Атина и Берлин в търсене на деликатен баланс

Гръцкият премиер Андонис Самарас и германската канцлерка Ангела Меркел днес ще търсят в Берлин деликатен баланс, след като Германия не дава вид, че е склонна да отстъпи от негъвкавата си политика за преодоляване на кризата в Еврозоната, а Атина иска глътка въздух, за да изпълни поетите ангажименти и да се оттегли от сегашния меморандум с външните си кредитори.

Ситуацията не е особено благоприятна за внасяне на „искания“ в Берлин. Вчера Меркел изтъкна намерението на френския премиер Манюел Валс да даде тласък на реформите, но подсказа, че „оценката“ на това усилие ще бъде дадено от Европейската комисия, избягвайки по този начин да даде лесно и „безвъзмездно“ желаното от Валс време, за да избегне, както по всичко личи, неизбежното нарушаване на условията на Пакта за стабилност и реализацията на реформите…

Следващата година Меркел се готви да представи първия балансиран бюджет на Германия след четири десетилетия последният бе през 1969 г. , а това означава, че каквото и да е разхлабване на „финансовата дисциплина и на структурните промени“ би могло да създаде сериозен вътрешен проблем на германската канцлерка. Но след като препрати въпроса към Еврокомисията, Меркел остави открита възможността за евентуален по-гъвкав подход спрямо Франция, тъй като Германия съвсем не е безразлична към задаващата се заплаха от страна на Марин Льо Пен.

Освен някои изказвания на Шойбле, че вероятно Гърция ще има нужда от нов заем, поне публично Германия избягва да се произнесе за оттегляне на Гърция от меморандума. За момента Берлин все още не е изяснил позицията си по този въпрос.

Германски медии, като Дойче веле, изтъкнаха, че Берлин се опитва да понижи очакванията от това посещение на Самарас, като говорят за среща в рамките на „интензивните и чести контакти“ на европейските лидери, подчертавайки, че на нея няма да бъдат взети решения за гръцкия дълг.

В. „Франкфуртер рундшау“ отбелязва, че при обсъждането на въпроса за дълга Берлин изхожда и от политическите процеси в Гърция. В ЕС се наблюдава тенденция преговорите за гръцкия дълг да бъдат оставени на по-заден план, докато премиерът Самарас превъзмогне подводния риф, какъвто за него се явява изборът на нов президент на Гърция от сегашния парламент, смята вестникът.

Пред Дойче веле германски анализатор посочва, че канцлерката трудно би могла да обсъжда с гръцкия си гост детайли от гръцката програма и да договаря промени в нея, като например, за исканите от Атина данъчни облекчения.

Въпреки това обаче същият анализатор е на мнение, че има място за гъвкавост от страна на Берлин, тъй като германското правителство признава, че политиката на икономии, наложена на Гърция, е била много сурова. Още повече, че кризата в еврозоната все още не е отминала.

„Спирачка“ на гръцките очаквания от днешната среща в Берлин удари вчера и говорителят на канцлерството Щефен Зайберт, който обяви, че „нищо не може да каже за това, което Гърция очаква“. Мога да уверя, че канцлерството е радостно за тази визита и цени размяната на мнения с премиера Самарас.

Помолен да коментира неотдавнашни изявления на гръцкия финансов министър Гикас Хардувелис пред в. „Ханделсблат“, че Гърция няма да има нужда от нов спасителен пакет, Зайберт не направи коментар по тях, а само повтори позицията на германското правителство, че „след края на текущата програма ще бъде обсъдена по-нататъшна помощ за Гърция и ако има такава, каква ще е тя“. Той обаче поясни за сетен път, че „това обсъждане ще бъде на двустранна основа, но заедно с европейските партньори“ и че „този момент все още не е дошъл“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.