За Кремъл бившата Чехословакия е само „разменна карта“ в голямата му война

Росбалт

Съвсем доскоро руските медии радостно информираха ту че словашкият премиер Роберт Фицо е нарекъл безсмислени санкциите срещу Русия, ту че неговият чешки колега Бохуслав Соботка е предложил да се забавят нещата и да се пренапише пакетът от санкционни мерки. „Европа никак не е единна“, подчертаваха руските вестници. „Много страни от ЕС категорично отказват да се включат в антируските санкции“, пригласяха им телевизиите. Но след като бе приет нов пакет от мерки, целящи да отслабят руската икономика, радостните гласове на практика стихнаха.

Буквално тези дни президентът на Чехия Милош Земан настоя кабинетът да реши съдбата на няколко семейства украински чехи, поискали да ги евакуират в родината почти веднага след бягството на Янукович от Киев. По-рано руските медии биха показали незабавно как десетки чехи от Волин, потискани от местни националисти, бягат с все покъщнината през украинско-словашката граница да си дирят късмета в ЕС.

Сега обаче новината де факто не е напуснала рускоезичното информационно пространство в самата Чехия. Затова пък руските медии цитираха чешкия заместник-министър на външните работи Петър Друлак, който съобщи, че заради намесата на Москва във вътрешните работи на Украйна официална Прага в момента не поддържа с нея „стандартните политически контакти“. „Те бяха замразени“, обясни Друлак в ефира на чешката телевизия.

Така че днес, когато положението е още по-тежко, зам.-външният министър на Чехия е убеден, че не се очаква никакво подобрение в чешко-руските отношения, а контактите се запазват „на техническо, работно ниво“.

Нека отбележим по-раншното изявление за медиите на чешкия премиер Бохуслав Соботка, че правителството и депутатите в Прага са издействали да се изключат темите, важни за страната му, от санкционния списък. Чешките предприемачи например ще могат и занапред да доставят машини на руските си клиенти. Горе-долу по същото време най-големите чешки енергийни компании се отчетоха, че всички подземни газохранилища в страната са пълни догоре и сега републиката може в краен случай да изкара към половин година без руското „синьо гориво“. Поради което Чехия подкрепи санкциите срещу Русия.

Това бе неизбежно, както схващаха всички що-годе разумни наблюдатели. Явно обаче не и руските държавни лидери, несмятащи да вземат предвид мнението на самите чехи, нито силата на натиска, упражняван върху тях от ЕС. Според тях Прага е била длъжна незнайно защо да жертва душа и сърце, но да спаси руските си партньори.

Москва май е съзряла в чешката подкрепа за санкциите неприятелски жест. А още в началото на септември активисти от Западна Украйна протестираха пред консулството на Чехия в Лвов с искане официална Прага да спре да играе на страната на Русия. Сега пък чешки медии информират, че е нападнато вече генералното консулство на Чехия в Донецк. Това може да се тълкува като недвусмислен сигнал към чехите, и то съвсем не от страна на т. нар. опълченци.

Впрочем не става въпрос само за чехите. Всичко показва, че и словаците са в подобно положение. Първо, те също в крайна сметка успяха да спазарят отстъпки лично за себе си и подкрепиха санкциите срещу Русия. Второ, официална Братислава поддаде под натиска на ЕС, Германия и Украйна – задейства т. нар. реверсивен тръбопровод. Тъй че руският газ, купен от германския концерн Ер Ве Е (RWE), тръгна към Украйна вече като газ от Германия.

В отговор руският Газпром рязко намали доставките на „синьо гориво“, точно когато в редица райони от Европа, включително в планинската част на Словакия, всеки момент ще стартира с пълна сила отоплителният сезон. Както сочат данни на словашкия газотранспортен оператор Юстрийм (Eustream), очакваният спад спрямо максималния месечен транзит (63,25 милиона кубика към 3 септември) може да стигне 21,5 процента.

Излиза, че Москва не е оценила реверансите на официална Братислава. Дори да се е сторило на някои политици в Словакия и Чехия, че са самостоятелни играчи в ЕС и могат да сключват сепаративни договорки с Москва – грешали са. Също като Украйна, бивша Чехословакия в очите на Кремъл е само разменна карта в голямата му (включително газова) война. Сиреч те може да използват противоречията между Москва и Брюксел и да се спазарят за едно-друго с ЕС; явно обаче няма смисъл от пазарлъци с Москва.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.