Цветаева според Цветан Тодоров

Той състави нейна автобиография от изповедите й

Цветан Тодоров обяснява „Живот в огъня”: „При съставянето на тази книга избрах подчертано субективния подход към личните текстове на Цветаева, за да изградя книга, написана от нея самата, но на която тя не е придала окончателна форма” (изд. „Изток-Запад”).

Нашият парижанин направил автобиография на Марина Цветаева. Свързал нейните изповеди със свои обяснения: „Обемът на книгата съдържа около една десета от всички бележници и писма на Цветаева, издадени на руски”.

Четем нейните страници с вцепенение. Неговите обяснения – с любопитство. Има сякаш нещо непочтено. Можеш да напишеш биография. Можеш да напишеш биографичен роман – нормално. Но нечия автобиография – изповедите са подредени хронографски: от „Първи стъпки” до „Краят” – със свой подбор на „една десета” от тях? И то на Цветаева!

Заради почтеността: Тодоров не пише „Автобиография”, а „Изповеди”.

Това е негова книга. Но четем Цветаева. Иначе ерудицията му е ерудиция. Пример: оприличаването й на Ван Гог и отграничаването й от него. Или „настойчивото търсене на абсолюта”. Тезата му за абсолюта е сигурно от правдивите обяснения на Цветаева. „живеене в огъня” е нейно словосъчетание.

Друго: „Прекаленото винаги е било мярата за вътрешния ми свят”. Тя друг няма. Външният, ако приспаднем детството, не бил неин – и в родината, и във Франция. Обяснението на Тодоров е на българин: „Този живот би могъл да продължава дълго – би могъл да бъде нейният живот; Цветаева би станала един от добрите писатели.

Октомврийската революция ще й отреди друго”. Тя е от заможно семейство. Някой вижда ли я като дребен или среден буржоа? И нима революцията я направи недобър писател?

Нашият обяснява живота й на просякиня във Франция с неща като калпавите отношения между емигрантите. Революцията е системно обяснение, емигрантите – обстоятелствено. Обикновен антикомунизъм.

Цветаева: „Париж няма нищо общо, емиграцията няма нищо общо – същото беше и в Москва и по време на революцията”. И в предсмъртното си писмо: „Не издържах”.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.