Санкциите замразяват големи петролни проекти в Русия

Ройтерс

Руската експедиция „Арктика-2007” значително повиши интереса към оползотворяване на ресурсите от арктическия регион, а все повече страни изразяват претенции към запасите от петрол и газ под Северния ледовит океан. Снимка: мвк.ру

Новите санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС, ще доведат до внезапно спиране на проучванията на огромните руски залежи в Арктика и на шистов петрол, както и ще усложнят финансиране на текущи руски проекти от Каспийско море до Ирак и Гана.

В петък САЩ наложиха санкции на Газпром, Газпром нефт, Лукойл, Сургутнефтегаз и Роснефт, забранявайки на западни компании да подпомагат техните дейности по проучване или производство в дълбоки води, арктически офшорни или шистови проекти.

Новите мерки, целящи да окажат допълнителен натиск върху президента Владимир Путин заради действията на Русия в Украйна, значително разширяват предишните санкции, които забраняваха само износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия.

Проектите, които сега са застрашени, включват революционна сондажна програма на американския гигант Exxon Mobil в руската Арктика, започната през август като част от смесено предприятие с петролния първенец на Кремъл Роснефт.

Сега този и десетки други проекти, които Роснефт и Газпром нефт договориха с Exxon, англо-холандската Royal Dutch Shell, норвежката Statoil и италианската ENI, ще трябва да бъдат замразени.

„Прекъсването на източниците на технологии, стоки и услуги от САЩ и ЕС за тези проекти прави невъзможно или най-малкото изключително трудно продължаването на тези проекти (…) Другаде няма готови заместители“, заяви на брифинг в петък високопоставен представител на американското правителство.

Компаниите ще имат 14 дни да закрият дейностите. „Няма договорна неприкосновеност“, каза представителят.

Русия, вторият по големина износител на петрол в света, разчита на Арктика и трудно извлекаемите залежи на шистов петрол, за да поддържа производство от около 10,5 милиона барела дневно на фона на намаляващия добив в западносибирските находища.

Валерий Нестеров от руската държавна банка Сбербанк, която също бе санкционирана от ЕС и САЩ, прогнозира сериозни усложнения.

„Наистина тревожни са санкции върху трудно достъпния петрол. Руските компании не са инвестирали достатъчно в проучване и технологии. Те бяха силно зависими от западните технологии и сега просто е твърде късно“, коментира той.

ПО-ГОЛЕМИ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ

Ключови сред руските трудно достъпни петролни залежи са формациите „Баженов“, разположени под съществуващите „зрели“ западносибирски находища. Те се оценяват на един трилион барела петрол – четири пъти над резервите на Саудитска Арабия.

Роснефт и Газпром нефт работят над „Баженов“ с Exxon и Shell. „Когато научихме за първите санкции, решихме да ускорим работата на всички фронтове, за да сведем до минимум щетите за компанията“, разказва източник от Роснефт.

Шефът на Роснефт Игор Сечин, близък на Путин, заяви по-рано този месец, че компанията е одобрила програма за подмяна на всички западни технологии в средносрочен план.

Говорителят Михаил Леонтиев обяви, че адвокатите на Роснефт проучват санкциите и техните последици за съвместните сондажи в Арктика с Exxon.

Роснефт има общо 44 офшорни находища в Арктика и Черно море със залежи, оценявани на 300 милиарда барела. Групата планираше да ги разработва с Exxon, ENI и Statoil.

Източник от Лукойл отбеляза, че новите санкции са шок. „Ние наистина не очаквахме да попаднем в списъка със санкции“, призна източник на Лукойл, най-голямата частна петролна компания в Русия.

НИКАКЪВ КРЕДИТ

Лукойл е най-активната руска компания в чужбина и активите й варират от дълбоководни проекти край Гана до плитководни дейности в Каспийско море и огромни операции на сушата в Ирак. Планирани бяха сондажи за трудно достъпен петрол в Сибир с френския петролен гигант Total.

Представители на американската администрация уточниха в петък, че новите мерки са така замислени, че да не засегнат конвенционалното производство или чуждестранни проекти на руски компании.

„Дейността на Лукойл в САЩ, като например техните бензиностанции, не би следвало да са засегнати“, каза високопоставен представител от САЩ.

Банкерите и търговците, работещи с Лукойл, заявиха обаче, че санкциите допълнително ще усложнят възможностите на компанията да набира средства, включително за чуждестранните си проекти като дълбоководна Гана.

Лукойл бе последната руска петролна компания, взела голям заем от Запада – 1,5 милиарда долара, включващи пари от американски банки, но от юли, когато западните санкции бяха разширени, кредитирането на руски енергийни компании изцяло спря.

„Щом влезете в списъка със санкции, кредитирането става почти невъзможно“, коментира старши търговец на петрол в западна търговска къща, който работи с руски компании.

В петък американските правителствени представители заявиха също, че новите санкции ще ударят още повече руската икономика, която е на ръба на рецесия и е изправена пред отслабване на рублата с 13% и изтичане на капитали за 100 милиарда долара досега тази година.

Ако енергийните компании се обърнат към централната банка за финансиране, това само ще намали държавните ресурси, казаха американците.

Виталий Крюков, директор на руския мозъчен тръст Small Letters, посочи, че Русия – с валутни резерви от 460 милиарда долара – има достатъчно вътрешни ресурси, за да устои максимум две години на сегашните санкции.

„Тогава Русия ще трябва да отиде в Азия за финансиране, но Бог знае каква ще бъде цената на взимането на заеми там. Азиатските кредитори бързо ще вдигнат лихвите“, прогнозира Крюков.

БТА

*Съавтори: Катя Голубкова и Владимир Солдаткин

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.