Вялото търсене, изобилното предлагане и силният долар водят до поевтиняване на суровините

Франс прес

Котировките на петрола са на най-ниското си равнище от две години, златото и среброто отчитат на минимални стойност от началото на 2014 година, захарта бележи невиждани ценови равнища от 2009 година: котировките на суровините рязко спадат, повлечени надолу от силния долар, слабото търсене – най-вече в Китай – и увеличеното предлагане.“Миналата седмица бе много неблагоприятна за суровините – златото и среброто достигнаха най-ниските си ценови равнища от юни 2013 година, а петролът силно поевтиня. Ако можеше да се посочи една причина като обяснение, то това би било поскъпването на долара“, коментира Фавад Разакзада, анализатор от Forex.com.

Стимулиран от перспективата за затягане на паричната политика на САЩ, доларът силно укрепна спрямо другите големи валути, достигайки максимални стойности от 14 месеца спрямо еврото и шест години – спрямо йената.

Между другото силата на долара вреди на котировките на суровините, които почти изцяло се търгуват в щатски пари, правейки ги по-скъпи за инвеститорите, разполагащи с други валути.

Този ефект на долара засяга особено силно скъпоценните метали, чиито котировки биха могли „да спаднат още малко, ако доларът продължи да укрепва“ и ако паричната политика на САЩ стане по-твърда, посочва Ник Браун, главен експерт по изследванията на суровините в Natixis.

Освен това „суровините бяха засегнати и от слабото търсене“, допълва Разакзада на фона на преразгледаните в понеделник към спад оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за растежа на големите световни икономики.

„И докато икономиката на САЩ продължава да се подобрява, то Европа е на ръба на рецесията най-вече заради отрицателните последици от санкциите (срещу Русия – бел. ред.). В същото време Китай, основният локомотив на пазара на суровините от началото на хилядолетие, също проявява признаци на забавяне“, посочва Оле Хансен, икономист от Saxo Bank.

Еврозоната, която е голям потребител на суровини, поражда особено силни тревоги сред инвеститорите, защото растежът й изглежда „е осъден да остане слаб в краткосрочна перспектива“, според оценката на ОИСР.

Най-новите данни за Китай създават впечатлението, че втората по големина икономика в света „рязко е забавила темпа през август“, подчертава Браун, след като промишленото производство на тази страна отчете през миналия месец най-слабото си увеличение от над пет години.

„Като производител и потребител на над 40% от основните метали и важен източник на нарастването на търсенето на петрол и други енергийни носители, Китай е определящ фактор за развитието на цените на енергията и индустриалните метали“, обяснява Браун.

Петролно свръхизобилие

„Между другото стана така, че увеличението на предлагането на основните суровини – от енергията, минавайки през зърнените култури, желязната руда (чиито котировки спаднаха до петгодишен минимум – бел. ред.), за да стигнем до захарта, удари пазара, в момент когато търсенето не нараства със същата скорост“, допълва Хансен.

Например, „на петролния пазар освен слабото търсене в Китай и Европа стана и нещо друго – световното предлагане се увеличи по-бързо от очакваното, подсилено от завръщането на либийското черно злато“, подчертава Браун.

В Либия производството нарасна от под 200 000 барела дневно до над 800 000 барела дневно само за няколко седмици и в скоро време би могло да превиши 1 милиона барела дневно въпреки анархията, която цари в тази страна.

Между другото силното увеличение на американското производство на суров петрол, предвидено да достигне 9,5 милиона барела дневно през 2015 година, което би било максимум от 1970 година, намалява потребностите от внос, предизвиквайки пренасочване на петрола от Западна Африка към европейския пазар, например.

Положителна страна – сривът на цените на Брента, (които спаднаха до нов двугодишен максимум в понеделник) „би могъл да подкрепи икономическото съживяване“, обяснява Каролин Бейн, анализатор в компанията Capital Economics.

Според Кристофър Дембик, главен икономист на Saxo Bank, „евентуално трайно обезценява от порядъка на 15% до 20% (на котировките на суровия петрол) би било истинска глътка свеж въздух за икономиките на редица страни“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.