„Зелените човечета“ в Полша преди 75 години

Съветски антиполски плакат от 1939 г.

Точно преди 75 години Червената армия извършва въоръжено нападение срещу Полша. Тази атака е в изпълнение на тайния протокол към договора „Рибентроп-Молотов“, който постановява, че ако Германия обяви война на Полша, СССР ще се включи във военните действия на територията на Полската република.

Защо Сталин протака цели 16 дни, преди да подпомогне немците? Още от третия ден на войната* Хитлер подканва съветския вожд и му напомня за поетите задължения. Обаче – както казва професор Войчех Матерски от Полската академия на науките – Сталин се е опитва да си дава вид, че не сътрудничи с Хитлер. „Наистина още от 2 септември съветска радиостанция предава от Минск за „Луфтвафе“ спомагателна информация за насочване към полски обекти“, казва историкът и добавя: „Но Сталин много е внимавал за това всяко действие на Червената армия да има пропаганден претекст и всички военни действия да изглеждат като отбранителни, а не агресивни“.

Затова навлизането на Червената армия е било представено като защита на братското славянско население от белоруси и украинци, тоест малцинствата, обитаващи Източна Полша. Би било трудно този претекст да бъде използван като оправдание, ако ударът бе извършен по-рано.

Сталин е представял германско-полската война като империалистически конфликт. Казвал е, че след като империалистите се унищожават взаимно, международното комунистическо движение не трябва да се намесва, още по-малко за да защитава Полша.

Въпреки това преди 17 септември 1939 г. посланикът на СССР във Варшава Николай Шаронов разговаря с полския външен министър Юзеф Бек относно евентуална съветска помощ за Полша с медикаменти и въоръжение. „Но същевременно, още от първите дни на септември, НКВД прехвърля на наша територия диверсионни групи, които завземат стратегически обекти, повреждат ж.п. линии, атакуват пунктове за комуникация. А във Върховното командване на Полската войска въобще не знаят за това“, отбелязва проф. Матерски.

Едва в средата на 90-те години на 20-и век научаваме какъв е бил мащабът на съветската диверсия преди 17 септември. Това показват документи от руските архиви, открити от полската Военна комисия по архивите, създадена през 1992 г. и действала до 1997 г. „Тогавашните диверсионни групи наподобяват познатите днес от Украйна „зелени човечета“. Всъщност тогава „бунтовниците“ са действали без униформи, но механизмът е бил сходен“, добавя проф. Матерски.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.