Бойко сам срещу всички. Като античен херой

Трудно е да бъдеш сам срещу всички, каза вчера Бойко Борисов. Генералът се е разчувствал, че срещу него БСП издигна друг генерал, а СДС и ДСБ се обединиха около Мартин Заимов.
А как трябваше да бъде на тия избори, че да няма повод Борисов да изпъшка тежко за нерадостната си съдба? Да го подкрепят и БСП, и СДС, и ДСБ?

Борисов сам си е избрал позата на античен герой, изправен срещу силите на мрака. Сам си е избрал и да е срещу всички. Позицията му е: ако искате, подкрепете ме. Така поне се разбра от разговорите му със СДС. Какво има да се сърди, че не искат? Ами нали затова са избори? Да има кандидати, избор.

ГЕРБ била единствената дясна партия, според Борисов, но десните избиратели се съмняват в това. Не им харесват СДС и ДСБ, ама и Бойко нещо не им седи много десен, дори като говори против “комунистите”.
Така че тази драма “сам срещу всички” не е никаква драма. Има избори, има кандидати.

Срещу мен стои внукът на героя на Съветския съюз генерал Заимов, каза кметът на София за кандидата на сините и тъмносините Мартин Заимов. Ако иска да бъде по-изчерпателен, може да допълни, че пък бащата на Заимов е английски шпионин – за да привлече гласове и от червените бабички. Бойко Борисов продължава тодорживковата традиция да се съди за хората по произхода им. По живково време внуците на антифашистите бяха добрите, на разни “нездрави елементи” – лошите. Сега работата се обърка – гласуват и за “добрите”, и за “лошите”. И политиците трябва много да внимават какво приказват.

За кандидата на БСП генерал Бриго Аспарухов пък Борисов каза, че бил наследникът на Първо главно управление на ДС. Борисов рискува някой да го попита в негов стил – той от кое главно е? От пожарникарското?

Кой знае още колко бойкоборисовщини ще чуем до изборите.

Проблемът е, че Борисов малко говори за София, а много – за политика и партии.

Това е без значение за избирателя, той не мисли за София, а си избира герои. Както избра по-рано Софиянски.
Чудно как за Бойко Борисов още няма народни песни.

Макар че един поет – Кирили Кадийски – е написал стихотворение, достойно за хероя-кмет:

Миньор

Бойко е готов за боя,
който води се в забоя!

Всеки там ще се отруди
с тия пластове от руди.

Пистолет той си има – сне го
от стената, тръгна с него.

Крачиш в стихналия кър ти,
а под тебе Бойко кърти…

2002 г.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.