of England дейности, дори ако няма валутен съюз.

„Трябва да имате атрибутите на централна банка на място, за да можете да подадете сигнал, че можете да влезете в еврозоната, ако трябва да се избира“, отбелязва Хюс Халет, който преподава икономика в университета „Джордж Мейсън“ в САЩ и университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия. „Няма обаче изискване да влезете в еврозоната“, подчертава той.

Експертът посочва примера на Швеция, която е член на ЕС, но от нея досега не е било изисквано да поеме ангажимент за присъединяване към еврозоната. Може би един ден подобни аргументи ще бъдат изложени пред Съда на Европейския съюз и вероятно ще срещнат опозиция в Съюза не на последно място от Испания. Мадрид се опасява, че едно гладко приемане на Шотландия ще насърчи каталонските националисти.

Нова страна, нова валута?

По-простият вариант според много икономисти е да се създаде нова шотландска валута с нова централна банка, като на новата страна се даде свободата да следва собствена политика.

Задачата за създаване на централна банка сама по себе си не е голям проблем. Правителството в Единбург вече предложи създаване на Шотландски паричен институт, който да надзирава банковия сектор и да събира данни. Институции като Международния валутен фонд (МВФ) биха могли да помогнат. Хърватия и Словакия, които са родени след отделяне от по-големи страни, безпроблемно създадоха собствени централни банки.

Вим Бунстра, главен икономист на холандската банка Rabobank, посочва, че Шотландия, с дългата си история на водещи икономисти, няма да има проблем да намери правилните хора.

„От техническа гледна точка, ако има преходен период от две години, разбира се, че може да се създаде централна банка“, казва Бунстра, който е преподавател по парични и банкови въпроси в Свободния университет в Амстердам.

Ако Шотландия избере да пусне собствена валута, най-вероятната опция би била да я обвърже с британската лира.

Джеймс Мирлийс, нобелов лауреат за икономика, който съветва шотландското правителство, предпочита официален британско-шотландски валутен съюз. Той отбелязва, че Шотландия може да последва примера на Хонконг, който обвърза долара си със щатския долар.

Според него Шотландия също така ще може да вземе кредит за натрупване на валутните резерви за подкрепа на новата валута. Лондон обаче предупреждава, че лихвите по кредитирането могат да бъдат по-високи, особено ако Шотландия не плаща дела си от общия дълг на Великобритания като реакция на отказа на Лондон да й позволи да сподели британската лира.

Роналд Макдоналд, професор по икономика в университета в Глазгоу, посочва, че натрупването на резерви може да е по-проблемно. Това ще повдигне въпроси за обещанията на шотландските националисти за държавните разходи.

Скандинавски страни с подобни размери имат по 40 милиарда британски лири резерви, докато делът на Шотландия в резервите на Великобритания ще бъде около 6 милиарда британски лири, писа той във в. „Файненшъл таймс“. „За да се генерират достатъчно резерви, ще бъде нужна програма за икономии“, посочва икономистът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.