Убийци в студиото – телевизионен хит в Турция

Ройтерс

Двойният убиец Сефер Чалънак. Снимка: от тв екрана

Сефер Чалънак убил първата си съпруга, когато бил на 17 години, а няколко десетилетия по-късно съсякъл приятелката си с брадва. Сега 62-годишният мъж обикаля студиата на телевизионни предавания като част от борбата им за рейтинг, пораждан от жаждата за насилие.

От сутрешните програми, излъчващи кадри на обири и пътни инциденти от камерите за видеонаблюдение, до раздаването на юмручни удари в парламента във вечерните новини, турската телевизия е наситена с образи на жестокост – симптом, а вероятно и причина, както казват психиатрите и правозащитниците, за една култура, все по-безчувствена към насилието.

„Защо един мъж би убил?“, пита Седа Саян, водещата на токшоу в праймтайма, Чалънак, който е изтърпял две отделни присъди затвор за убийствата, преди да бъде освободен въз основа на програма за амнистия.

„Дяволът я блъсна в гроба, който сама си изкопа“, отговори той, когато гостува в шоуто този месец, след като през май участва в хитовото предаване за срещи на двойки „Каквото ти е писано“ в търсене на нова жена.

Якуп Кара, който очаква съдебен процес по обвинения, че е намушкал 43 пъти с отвертка жена си, беше гост на конкурентно токшоу с водеща Сонгюл Карлъ няколко дни по-рано.

Карлъ описа Кара като „джентълмен“, което предизвика аплодисментите на мъжете в публиката, един от които обвини жената, оцеляла при нападението, че е имала активен социален живот.

Обвиненията в предумишлено убийство са се увеличили повече от двойно през десетилетието след 2003 г., показват данни на министерството на правосъдието, докато доклад на ООН от 2011 г. сочи, че нивата на домашното насилие са почти двойно по-високи от тези в САЩ и десет пъти по-високи отколкото в някои европейски държави.

Нападенията над лекари и медицински сестри в претъпканите държавни болници също се увеличават, като около 30 здравни работници средно на ден са били обект на насилие миналата година, според Истанбулската камара на лекарите.

Предавания, в които участват мъже като Чалънак и Кара, нормализират престъпното поведение, казва Шебнем Корур Финджанджъ, ръководителка на базираната в Анкара Фондация за човешки права. Те окуражават хората да взимат закона в своите ръце, особено на фона на тромавите съдебни дела и снизходителните присъди за престъпленията на насилие, казва тя.

Явяването на Чалънак на 2 септември в „Шоуто на Седа Саян“, което е насочено към женската аудитория, доведе до близо 3000 жалби във Висшия съвет за радио и телевизия (РТЮК).

Критиците питат защо държавният регулатор изисква образите на цигари и алкохол – две неща, демонизирани от проислямското правителство, да бъдат замъглявани, а същевременно, както изглежда, не прави много, за да цензурира сцените на насилие, особено спрямо жените.

Али Йозтунч, член на РТЮК, каза пред Ройтерс, че медийният регулатор възприема сериозно насилието по телевизията и посочи, че е била извършена проверка на предаванията на Саян и на Карлъ за възможно нарушаване на разпоредбите, забраняващи „възхваляването на криминални действия или престъпници“. Шоуто на Карлъ е било глобено, докато в случая на Саян съветът е отложил решението.

Инджи Шен, детски психиатър от Истанбул, казва, че бързата икономическа и социална промяна на Турция при десетилетие на растеж и урбанизация, задълбочаваща разделението между богатите и бедните, е допринесла за налагането на култура на все повече насилие.

„Убийството се представя за нещо нормално. Сякаш е направил нещо правилно. Това се възнаграждава и убиецът се легитимизира“, каза тя по повод на телевизионното участие на Чалънак.

Чалънак, който е бил женен пет пъти, е получил присъда от четири и половина години затвор за убийството на първата си жена. Отново е бил пратен зад решетките, за да изтърпи шестгодишна присъда, след като убил приятелката си, но е бил освободен през 2000 г. въз основа на амнистия, целяща да облекчи пренаселването на затворите.

Критиците на грубия език и автократския стил на управление на президента Реджеп Тайип Ердоган казват, че пораждането на такава култура започва от върха.

„Знаем от самото начало, че използването на език на насилието е политически стил на Ердоган и това ще продължи“, казва Финджанджъ, твърдейки, че свободното използване от негова страна на обиди и заплахи срещу опонентите му подклажда улиците.

Ердоган доминира в турската политика откакто стана министър-председател през 2003 г. Гневната му реторика в предизборната кампания, предшестваща избора му за президент миналия месец, беше излъчвана на живо от няколко телевизии всеки ден в продължение на месеци.

Реториката му достигна връхна точка по време на протестите миналото лято, когато той нарече демонстрантите в Истанбул „измет“ и съпостави техния разглезен начин на живот с този на обикновения човек, „Ахмет или Мехмет“ от Анадола.

Правителствени представители твърдо отхвърлят твърденията, че действат меко по отношение на домашното насилие, изтъквайки националните програми срещу домашното насилие и центровете за подкрепа на жертвите, както и новото законодателство, насочено да приведе правата на жените в съответствие с европейските стандарти, и по-строгите присъди за сексуални престъпления.

Парламентът също има своя дял в проблема, като най-малко пет пъти досега тази година в него избухва насилие, по груби сметки въз основа на случаите, отразени в турските медии.

При един от случаите член на управляващата партия се качи на масата и скочи с ритник, докато други се биеха и удряха с юмруци, а във въздуха летяха папки, пластмасови бутилки за вода и дори iPad.

Най-новият случай беше на 28 август, когато ръководен член на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) хвърли книга (копие на конституцията, бел.ред.) през залата, преди Ердоган да положи клетва като президент.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.