Първо изпитание за новия полски премиер – бунт в партийните редици

Виктор Шари
Ройтерс

Ева Копач. Снимка: от тв екрана

Най-неотложната задача на избраната за министър-председател на Полша Ева Копач е да се справи с вътрешните предизвикателства към лидерството й, които, ако не бъдат преодолени, могат да свалят правителството на най-голямата икономическа сила в Източна Европа.

Копач трябва да намери начин да убеди Гжегож Схетина – дългогодишния си съперник в управляващата партия „Гражданска платформа“ – да се съобразява с нея, без да го подтиква да напусне партията преди изборите догодина.

„Това е удар под кръста, нанесен в момент, когато Ева трябва да се съсредоточи върху водаческата си роля в правителството“, коментира близък до Копач високопоставен представител на „Гражданска платформа“ съобщението на Схетина, че ще се кандидатира за лидерския пост в партията.

Копач, която е председател на парламента, беше посочена от своята десноцентристка партия да наследи на премиерския пост Доналд Туск, който беше избран за председател на Европейския съвет. Очаква се тя да встъпи в длъжност следващата седмица.

Схетина направи няколко опита да предизвика Туск, но не успя. Когато той загуби поста на председател на парламента, Копач го замести, а по-късно зае и мястото му като първи заместник-председател на „Гражданска платформа“.

Ако Схетина действително се кандидатира за лидер на партията, това ще подкопае позициите на Копач, тъй като в Полша по традиция премиерът е лидер и на партията. Най-лошият възможен макар и малко вероятен сценарий е отцепването на Схетина и неговата фракция, което би лишило управляващата коалиция от мнозинство в парламента и би предизвикало предсрочни избори.

Туск беше силен в разрешаването на подобни оплетени ситуации. Той се задържа на власт в продължение на рекордните седем години благодарение на използването на умела дипломация, чрез която удържаше враждуващите фракции в партията си. Инвеститорите наляха милиарди долари в Полша, след като Туск сложи край на дългата серия от краткосрочни правителства и създаде политическа стабилност. Сега те наблюдават внимателно ситуацията, тъй като се опасяват от връщане на предишното положение.

57-годишната Копач е различна от Туск. Според хора, които са работили с нея, тя е уравновесена и лишена от склонност да показва гнева си, ако нещата не се развиват по желания начин.

„Премиерът Туск определено има повече финес“, казва източник, работил с Копач в предишната й позиция на здравен министър.

„Ева не може да очарова като него, тя определено е по-пряма“, твърди източникът, отбелязвайки, че Копач е била ефективен министър.

На политическия фронт Копач не е изправена пред особени проблеми. Тя заяви, че ще се фокусира върху прилагането на дневния ред, утвърден от ментора й Туск.

Правителствените финанси са стабилни, икономиката се възстановява бавно, но сигурно и от сега до следващите парламентарни избори не са планирани големи инициативи.

Приемствеността в икономическата политика ще бъде осигурена от Ян Кшищоф Белецки, който беше старши икономически съветник на Туск и вероятно ще изпълнява подобна или дори по-видима роля при управлението на Копач.

Удържането на партията единна може да се окаже по-голямо предизвикателство.

Високопоставен поддръжник на Схетина в „Гражданска платформа“, пожелал анонимност, призна, че „предстоят трудни времена“, но не смята, че партията ще се разцепи.

Водещи фигури в партията казват, че се надяват да бъде постигнат компромис чрез даването на високи постове на Схетина и неговата фракция в новия кабинет, който Копач ще състави.

„Тя е умел политик. Не изключвам тясното сътрудничество с хората от този лагер“, коментира близък до Копач източник от „Гражданска платформа“.

В досегашната си кариера Копач се движеше в сянката на Туск. Тя е лекар по професия и когато за пръв път влезе в парламента през 2001 г., другите депутати търсеха съветите й по здравословни въпроси или за изписване на лекарства.

Когато сестрата на Туск Соня получи тежък инсулт, Копач участваше в лечението й, съобщиха полските медии. Тя дори я придружи в линейката, която я транспортира от една болница в друга и в крайна сметка отиде с нея до Берлин, където Соня беше подложена на операция.

Когато Туск стана премиер през 2007 г., той направи Ковач здравен министър. Едно от нейните решения на този пост показа, че тя е нещо повече от обикновено протеже на Туск. Година след встъпването й в длъжност 14-годишно момиче и майка му отидоха в болница в Люблин, Югоизточна Полша, за да направят аборт. Момичето имаше право на аборт според Европейския съд за правата на човека, тъй като беше забременяло след изнасилване.

Но в закостенялата римокатолическа Полша няколко болници в Люблин и Варшава отказаха да извършат процедурата, а поверителни подробности за случая бяха непрекъснато оповестявани от активисти срещу абортите, които преследваха момичето из цялата страна.

Абортът беше извършен, след като министерството на Копач изпрати кола, която да откара момичето й майка му тайно в Гданск, където длъжностни лица бяха организирали извършването на аборта. След този случай католически духовници заявиха ,че Ковач трябва да бъде изключена от църквата. По-либералните поляци приеха случая като доказателство, че Ковач е принципен човек.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.