Агент на ЦРУ, агент на КГБ или простотия в НСО?

Защо Румен Петков е първият министър, който не се охранява от НСО, а от хора на МВР? Николай Марков, бившият офицер от службата за охрана, хвърля малко светлина върху този въпрос в пространно интервю за e-vestnik (четете утре).

Николай Марков. Снимки: e-vestnik

Агент на ЦРУ, агент на КГБ – това са двете версии, които се разпространяват за уволнения от НСО Марков, който изправи на нокти службата, военна прокуратура и самия президент Първанов с изнесените от него факти.
Версиите, че Николай Марков е агент на чужди служби, се опитват да обяснят предизвикания от него обществен скандал. Той беше наречен в някои вестници „гардът камикадзе“. Клюки в НСО свързват действията му дори с посещението на Буш в България, малко след което Николай Марков отправи обвиненията си.
Основният шум, който се вдигна в медиите, беше по повод неговите твърдения, че НСО събира информация за охраняваните политици. Внушенията бяха, че тази информация се дава на президента Първанов. Това веднага беше подето от опозицията и ДСБ поиска специална парламентарна комисия да разследва случая.
В действителност изнесените от Марков факти разкриват много по-скандални неща в НСО, които бяха отминати без отговор.
Марков постави въпроса, че в чин генерал са произведени от президента хора без военно или офицерско образование, а с учителско. В службата има офицери със средно образование и фалшиви дипломи за висше образование. Хора с диплома от ВИФ и със специалност учител по физическо възпитание са зам.-началници на службата и взимат решения по военни закони, за които са некомпетентни. В службата работят пенсионери от тодорживковото УБО (управлението за безопасност и охрана).
Шефове от НСО са дискредитирани, че имат връзки с организираната престъпност и групировки със съмнителен бизнес. Самият сегашен шеф на службата е работил като охрана и е обучавал охраната на Маргините.
Служители на НСО в нетрезво състояние са потрошили множество скъпи коли, а това е прикрито и оставено без разследване.
Повечето от тези въпроси Марков е отправил в свой доклад до президента. След медийния шум президентът Първанов направи безпрецедентна среща в президентството с шефовете на НСО, на която беше извикан и Марков.
Неотдавна военна прокуратура след извършена проверка опроверга твърденията, че НСО събира информация за охраняваните лица. Прокуратурата е установила, че събираната информация е регламентирана по правилниците на службата и Закона за въоръжените сили и засяга само мероприятията, които гарантират сигурността на пазените от НСО лица.
На 13 юли Софийската военно-окръжна прокуратура повдига 2 обвинения срещу Марков – за отказ да изпълни заповед на началник и за обида на началник от страна на подчинен. Тогава Николай Марков обяснява, че е получил заповед да прави лицеви опори от заместник-директора на НСО Стоян Томчев. Така не изпълнил заповед на началника си, за което може да получи до 5 години затвор.
Четете утре разказа на Марков за абсурдите в НСО.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.