„Ислямска държава“: богатите джихадисти трудно ги ловят санкции

Франс прес

Безумни трудности среща Западът в стремежа да възпре движещата сила на войната – финансите на групировката „Ислямска държава“ (ИД), натрупала милиони с „мафиотски“ методи, които прилага в контролираните от нея територии в Ирак и Сирия.

За разлика от Ал Каида, която черпи ресурси от дарения, джихадистите от ИД държат под контрол огромен регион и налагат там собствени закони, действайки чрез рекет, отвличания, контрабанда на петрол – и което е любопитно, спекулират с антики, отбелязват аналитици, потърсени от АФП. Съответно санкциите на Запада не могат да засегнат тези изцяло нелегални източници на средства, изтъква Ивън Джендрък, консултант в аналитичния център „Джейнс“.
И обратно, санкционният режим, приет от 160 държави, е успял отчасти да заприщи финансовите потоци, течащи към Ал Каида през благотворителни организации и банки.

„Чрез санкции може да се намали трансферът на средства за ИД от други страни освен Ирак и Сирия, но е далеч по-трудно да бъде спрян притокът на финанси от контрабандата и престъпната й дейност“, посочва Джендрък пред АФП.

Джихадистите от ИД безспорно са най-богатите екстремисти в света. Парите им идват от „рекетиране на местните търговци и ‘таксите’, вземани от шофьрите по пътищата в земите под техен контрол“, уточнява служител от американското разузнаване, пожелал анонимност. Групировката „се издържа с методи, напомнящи похватите на мафиотските организации“, обобщава той.

Два милиона дневно от петрол

Основен източник на доход за нея обаче си остават 11-те заграбени петролни полета в Източна Сирия и Северен Ирак. Джихадистите продават суровия петрол на безценица в съседните страни срещу пари в брой и рафинирани продукти. Според Луаи ал Хатиб, изследовател от филиала на института „Брукингс“ в Доха, продажбите на петрол им носят може би по 2 милиона долара дневно.

Те рафинират „черното злато“ в случайни рафинерии, после го извозват с камиони, кораби или дори магарета в Турция, Иран и Йордания. Там го продават по 25 до 60 долара за барел – много под 100 долара, обичайната цена на световните пазари, обяснява експертът. Така ИД „е успяла да натрупа състояние на черния пазар, създавайки широка мрежа от посредници в съседните страни и територии“, писа наскоро Хатиб.

От 2003 г. насам Вашингтон е въвел санкции срещу над 20 души, свързани с групировката „Ислямска държава“ или с предшественичката й – Ал Каида в Ирак. В последно време към списъка са добавени още две имена, посочва Дейвид Коен, заместник-министър на финансите, натоварен с проблемите на тероризма.

САЩ планират освен това да лишат джихадистите от достъп до международната финансова система. Въпросът е дали страните от Залива биха подкрепили подобна инициатива. Катар и Кувейт например бяха обвинени, че са давали възможност да се прехвърлят финансови средства на екстремисти; двете страни впрочем отричат.

Финансирането от частни дарители обаче е доста малка част от приходите на „Ислямска държава“. Тъй че е твърде трудно да бъде наказан определен човек заради „подкрепа за тероризма“, отбелязва Хауард Шац, икономист в изследователския институт Ранд корпорейшън.

Но джихадистите помнят и периоди на оскъдица. През 2009 г. след съвместна офанзива на американските и иракските сили се надигнаха местните сунитски племена и бунтовниците се простиха с голяма част от контролираните територии, което ограничи и техните приходи. „В крайна сметка всичко е въпрос на териториален контрол“, пояснява Хауард Шац.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.