Какво представлява групировката „Хорасан“?

САЩ започнаха въздушни удари в Сирия срещу „Ислямска държава“ и в същото време предприеха действия срещу малко известна клетка на Ал Каида – групировката „Хорасан“, която според служители планирала предстоящи нападения срещу западни цели.

Тази „мрежа от опитни, стари членове на Ал Каида“ си е създала безопасно убежище в Сирия, от което да планира нападения, да изпробва бомби и да вербува западни граждани, които да действат в САЩ и Европа, каза висш правителствен служител.

САЩ самостоятелно нанесоха въздушни удари срещу крепостта на групировката в Сирия преди отделните въздушни удари, които предприеха съвместно с пет арабски държави срещу цели на „Ислямска държава“.

В писмо до Конгреса, очертаващо военните действия на САЩ в Сирия, Обама определи въздушните удари срещу елементи на Ал Каида като „необходими за защитата на Съединените щати и нашите партньори и съюзници от заплахата, която представляват тези елементи“.

Американският генерал-лейтенант Уилям Мейвил каза, че това подразделение на Ал Каида било „близо до етапа на извършване на нападение или в Европа, или в САЩ“.

Мейвил заяви, че още не се знае дали при въздушните удари на САЩ е бил убит водачът на групировката Мухсин ал Фазли.

Според Държавния департамент през 2012 г. САЩ са обявили награда за информация, която да доведе до откриване на местонахождението на Ал Фазли, след като той бил заподозрян, че съдейства за прехвърляне на финансови средства и бойци за Ал Каида през Иран. Издирван е бил и от властите в Саудитска Арабия и Кувейт.

Ал Фазли е бил един от водачите на Ал Каида, които знаели за терористичните нападения на 11 септември 2001 г., и е участвал в набирането на пари за нападения в Йемен, Афганистан и Саудитска Арабия. Участвал е в прехвърлянето на бойци и пари през Турция за Сирия.

Разузнаването на САЩ наблюдава групировката, тъй като много от членовете й са пристигнали през последните години от Пакистан и Афганистан в Сирия, каза американският служител.

„Хорасан“ спада към „много опасните“ групировки на Ал Каида и Фронта Ан Нусра, планирали нападения срещу западни цели и вече сражавали се заедно в Афганистан, Пакистан, Ирак, Иран, Йемен и на други места, обясни служителят. От географска гледна точка „Хорасан“ е свързана с района на Афганистан и Пакистан.

Възможни заговори, подготвяни от групировката срещу авиационни цели, накараха САЩ това лято да засилят мерките за сигурност на полетите за Америка полети, включително да въведат по-строги мерки за електронните устройства на пътниците.

Конгресменът Майк Роджърс, председател на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите, определи в неделя групировката като „преден пост от бойци на Ал Каида“, който работи с Ал Каида на Арабския полуостров за сваляне на самолети.

„Те не са загубили интерес към извършването на подобни неща. Това означава, че положението е сериозно“, заяви той в интервю по телевизията. „Те имат и възможности, и финанси, и хора. Всичко това е опасно“, каза Роджърс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.