Кафка на Черно море

За никого не е изненада, че първите избори в Крим, след като Русия анексира полуострова през пролетта, бяха спечелени от „Единна Русия“, партията на Владимир Путин. Официалните резултати показват стабилна избирателна активност от 60 процента, макар че тя скочи учудващо бързо от 45 процента два часа преди затварянето на изборните секции (на вота нямаше чуждестранни наблюдатели).

В дните преди изборите полуостровът бе доминиран от посткомунистическа носталгия, облепен с агитационни плакати на Комунистическата партия за социална справедливост, със снимки на Леонид Брежнев, покойния съветски лидер,обявяващ подкрепата си за „народно щастие“. Кой да предполага, че като младеж Брежнев, известен с гъстите си и рошави вежди, е копирал стила на обличане на Марчело Мастрояни във филма „Ла долче вита“?

Ежедневният живот в Крим обаче е далеч от идеята за „долче вита“ (сладък живот). Регионът още зависи от Украйна за доставките на основни продукти и услуги, които бяха прекъснати заради боевете в Източна Украйна. Каналът, който преди донасяше вода от р. Днепър, пресъхна. 80 на сто от електричеството в Крим идва от Украйна, която ограничи електроснабдяването, защото се бори със собствени енергийни несгоди, в частност спирането на руския газ.

Повечето хранителни и почти всички бакалски стоки също са от Украйна, цените се повишиха, откакто местната валута премина от гривня към рубла на 1 юни. Цената на водката скочи тройно. Пенсиите, заплатите на лекарите и чиновниците се повишиха, но на други покупателната способност спадна.

Може би най-тревожното в този черноморски курорт е, че летният сезон бе катастрофален. Западните санкции спряха круизните кораби, които по принцип посещават Ялта. „Официалната статистика няма да го покаже, но вместо шест милиона посетители, колкото бяха миналата година, тази година ще бъдат едва един милион“, смята служител в туроператорска фирма.

За някои от административните проблеми на Крим може да бъде винено бързото завземане, което осъществи Кремъл. На местните жители бе даден само месец да се откажат от руско гражданство, но с препълнените бюра едва 3500 успяха. Поради липса на достатъчно напечатани празни паспорти, Русия издаде много нови документи за самоличност, кодирани с номера от други части на Руската федерация, вместо с новия код „82“, даден на Крим. Притежателите на документи с грешния код сега биват връщани, когато се опитат да вземат банков заем.

Не че има много банки, към които да се обърнат. Чуждестранните банки и дори големите руски банки се изтеглиха от Крим, за да не попаднат под западни санкции. Украинските банки напуснаха, позволявайки на гражданите да изтеглят само част от спестяванията си и „временно“ спирайки кредитните им карти и онлайн услуги.

Шофьорите трябва да сменят регистрационните номера на автомобилите си от украински на руски. В противен случай колите им ще бъдат нелегално в Крим. Ако шофират към Украйна обаче, колите им ще бъдат конфискувани, понеже номерата на шаситата и регистрационните номера вече не съвпадат.

Адвокатите бързат да изучат руското законодателство, но нито един лицензиран нотариус от Крим не е признат от Украйна. Тъй като обаче кадастърът остава в Украйна, имотните сделки са замразени. В най-добрия случай те се извършват условно или „на думи“, както казват местните: украинският продавач взима парите и оставя на (обикновено руския) купувач да се разправя с документите.

Дори пращането на документи по пощата е трудно: Украйна не приема поща от новата кримска пощенска служба. На някои клиенти са казали, че могат да пращат поща само до държавите, които признават, че Крим е руски, тоест Северна Корея, Куба, Зимбабве, Венецуела, Беларус и няколко други. В крайна сметка поща, пратена до западни страни, изглежда пристига, но обикаля известно време. Куриерска служба между Украйна и Крим бе закрита през август заради хаотични митнически проблеми. Всъщност най-добрият начин да изпратиш поща до Украйна е да отидеш на гарата, да дадеш плика на машиниста, да се обадиш на получателя в Украйна и да му кажеш, че влакът скоро ще пристигне.

Това, разбира се, предполага изправна и функционираща мобилна мрежа. Няколко все още функционират и симкартите от Украйна могат да бъдат ползвани в Крим без да се плаща роуминг. Закупуването на кредит обаче отново напомня хибридния статут на Крим: вкарайте банкнота от 100 рубли в електронна машина за закупуване на кредит за телефони и ще получите кратко съобщение, че сте заплатили 24 гривни.

Някои казват, че ако се вгледате достатъчно продължително в екрана на „банкомата“, ще започнете да виждате лицето на Франц Кафка зад стъклото. А може би и друго лице – плешиво със стоманено сини очи.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.