Дойде ли времето на кръстоската животно-човек

Цибридите могат да се използват за производство на стволови клекти, които лекуват редица болести

Хибридният ембрион между човек и животно може да се използва за производство на стволови клетки. На много места обаче тези експерименти са забранени със закон. Снимка: wdr.de

През 1990 година един студент от университета в Масачузетс прави опити с клониране на зайци. Той изважда ядрото на една клетка от кожата на заека и го вкарва в яйцеклетка, на която предварително е извадено ядрото. След като му свършват клетките от зайци, той взима проба от лигавицата на устата на един от помощниците в лабораторията. И пренася ядра от тези клетки в клетките на заека. След което нещо започва да расте. Когато шефът на лабораторията забелязва това, става „много нервен” и прекъсва експеримента. По-късно той повтаря опита с клетки от говедо и патентова резултата под номер WO 98/07841.

От този момент в света беше създадено ново същество. Теоретично от него може да се добиват човешки ембрионални стволови клетки и така да се преодолее недостигът им. Практически това вече се случи (най-малко един път) в Китай, където бяха отгледани стволови клетки от кръстоска човек-заек. На Запад обаче тази практика е забранена със закон, съответно е възпрепятствана от властите. По отношение на кръстоските обаче няма забрани. Във Великобритания например за експериментите, свързани с репродукцията на човека, отговаря Human Fertilization and Embryology Authority (HFEA). Но тъй като яйцеклетките не са човешки, HFEA няма отношение към подобни опити. Нито пък някоя друга организация или закон.

Нов живот, ново име: цибрид

Какво представляват създанията-кръстоски? В патента те са наречени Cross Species Nuclear Transplantation, което е твърде дълго понятие. Затова журналистите са ги нарекли „химери” или „хибриди”. Британските изследователи на стволови клетки Джъстин Джон и Робин Ловъл-Бадж твърдят, че и двете понятия не са прецизни. „Химерите” са кръстоска на клетки от два вида – например мишка с допълнително внесени човешки гени. Новото същество обаче има само един вид клетки. „Хибридите” са кръстоска от сродни видове – например кон и магаре – които имат ядра с ДНК от двата вида, но новото същество има само човешка ДНК.

Първоначално в ембрина-кръстоска между човек и животно има само протеини на яйцеклетката от животното. След това човешката ДНК от ядрото допринася за това, да се произвеждат все повече човешки протеини. Снимка: wdr.de

Затова британците предложиха ново име: „цибрид”, което е съкращение на „цитоплазмени хибриди”. Това означава, че в цитоплазмата съжителстват два вида. Грубо казано, цитоплазмата е тази част от клетката, която е извън ядрото. Там също има ДНК – в митохондриите – която в цибридите идва от яйцеклетката. Протеините и РНК в цитоплазмата обаче са и от двата вида, а съотношението им постепенно се измества: първоначално има само протеини на яйцеклетката – тази на животното – след това човешката ДНК от ядрото допринася за това, да се произвеждат все повече човешки протеини.

Първо животно, след това човек

Може и да е малко изопачено, но британците имат нужда от тази трактовка. Те държат работата им да отговаря на законите и желаят цибридите да попадат в компетенциите на HFEA, чиято практика е либерална. Но за това цибридите трябва да са хора. Учените твърдят, че след 14 дни от гледна точка на протеините цибридите стават хора и трябва да бъдат третирани от HFEA като такива.
Но има и едно голямо „но”. Първо, не е позволено да достигнат зрелост от 14 дни, а само 5. И, второ, кръстоските не могат да достигнат до 14 дни, защото умират по-рано (поне така става ясно защо споменатия в началото шеф на лаборатория „станал нервен”).

Т. е. те не стават хора, а може да се говори за опити с животни, които от етична гледна точка не са толкова спорни. Но все пак те се развиват в посока човешки същества, защото учените искат да изследват именно техните стволови клетки, а не клетките на зайци, говеда или на прасета.

Какво следва? Учените обединиха мнението си в списание Nature: ”От наша гледна точка една тромава система за регулация на въпроса, която за всяка нова техника ще изисква нов закон, би била глупост. Защото никога не се знае какво се крие зад ъгъла.”

Преди дни британски учени отправиха молба към властите да създадат първия хибриден ембрион между човек и животно за научни изследвания от яйцеклетки от мъртви крави. Въпреки че получените стволови клетки могат да се използват за изследвания на генетични заболявания, редица активисти и религиозни организации протестираха срещу този метод. Категорично против се обяви и католическата църква, според която животът може да започне само със зачеване и създаване на каквито и да е ембриони само за научни експерименти е грешно. Британското правителство обаче напоследък смекчи позицията си срещу хибридните ембриони и е много вероятно да позволи да се използват цибриди за научни цели.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.