Как Нова ТВ иска да си вдига рейтинга – хватки в борбата за милионите от реклама

Борбата за зрителския интерес се превръща в борба за рейтингови агенции

Нова ТВ в борбата си да настигне бТВ и да я изпревари по рейтинг разчита на рейтингова агенция, оплетена в скандали в други страни.

Бел. ред. – от 1 октомври Нова ТВ ще използва за рекламодателите само данните за зрителски интерес от новодошлата по тяхна покана агенция за рейтинги „Медиарисърч”.
Официалната агенция за тези данни ГАРБ, засега ще се ползва от останалите телевизии. Разликите между данните на двете агенции са значителни. „Медиарисърч” дава по-благоприятни данни за гледаемост на Нова ТВ. Нищо чудно скоро да се окажем в ситуация да имаме две телевизии на първо място по гледаемост – според едната агенция бТВ да води по брой зрители, според другата – Нова ТВ. В e-vestnik пускаме статия по темата от един инженер и телевизионен продуцент. Ще дадем място и на други мнения.

Преди време главният изпълнителен директор на Нова ТВ, Дидие Щосел сравни агенцията за рейтинги ГАРБ, официалният източник на данни за гледаемостта на телевизиите, със стар, макар и тунингован (сиреч подобрен) автомобил.
Това се случва току след като беше преминал одитът на ГАРБ от най-голямото страшилище в сферата на пийпълметричните проверки – френската CESP.
В резултат на продължилото близо година щателно претърсване за кусури в работата на ГАРБ, казано накратко, отчетът показа едно напълно адекватно и компетентно справяне със задълженията. (Повече подробности за методите на измерване виж тук).

Малко по-късно обаче, очевидно неудовлетворен от дотегналия му “автомобил” ГАРБ (който отрежда на Нова ТВ второ място в състезанието с бТВ), Щосел обяви, че по покана на Нова ТВ е пристигнала една много надеждна, модерна и различна агенция за рейтинги, която мери един път! (Което, вярвам, ще се съгласите, на езика на бизнес отношенията означава, че канещият е поел масрафа на госта у нас…) Агенцията, наречена „Медиарисърч”, с произход Чехия, е собственост на небезизвестната „Нилсен” (международна компания за маркетинг и медия проучвания, която притежава 51% от „Медиарисърч“ – бел. ред). „Нилсен” пък е с неясно колко дълговечни взаимоотношения с МТG – Modern Times Group – международна компания, базирана в Швеция, притежаваща телевизии и медии в цяла Европа, която притежава и “нашенската” Нова ТВ, Диема, vesti.bg, пощата abv.bg и др. Последния да затвори вратата. Защо ли именно сега Нова ТВ поръча музиката? Ами просто е. Явявайки се “домакин” на „Нилсен” („Медиарисърч”), те първоначално са и единствените потребители на услугата на новата агенция. Това впрочем е видно от финансовите отчети на въпросната чешка организация, междувременно оплела собствеността си с гиганта „Нилсен”. По модела на поканващите ги, „Нилсен” („Медиарисърч”) канят от своя страна проверители, които да ги легитимират. За да се бетонира бързо положението, е поканена труднопроизносима норвежка Analysetjenester AS.
Въпросните одитори бяха пренебрегнати преди време от тв-индустрията поради

подозрение за конфликт на интереси

– свързаност с MTG. Забележително е, че въпреки наполовина по-ниската цена, която предложиха, за да проверят ГАРБ, тв-индустрията у нас предпочете за целта безпощадните франсета от CESP.

Съществува ли обвързаност на проверяващите с майката на Нова ТВ ще оставим на съвестта и силите на журналисти с ищах към истината. Ние ще се занимаем само с очебийната, гротескна бих я нарекъл страна на нещата. Нова ТВ си поканиха телеметрична агенция, телеметричната агенция си покани одитор, който да ги провъзгласи за легитимни, не само, ами и свръхзвукови, турбо, мега, гранде прогресивни МПС-та без конкуренция на пистата в състезанието за пари. Но… Вземете да прочетете сега анализа на одиторите, пардон проверяващите от Analysetjenester AS, ако разполагате с компетентност и време. Докладът беше надлежно и учтиво разпратен до всички заинтересовани. Разчитайки на дефицитите на време и специфична компетентност, възложителите на одита, за да ни улеснят, извеждат квинтесенцията от проверката в

помпозно формулирани преимущества,

които се изтъкват с усилен звук, подобно на рекламен блок.
Сравнителният анализ, който шефовете на Нова ТВ предлагат, е дело на отдела за „Анализ и проучвания” на MTG. Колко удобно!

