Трансилвания и шотландският модел. Да се страхуваме ли?

Плакат с текст „Румъния в обединена Европа“ – част от еуфорията по приемането на страната в ЕС. Снимка: etv24.ee

Специалистът по геополитика Джордж Фридман, основател на агенция Стратфор, очертава мрачен сценарий, в случай че шотландците гласуват за отделяне от Обединеното кралство на Великобритания. Той прогнозира ефект на доминото, който може да излезе дори извън границите на Европа.

Според Джордж Фридман отцепническата вълна няма да заобиколи и Румъния. „Договорът от Трианон даде на Румъния и Чехословакия големи части от Унгария заедно с унгарците, които живееха там. Защо унгарците, живеещи в тези територии, да нямат правото да се присъединят към Унгария?“

Хипотезата на основателя на Стратфор предизвика тръпки у Румъния, където страхът от загубата на Трансилвания е константа още от времето, когато Чаушеску го използваше като основна диверсия.

Дали обаче е основателен страхът, че унгарците от Трансилвания биха могли да последват примера на шотландците, ако те гласуват за отцепване? По мое мнение отговорът е по-сложен от просто „да“ или „не“.

Ако говорим за сепаратизъм по етнически критерии като в Шотландия, единствената евентуално уязвима зона е Секуйската област (или Цинутул Секуйеск, район в централна Румъния, населен предимно с етнически унгарци (секуи), включващ окръзите Харгита, Ковасна и Муреш – бел. ред.). Не мисля, че останалите окръзи в Трансилвания със силни унгарски общности, но с преобладаващо румънско население биха приели етническо отцепване.

Разликите между Секуйската област и Шотландия са достатъчно големи, за да не може да се говори за припокриване на ситуациите. Обединеното кралство има структурата на федерация, в която Шотландия вече има доста голяма автономия. През 1997 г. беше възстановен децентрализираният парламент на Шотландия.

Ако погледнем картата, виждаме, че Шотландия се намира в северния край на Обединеното кралство. Следователно евентуалното й отделяне може да се направи и практически. Секуйската област е в сърцето на Румъния. Как да се отдели на практика? Един анклав на Унгария като Западен Берлин в ГДР?

И със сигурност има огромна разлика между това, че Шотландия иска да стане независима, докато Секуйската област не може да мечтае за такова нещо, защото няма необходимата структура от всякакъв вид. Ще умре икономически много бързо. А Джордж Фридман говори дори за присъединяване към Унгария, което променя фундаментално данните на проблема.

Едно е да се появи нова държава, което се е случвало и друг път след 1990 г. в бившето комунистическо пространство, и съвсем друго е да промениш съотношенията на силите между държавите и да подхраниш взаимни териториални претенции. Такова нещо не мисля, че може да бъде прието, защото наистина би отворило кутията на Пандора.

Това не означава, че можем да бъдем напълно спокойни. Не и докато Москва използва подклаждането на национализъм като основен лост за дестабилизация в своя полза на европейското пространство.

Вече не е тайна почти за никого, че зад (унгарската националистическа партия -бел.ред.) Йоббик стои Путин. Приятелството между Путин и Виктор Орбан също е очевидно. И освен това, няма ли да е изгодно за Москва да запали огън в Румъния, така че Букурещ да има по-малко време за Република Молдова?

Следователно е много вероятно Москва да използва евентуалния шотландски прецедент, за да генерира колкото се може повече националистически вълнения в границите на Европейския съюз. И това е наистина нещо, от което мисля, че би трябвало да се страхуваме.

Може би трябва да вземем предвид още нещо. Стана дума, че едно разделение по етнически критерий може да функционира само за Секуйската област. Но не мисля, че можем да игнорираме един друг тип напрежение, което съществува между румънците от едната и от другата страна на карпатската дъга.

Трансилванците не са щастливи от политиката и управлението на „южняците“. Основателно или не, те се смятат за по-сериозни, по-трудолюбиви, по-солидни, и ако ги питаш в частен разговор, мнозинството от тях не са доволни от това, че зависят от управлението в Букурещ.

Тъй като са по-близо до западната граница на Румъния, през цялото време са били по-силно свързани с цивилизования свят, а влиянията, упражнявани върху тях през вековете, понякога са били ползотворни, възпитателни. Ако погледнем и структурата на вота, ще видим, че мнозинството в Трансилвания гласува различно от районите отвъд планините.

В условията на неадекватност на управлението или на ефектите от него, съществува риск от задълбочаване на тези разлики и от сепаратизъм не по етнически критерии, а по икономически, а ако някой си постави за цел да запали огъня, може да постигне опасни ефекти.

Затова мисля, че най-сигурният начин да бъде запазена Румъния единна е да й бъде осигурено сериозно управление и тенденция за трайно развитие. Ако искаме да намерим наистина уязвимо място, тук би трябвало да го търсим.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.