Как Лисабон стана новата Мека на европейския туризъм

Франс прес

Младежи в опасния квартал Кова да Моура в Лисабон. Снимка: новопрес

Чарът на старите павирани улички и олющените от старост фасади на Лисабон привличат все повече европейски туристи, търсещи автентичност. Само че този приток от посетители е съпътстван от треска на проекти за хотели, а това крие риск да промени облика на града.

Общо 1,5 милиона чуждестранни туристи са посетили португалската столица през първите шест месеца на 2014 година, а това е с 14,3% повече, отколкото година по-рано. Най-голямо увеличение има на френските туристи (+27,6%), следвани от британците (+27,3%), испанците (+15%) и германците (+13,9%).

„Ние пряко се конкурираме с Мадрид, Барселона, Виена, Амстердам и Берлин. Лисабон стана по-лесно достъпен с новите връзки, които бяха открити това лято от авиокомпаниите“, коментира Витор Коща, генерален директор на Асоциацията по туризма на Лисабон.

Проектите за 4- и 5-звездни хотели изобилстват, центрове за настаняване на младежи (хостели) отварят врати по тези старинни места, остарели сгради се реставрират, пребоядисват се витрини на бутици (…) прави се всичко, за да може туристът да бъде приет по-добре.

Магазините „A Vida Portuguesa“, които са яхнали вълната на ретрото, се облагодетелстваха от този туристически бум: „Над 70% от клиентите ни са чужденци, оборотът ни се увеличава с 10% от началото на годината“, посочва като доказателство за динамиката собственичката Катарина Порташ, на 45 години.

„Туризмът е двигателят на икономиката на града и ни спасява от кризата. Само че не бива да убиваме кокошката, която снася златни яйца, малките стари магазинчета трябва да бъдат запазени. Лисабон се отличава с автентичността си“, предупреждава Порташ.

Пътуване във времето

Времето изглежда е спряло в Barbearia Campos в квартала Шиаду. Това е бръснарницата, посещавана още от 1886 година от артисти, политици, та дори от членове на кралски фамилии. Днес голяма част от клиентелата на най-старата бръснарница в Европа са туристи.

Удо Вилшевски, социален работник на 53 години от Аахен (в западната част на Германия), изпитва удоволствието от много внимателно бръснене. Той е седнал на стол от едно време, а съпругата му го снима. „Срамно би било, ако тази бръснарница изчезне, тя е част от наследството на Португалия“, казва той.

И въпреки това с писмо собственикът на сграда, която е построена преди повече от 100 години, дава срок до 15 декември на бръснарницата да се изнесе и да получи обезщетение или пък да приеме голямо увеличение на заема, защото плановете са на нейно място да бъдат построени луксозни жилища.

Новото законодателство, което е в сила от 2012 година, в действителност позволява наемателите да се извеждат от ползвания имот, за да се реставрират старите обекти. Край на ниските наеми, замразени през 1948 година от диктатора Салазар. „Надяваме се да се споразумеем по компромисен вариант, който да ни позволи да останем“, казва Жозе Лопеш, който е женен за една от управителките на заведението.

„Не би имало никакъв смисъл да се разруши всичко и да се възстанови наново. Държим да се запазят историческите фасади, които създават очарованието на Лисабон“, твърди Луиш Боргиш даш Невиш, директор на агенцията за недвижими имоти Fine & Country. Тя се намира в съседство до бръснарницата и е обявила за продажба бъдещите апартаменти.

Друго култово място в Лисабон, чиято история започва през 1890 година, е миниатюрният бар „Ginjinha Sem Rival“, където на туристите и на местните хора се сервират прочутите ликьори от вишни (джинджиня – ginjinha). Застрашен от затваряне това лято, барът, сред чиито клиенти са Джорд Клуни и Брад Пит, получи отсрочка.

„Собственикът, руски инвеститор, искаше да обнови сградата, за да я превърне в хотел. В крайна сметка ще можем да останем още седем години срещу значително увеличение на наема. След това ще видим“, разказва Нуно Гонсалвиш, който е на 41 години и е правнук на основателя на бара.

„С тези нови закони сме изправени пред опасността историческото наследство на Лисабон да бъде унищожено. И този път причината за това няма да бъде земетресение“, възмущава се Гонсалвиш, имайки предвид труса, който през 1755 година опустошава португалската столица.

Марсин Май, млад полски туристи, си тръгва за Варшава с бутилка джинджиня под ръка: „За мен това е традиционният Лисабон. Този бар в никакъв случай не бива да бъде затварян!“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.