След еуфорията Русия може да се сблъска с недоволство в Крим

Томас Гроув
Ройтерс

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Шест месеца след като Крим гласува да стане част от Русия, въодушевлението може да даде път на недоволството заради проблеми като недостига на вода и електричество, каза руският министър по кримските въпроси Олег Савелиев. „Еуфорията не може да е вечна“, допълни той в интервю за Ройтерс, дадено по време на организирана от информационната агенция среща на върха в Русия, посветена на инвестициите.

Руското анексиране на Крим от Украйна през март дни след произвеждането на референдум, на който бе подкрепено присъединяването към Русия, разпали патриотичен плам на черноморския полуостров и в Русия. Рейтингът на президента Владимир Путин се изстреля във висините.

Руското правителство обеща допълнителни средства в помощ на региона и се опитва да изгради транспортни и комунални връзки с изолирания полуостров, преди да дойде зимата. Украйна и Западът казват, че анексията е незаконна и наложиха санкции на Москва.

Савелиев призна, че руското правителство е изправено пред тежка задача. Проблемите пред него се задълбочиха от санкциите и липсата на обща инфраструктура с Русия.

„В следващите няколко месеца ще видим първата вълна на напрежение заради нерешените още проблеми“, каза Савелиев на срещата на върха, която се състоя в офиса на Ройтерс в Москва.

Русия опитва да смекчи удара от западните санкции, като се цели в нови бизнес начинания в Азия и се надява да привлече азиатски инвеститори в Крим, чието население е повече от 2 милиона. Проектите, които Русия се надява да осигурят азиатски инвестиции, са в областта на селското стопанство и енергетиката. Някои от тях бяха дискутирани, когато Путин се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Шанхай през май. Те сключиха споразумение за доставка на природен газ.

„(Програми за сътрудничество) бяха договорени по време на президентската визита в Шанхай и в момента се работи по тях“, каза Савелиев по време на дискусиите за Крим, но не даде много подробности. Той каза, че Русия планира да превърне Крим и Черно море в алтернатива на балтийските центрове за превоз на стоки, през които азиатски компании изпращат стоки за Европа.

„Обмислят се варианти за разработване на пристанищната инфраструктура, която да може да поеме транзита на товари от Азия – защото превозът на стоки от Азия, не през Балтийско, а през Черно море, може да бъде печелившо за Азия“, каза министърът. НАТИСК ВЪРХУ БИЗНЕСА

Савелиев, който е работил в Съединените щати, бе включен в списъка със санкциите, които му забраняват да влиза в страната. Той омаловажи санкциите, наложени лично срещу него, но каза, че западните санкции, които ограничиха доставките на нужното за енергийния сектор на Крим оборудване, са проблем, защото според него целта им е да понижат стандарта на живот там.

„Целта на правителствата (наложили санкции) е хората да бъдат върнати в каменната ера, така че никой да не посмее да инвестира в Крим“, каза той.

САЩ и ЕС наложиха на няколко етапа санкции на Русия заради ролята й в Крим и в предимно рускоезичната Източна Украйна, където Западът я обвинява, че пряко подкрепя сепаратистите.

Москва отрича това и казва, че не може да бъде пренебрегнат референдумът, на който Крим гласува за присъединяване към Русия 70 години след като бившият съветски лидер Никита Хрушчов го подари на Украйна, по това време още част от Съветския съюз.

Според Савелиев санкциите са подплашили много бизнесмени, макар че други, от Финландия, Швеция и Швейцария, пътуваха до Крим, за да проучат бизнес възможности. В някои случаи, казва той, властите в САЩ са оказвали натиск на западни партньори да не работят в Крим, в това число и служители от италианска фирма, която по думите му е отложила пътуване до Крим по-рано тази година. Това станало според него след натиск от американското посолство в Италия.

Савелиев допълва, че Русия планира да увеличи броя на войниците си в Крим, дом на руския Черноморски флот. Ще бъде построена база в Южния военен окръг в град Новоросийск в допълнение към вече съществуващата база в пристанищния град Севастопол. Командващият Черноморския флот на Русия вицеадмирал Александър Витко заяви във вторник, че Русия планира да увеличи Черноморския си флот с нови 80 военни кораба до 2020 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.