Ако помолите за съдействие компетентен експерт в разгадаването на доклада от одита, ще ви стане ясно, че реално е извършен одит на една малка част от това, което е планирано в предварителното задание. Колкото и да се самоозвучават, като “най-добрите” и “надеждни”, на самото представяне на доклада, присъстващи чуват с ушите си факти от типа: над двеста устройства, които следва да отчетат гледаемостта, не са включени в приемниците на наблюдаваните домакинства. Представете си щом подобни откровения се правят достояние на индустрията, какво е заметено под килима от съображения за сигурност на взаимния интерес?
Следват още парадоксални изводи и констатации, но те са за специализирана аудитория и за индустрията, която ще е потърпевша, в случай че откликне на апела на Дидие Щосел СМЕ и бТВ да му влязат в положението и да се споразумеят да поверят измерването на аудиторията на „Нилсен” („Медиарисърч”).

Все още не е ясно кой кой е в „Нилсен” („Медиарисърч”). Не е ясно защо никой не отговаря на телефоните им в офиса, който е обявен. Не е ясно кога ще се квалифицира Иван Генчев, директорът на свръхзвуковата пийпълметрия, така щото да започне да разбира от това дело доволно мъчно и бамбашка. Не е ясно на какво почива бомбастичният ентусиазъм на Дидие.

И докога от Нова ТВ ще настояват за смяна на агенциите, а не на програмните си стратегии, за да дръпнат в спринта и да оставят бТВ зад гърба си, като толкова много искат?
И докога там едни продуценти, които не са нищо повече от уреждачи на подмолни потоци от ресурси, ще бъдат по-продуценти от другите? Защо не се отпуснете малко, мосю Щосел, дайте състезанието да е на програми, а не на агенции за данни. Агенция за данни вече има и то доказано добра.

За кой ли път на ракетата-подводница, наречена Нова ТВ, космосът й е крив или водораслите й пречат, както се казваше в онези улични алегории от соца, с които се визираше немощ. Подобно на ситуацията отпреди седем години, когато пак по същите съображения наложиха ГАРБ, сега си искат „Нилсен” („Медиарисърч”). И след като въпросната компания е с чудовищно разбита репутация на огромни телевизионни пазари като Индия, Турция и Украйна (виж тук:

An International Nielsen Scandal?

TV Audience-Measurement Data in Turkey Hit By Scandal

Nielsen Sued for Billions Over Allegedly Manipulated TV Ratings

Почему рейтинги канала «Украина» выросли на 20%

– съмнения за манипулация на рейтинги и др.).

Според Щосел същият този гигант у нас ще гарантира обективност и дългоочаквана справедливост. И трябва да го приветстваме едва ли не просълзени от оказаната чест да присъства на нашия мижав пазар.
Нова ТВ, ако й е омръзнало просто да се вози на “стар” автомобил, и на “нов” да се качи, пак ще вози същите си задни части по седалките. Та на какво разчитат тогава?
Елементарната диалектика насочва към наложителна смяна не на “автомобила”, а на пилота или екипажа в превозното средство Нова ТВ. Според скорошно проучване на Отворено общество

Нова ТВ е едва трета по доверие на публиката,

след бТВ и БНТ (виж тук). Е? Отворено общество също ли има съображения в класирането?

Има още много въпроси и те, страхувам се, ще останат без отговор, защото малцина четат доклади от одити. Да не говорим, че си е тъмна материя, ако не си вътре в темата и не те касае пряко.
Само че трябва да е ясно, това боричкане и драпане с нокти и зъби до върховете в кривата на зрителския интерес е функция от нуждата да се пренасочат милионите на рекламодателите към Нова ТВ. Към домакина на „Нилсен” („Медирисърч”), ревизорите от гоголевски тип, и …Биг Брадър.
Уви, драгият зрител ще е обречен да следва окото на големия брат и прочее пошлост, докато Нова ТВ се стреми към рейтинговите хребети по този начин.
Пет пари не даваме, че не ни работи медийният КАТ и няма кой да размаха палката, че пък и да напише акт за несъобразено поведение на медийния път. Това в първата родина на господин Щосел – Франция – няма да мине. Но втората му родина нехае!

Така в разгара на новия телевизионен сезон едни телевизионери са се вторачили в пийпълметрията. Като негримирани съквартиранти в пролетарския апартамент на новия Псевдо Вип Брадър гледат с гуреливи от дългия сън очи в заветната манджа, за която не им стигат продуктите.
Хората с иначе френски, че и немски произход, демонстрират нрави по-познати от българската класика на Щастливеца.
А зрителят? Зрителят, както в Индия, или в Турция, или в Украйна, да се окаже… прецакан.
Да живее България, обаче, бих казал аз и стискам палци на здравия разум на индустрията.

–- –– ––
* Авторът е инженер и икономист по образование, работи като телевизионен продуцент.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.