Славова била скромна в иска си за обезщетение за публикациите в e-vestnik

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

Банкерката Петя Славова каза пред сайта „Бивол”, че искът й към e-vestnik и журналиста Иван Бакалов е за 25 000 лв., а не бил за 100 000 лв.

Затова тук публикуваме 2 страници от нейната искова молба (виж ги по-долу). В нея ясно се казва за автора на публикациите: „…е длъжен да ме обезщети за понесените от мен неимуществени вреди, които оценявам на сумата 100 000 (сто хиляди) лева.”

Пред „Бивол” Славова казва още, че искът не бил срещу медията e-vestnik, а срещу автора Иван Бакалов. Това е забележителна разлика, доколкото авторът е собственик на едноличната фирма, която стопанисва сайта и е негов главен редактор.

Славова шикалкави за размера на иска. Той е направен хитро – претенциите са за обезщетение от 100 000 лева, но тя иска от съда да присъди първоначално 25 500 лв., като частичен иск от въпросните 100 000 лв. Ако спечели делото, ще предяви претенции за цялата сума.

Защо е този номер? За да претендираш в съда за обезщетение от какъвто и да е размер, трябва като ищец да внесеш 4% от сумата като държавна такса. Това е една много спорна подробност в законите. Не всеки ищец може да си позволи да плати 4% от исканата за обезщетение сума. Изглежда и Петя Славова иска да спести въпросните 4%.

Много адвокати измислят как да заобиколят внасянето на по-голяма сума, като обявяват общ размер на иска, но предявяват частичен иск от него. Така се внася по-малка такса. Но тъй като искът е за голяма сума, той е отнесен в Софийски градски съд, а не в районен съд.

По-рано в e-vestnik описахме, че Петя Славова ни съди за поредицата „Клептокрация” от 2011 г. (виж тук) и описахме накратко основанията и доказателствата, с които разполагаме (виж тук).

Използваме случая да благодарим на читателите, които направиха дарения за съдебни разноски по делото с Петя Славова. Ще изкажем допълнително благодарности, със списък на дарители – само на онези, които са съгласни да споменем имената им, ще пишем лично на всеки.

Както може читателят да се досети, да те съди банкерка, няма как да се защитаваш сам в съда, без адвокати.

Това е линк за дарение чрез PayPal,

PayPal.com

а това е банкова сметка в „Алианц банк” София
– BG20BUIN95611000362701 Иван Динев Бакалов

Ще бъдем благодарни на всеки лев, имаме нужда.

По инициатива на журналистичекото сдружение „Свободно слово” във вторник от 10 часа в БТА ще има пресконференция по следните теми:

Законът за кредитните институции опорочава медийната среда – Ирен Филева, БНР

Пореден съдебен иск срещу журналисти; границите на защитата и правото на изразяване – адв.Александър Кашъмов, ПДИ

Сплашването като предпочитан метод срещу независимите медии – Юлиана Методиева, Маргиналия.бг

Ще бъдат засегнат и случаят с делото на Славова срещу Иван Бакалов и други случаи със сайта „Бивол”.

От исковата молба на Петя Славова.
От исковата молба на Петя Славова.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.