Гърция – на стендбай

Гърция е нервна и в застой. Европа също е нервна, но в движение.

Франция е разтърсена: президентът Франсоа Оланд се опитва да отклони вниманието от неприятната ситуация у дома (също така след личните и вредящи му разкрития за неговата бурна връзка с бившата първа дама Валери Трирвильор в нейната неотдавна излязла книга) с френско участие в разкъсваната от конфликт Сирия.

В Италия премиерът Матео Ренци също се държи нервно, като се опитва да разхлаби примката на фискалната дисциплина, докато опитва да се справи с прииждащите вълни от нелегални имигранти.

И двамата лидери възлагат надеждите си на извънредната среща на върха на ЕС на 7 октомври, която ще бъде посветена на растежа и заетостта. И двамата очакват някаква подкрепа в промяна на паричната политика на Европейската централна банка при Марио Драги.

Нервността отстъпва на безпокойство, когато се обърнем към геополитическата сфера. След разделянето в Украйна и вредите, нанесени на отношенията между Европа и Русия, ЕС е притаил дъх в очакване на референдума за шотландската независимост. Едно одобрение може да промени Обединеното кралство, но също и да подпали сепаратистки движения в континента.

Нервността на големите европейски правителства естествено вреди на Атина, тъй като гръцкият проблем се сваля от дневния ред на ЕС. Междувременно се очаква Германия да установи ново равновесие на силите с Франция, Италия и ЕЦБ, и разбира се – Русия и САЩ.

Всичко това означава, че е още по-малко вероятно да бъде в настроение за компромиси що се отнася до Гърция. Едно е да очакваш известно разхлабване на германската икономическа ортодоксалност по отношение на Франция и Италия, но съвсем друго е да очакваш Берлин да предложи отстъпки на малка и по общо мнение прегрешила нация като Гърция.

Вероятно е гръцкият проблем да остане нерешен, без смислена адаптация на спасителната програма. Ще бъде третиран като гръцки проблем, а не като европейски такъв. Дори следващата оценка на тройката в края на септември ще се проведе в сянката на срещата на високо равнище в Италия на 7 октомври.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.