Ще има ли втори „случай Ходорковски“?

Милиардерът Евтушенков е разследван за пране на пари в Москва

Владимир Евтушенков на корицата на сп. Форбс

Руското правосъдие обвинява разследвания за пране на пари милиардер Владимир Евтушенков в легализиране на откраднати акции от башкортостанската топливно-енергийна компания БашТЕК. Според федералното следствие книжата са били незаконно приватизирани от Урал Рахимов – син на Муртаза Рахимов, бившия лидер на руската република Башкортостан, а после продадени на компанията „Система“, ръководена от Евтушенков. Това пише „Комерсант“ в статия за делото на бизнесмена, поставен вчера под домашен арест, предаде Би Би Си.

Следственият комитет на Русия планира в най-близко време да арестува задочно Рахимов, който живее в Австрия, и да поиска от Виена да го екстрадира. Според разследващите той е използвал служебното положение на баща си, за да организира кражбата на акции от редица фирми на БашТЕК. Сред тях е и „Башнефт“, чиито книжа е продал през 2009 г. на „Система“ за 2,5 милиарда долара, посочва вестникът.

„Арестът на такъв човек“ сочи, че „въпросът е бил решен на най-високо политическо равнище“, коментира адвокатът на Урал Рахимов – Илнур Салимянов. „Това е знак за репресии спрямо бизнеса изобщо и всъщност това (Евтушенков, б. р.) е втори Ходорковски. Което естествено влошава перспективите на Урал Рахимов“, казва юристът.

Според източници на изданието Владимир Евтушенков вече два месеца без успех настоява за среща с президента Путин и търси подкрепа от неговата администрация. Следствието обаче не би се занимавало с холдинга „Система“, без да „съгласува това най-горе“, смятат запознати, цитирани в „Комерсант“.

Евтушенков навремето бе видна политическа фигура в Русия, а и днес е известен бизнесмен, напомня изданието. „Той остава стожер и на московската, и на руската бизнес общност, един от водещите олигарси, държал се винаги твърде коректно в политически план“, казва Игор Юргенс, вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

В случая с „Башнефт“ Евтушенков „май се е сблъскал с клан, по-могъщ от него“, „а пък защо не се е отказал навреме, това е въпрос към конспиролозите“, коментира Юргенс.

Максималното наказание, което заплашва Евтушенков, е 10 години лишаване от свобода и глоба, заявява пред „РБК дейли“ адвокатът Гари Мирзоян. За да се търси отговорност за легализиране на акции, трябва първо да се докаже наличието на доходи, получени чрез престъпление, отбелязва колегата му Вадим Клювгант – защитник на бившия руски магнат Михаил Ходорковски, лежал 10 години в затвора за финансови измами.

Според близки познати на милиардера и един федерален служител, цитирани в материала, Евтушенков не желае да продаде „Башнефт“ на заинтересовани лица и оттам идват всичките му неприятности.

„Ведомости“ е потърсил за коментар Михаил Ходорковски. „Направеното е неуместно и ненавременно. Трудно е да си представим по-несгоден момент, за да се правят такива неща“, смята бившият шеф на петролния гигант ЮКОС.

По думите му арестът на Евтушенков показва, че „президентът напълно е изгубил управлението и просто не вижда какво става под носа му“.

Ходорковски сравнява положението на милиардера с това на бившия руски магнат Владимир Гусински, принуден според печата да емигрира, след като бил продал също под натиск част от медийната си империя. Ако хората, стоящи зад случая, „успеят да отнемат от Евтушенков имуществото му при условия, които им изнасят“, ще се развие „сценарият на Гусински. Ако ли не, страхувам се от по-твърда ситуация“, предупреждава Ходорковски, известен противник на Кремъл.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.